Заден ход: Държавата няма да участва в сделката за ЧЕЗ!

Горанов обяви, че има достатъчно механизми за контрол
Обновена: 3 апр 2018 15:16 | 3 апр 2018 15:15,
128

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Българската държава няма намерение да участва - частично или изцяло, в придобиването на активите на CEZ Group в България. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред депутатите от временната комисия, която анализира сделката за ЧЕЗ България.
Още по темата
Той беше категоричен, че държавата има достатъчно механизми - законодателни и регулаторни, и не е необходимо участие в тази сделка.

"Не смятаме, че това е методът за защита на интересите на българските граждани", каза още той по повод заявките правени досега, че правитeлството има желание да купи дял или цялата компания на Гинка Върбакова - "Инерком България".

Горанов уточни, че неговата позиция е съгласувана с премиерa Бойко Бориков. Преди месец имаше среща между Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър със собственика на "Инерком" и тогава беше изразено желанието на правителството да купи контролен дял във фирмата.

Тогава Гинка Върбакова замина за Прага, за да информира CEZ Group за тази заявка и започнаха анализи дали този ход е приемлив за чешката страна. Върбакова не била получавала правомощия да представлява държавата в тези преговори, а само да изрази желанието за участие в сделката.

Необходимостта за воденето на този разговор е изискването в предварителния договор акционерната структура на купувача да не бъде променяна за срок от пет години. Все още няма отговор на това запитване, съобщи още Горанов и допълни, че и самата сделка все още е хипотеза, защото няма прехвърляне на акциите.

Той посочи, че желанието за участие в сделката е било продиктувано от обществените реакции и "претенциите на определени партии".

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
На държавата и дреме за българите,затова е подарила/"продала,приватизирала"/стратегически важни производства.Ама вие пак гласувайте за порезните другари-месии,които ще оправят лошия мат`рял.
68
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде народе, плащай, ПЛАЩАИ!!! И на следващите избори си знаеш...пак за същите да гласуваш!!!
67
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега какво, Бате Бучко ще ни вдига тока когато си иска, щото има само 30 милиярда, но му трябват още, щото малко му остава. Гинка - Минка, горката е само параван. Да заграбиш цялата държава явно е фикс идея. Народа е казал, лаком г..., кръв такова. Няма да може, Бай Дончо ще му види сметката.
66
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОРЕДНАТА МАФИОТСКА ДАЛАВАЕРА
65
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гинка повече не се споменава !Мрежата на "ЧЕЗ"е в нейни ръце,така че спокойно !
64
1
 
29
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Остава въпросът, КОЙ стои зад Гинка?Че е поставено лице е ясно, всички разбрахме, че не е подготвена. След онова интервю с "оШфорките" и липсата на познания в областа на енергийния бизнес, незнанието, нито какво купува, нито колко км. електропровод има дружеството, нито произхода на капиталите, остава само въпросът, ние прости ли сме ири ни правят на такива!
63
1
 
12
 
! Отговори
демокрад преди 6 години
Държавата ни не може да се мери с Гинка, не трябва да се пречи на частния бизнес и инициатива. Нека Гинка да си купува ЧЕЗ и да се развива, да не се спира прогреса.
62
1
 
18
 
! Отговори
Димо преди 6 години
Естествено няма да мътят водата на ***
61
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако държавата купи ЧЕЗ това буквално означава, стотици милиони загуби на момента и още много по-толкова за вбъдеще.
60
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква държава?
59
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
министърчето на финансите е булонка на Пеевски.
58
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 56"Държавата не е собственик, така е в цивилизацията." Видяхме го при КТБ. Държавата е сеирджията, който гледа отстрани.
57
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото по-малко държава в икономиката, толкова по-силна, жизнена и растяща икономика.
56
3
 
21
 
! Отговори
Мислещ преди 6 години
Това беше ясно още от самото начало! Мисля си, дали зад Гинка не стои Цветелинка.....и върху Цветелинка лежи вождът- слънце ББ.
55
16
 
5
 
! Отговори
До 55 преди 6 години
Пишеш несвързани простотии! Няма сценарии при който активите на ЧЕЗ могат да бъда разпродавани. Държавата е регулатор не собственик - така е в цивилизацията, останалото са комунистически глупотавени за озлобени старчета. Реално скандал не е имало, всичко беше БКП постановка.
54
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айдеее, позабрави се скандала и сега нещата си тръгват по старо му. Абе закривайте я тази държава вече, от нея няма никакъв смисъл. Не може да гарантира нито сигурността на гражданите си,нито здравеопазването, нито образованието, нито някаква справедливост, НИЩО! Сега вече няма да гарантира и достъп до елекстричество на половин България. И когато офшорките с парите ги застигне това което по принцип застига престъпниците, ЧЕЗще бъде разпродаден на части от банките-кредитори, а българите на тъмно!
53
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слава Богу!
52
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не заден, а правителен ход.
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На снимкатеа - *** в действие.
50
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТРЯБВА ДА СИ НАИВЕН ДО ГЛУПОСТ, ЗА ДА ВЯРВАШ ЧЕ ББ Е ЧЕСТЕН ЧОВЕК.