Заден ход: Държавата няма да участва в сделката за ЧЕЗ!

Горанов обяви, че има достатъчно механизми за контрол
Обновена: 3 апр 2018 15:16 | 3 апр 2018 15:15,
128

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Българската държава няма намерение да участва - частично или изцяло, в придобиването на активите на CEZ Group в България. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред депутатите от временната комисия, която анализира сделката за ЧЕЗ България.
Още по темата
Той беше категоричен, че държавата има достатъчно механизми - законодателни и регулаторни, и не е необходимо участие в тази сделка.

"Не смятаме, че това е методът за защита на интересите на българските граждани", каза още той по повод заявките правени досега, че правитeлството има желание да купи дял или цялата компания на Гинка Върбакова - "Инерком България".

Горанов уточни, че неговата позиция е съгласувана с премиерa Бойко Бориков. Преди месец имаше среща между Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър със собственика на "Инерком" и тогава беше изразено желанието на правителството да купи контролен дял във фирмата.

Тогава Гинка Върбакова замина за Прага, за да информира CEZ Group за тази заявка и започнаха анализи дали този ход е приемлив за чешката страна. Върбакова не била получавала правомощия да представлява държавата в тези преговори, а само да изрази желанието за участие в сделката.

Необходимостта за воденето на този разговор е изискването в предварителния договор акционерната структура на купувача да не бъде променяна за срок от пет години. Все още няма отговор на това запитване, съобщи още Горанов и допълни, че и самата сделка все още е хипотеза, защото няма прехвърляне на акциите.

Той посочи, че желанието за участие в сделката е било продиктувано от обществените реакции и "претенциите на определени партии".

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
39
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно решение.Държавата няма място при бизнеса.Това е сделка между две частни юредически лица.Всичко останало са комунистически братвежи и умиление от селския народ по комунизма, когато всичко беше държавно...а всички работеха за по 120лв.
8
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Боко, абе *** си , виждаш че не ставаш
7
3
 
55
 
! Отговори
кака Гинка преди 6 години
държавата няма да участва в сделката ЧЕЗ,само бойко ще участва-самостоятелно!
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то беше ясно - не се изгони поне един проформа за "новичока", няма да се пипне и чез, щото и там нещата по същата линия...
5
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ГЕйРБ където и да боднеш, тече нещо мръсно, лепкаво и гнусно. И мирише на мутри.
4
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Назад, назад, моме Борисов...
3
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големи бабаитлъци и фанфари, но накрая пак нищо не свършиха. След срещата с Ердоган, вече гледат по-друг начин герберите на енергетиката. И ток ще купуват от Ердоган, и газ. Дружбата между герберите и Ердоган е като въздуха и слънцето за всяко живо същество от герберски и псевдопатриотичен произход.
2
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ШИШИ КАЗА НА БОРИСОВ ДА НЕ МЕСИ КЪДЕТО НЕ МУ Е РАБОТА.
1
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нали Борисов и Пеевски са в играта, а останалите наивни граждани да си мислят, че могат да направят нещо по техните далаверки и схеми.