Нов регламент за личните ни данни! Идва и със санкции

Адвокати: Имаме добре разписано законодателство по въпроса
4
Нов регламент за личните ни данни! Идва и със санкции
Снимка: Bulgaria ON AIR

Нов регламент за защита на личните данни влиза в сила на 25 май. Той ще доведе по-съществени изменения в режима и системата на всички фирми и администрации, разполагащи с тях. Адвокатите Димитър Тодоров и Николай Цветанов коментираха темата в студиото на "Денят ON AIR", като и двамата подкрепиха тезата, че имаме добре разписано законодателство по въпроса.

"Новият регламент е предвидил и възможности за налагане на санкции, които са общоевропейски, затова и размерът им е висок. Той е фиксиран до 4% от световния оборот на съответната организация или 20 млн. евро - която сума от двете е по-високата", отбеляза Тодоров.

С тези си думи той постави темата за смисъла на наложените санкции, като подчерта, че те са поводът бизнесът да организира своята работа по такъв начин, че защитата на личните данни да бъде достатъчно ефективна.

"Но, доколко фирмите са въвели необходимите технически и юридически мерки, за да посрещнат ефективно изискванията - е съвсем друг въпрос", поясни адвокатът.

Затова път Николай Цветанов визира статистика, според която 15-20% от бизнеса е изпълнил поставените условия на регламента. "Но за мен истината е друга", допълни той.

По думите му, немалка част от компаниите у нас са започнали да изпълняват съответните изисквания, но средните и малките такива тепърва започват.

Адвокатът разясни обаче, че с тази голяма сума не се цели един бизнес да се прекрати, а по-скоро да накара фирмите да усетят строгостта на закона.

Повече вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air

 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
До 2 преди 8 месеца
Прочети малко повече за GDPR ! Ако имаш фирма която работи с данни , било то имена,телефони , мейл , данни за над 200 човека, по-добре действай от сега. Срокът е 25 Май. За България проверяващ орган са КЗЛД
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен
1. да получаваш съгласие от лицата ако тези лични данни не са събирани по силата на трудово-правни отношения или по силата на действаща наредба/закон (примерно), както и правото на лицето да поиска събраните лични данни да бъдат унищожени.
2. да опишеш "жизненият път" на личните данни събиране. обработка, съхранение.
3. да криптираш личните данни - ма как точно никъде не е описано (с "шифър на цезар" дето е на 2000+ години ?!) и т.н.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някой може ли да обясни за какво точно иде реч?
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И къде е това законодателство дето го имаме, никъде не видех технически минимални изисквания.