Заден ход: Държавата няма да участва в сделката за ЧЕЗ!

Горанов обяви, че има достатъчно механизми за контрол
Обновена: 3 апр 2018 15:16 | 3 апр 2018 15:15,
128

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Българската държава няма намерение да участва - частично или изцяло, в придобиването на активите на CEZ Group в България. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред депутатите от временната комисия, която анализира сделката за ЧЕЗ България.
Още по темата
Той беше категоричен, че държавата има достатъчно механизми - законодателни и регулаторни, и не е необходимо участие в тази сделка.

"Не смятаме, че това е методът за защита на интересите на българските граждани", каза още той по повод заявките правени досега, че правитeлството има желание да купи дял или цялата компания на Гинка Върбакова - "Инерком България".

Горанов уточни, че неговата позиция е съгласувана с премиерa Бойко Бориков. Преди месец имаше среща между Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър със собственика на "Инерком" и тогава беше изразено желанието на правителството да купи контролен дял във фирмата.

Тогава Гинка Върбакова замина за Прага, за да информира CEZ Group за тази заявка и започнаха анализи дали този ход е приемлив за чешката страна. Върбакова не била получавала правомощия да представлява държавата в тези преговори, а само да изрази желанието за участие в сделката.

Необходимостта за воденето на този разговор е изискването в предварителния договор акционерната структура на купувача да не бъде променяна за срок от пет години. Все още няма отговор на това запитване, съобщи още Горанов и допълни, че и самата сделка все още е хипотеза, защото няма прехвърляне на акциите.

Той посочи, че желанието за участие в сделката е било продиктувано от обществените реакции и "претенциите на определени партии".

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
5
 
! Отговори
чез преди 6 години
Днес заден ход утре преден , това е ГЕРБ. Не стоят на едно място.
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДЪРЖАВАТА НЕ , НО ДЪРЖАВНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ ДА............
107
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стана първоначалния замисъл. Къде са протестиралите?
106
1
 
6
 
! Отговори
ааа преди 6 години
Ако няма печалби защо тази УФСЪ ше купува активите на CEZ Group в България???? Защо примерно не закупи почистването на речните корита или нещо подобно????
105
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Това заяви финансовият министър Владислав Горанов.."а знаете ли как същият този финансов министър само за секунди открадна 1.5 млн. ? от поверената му държавна хазна за да си изгради палата?А знаете ли защо всяко правителство вика "НЯМА ПАРИ"?Защото всички са червени престъпни рожби клонираниот БКП като герберасти,атакисти,националисти,депесари и каквито се сетите още,че за тяхното избиране е виновна единствено и само "БЪЛГАРСКАТА ТЪ'ПОГЛАВА ОВЦА" която и до днес се дели на червени партии ?
104
0
 
12
 
! Отговори
питам преди 6 години
ама то държава има ли
103
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредният фарс на ГЕРП...
102
4
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
При пазарни условия частните фирми работят по-добре от държавните. Но какви пазарни условия когато държавата определя цените на тока в енергетиката. По-лош от държавният монопол е само частния монопол.
101
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДо 99. ГАЗПРОМ, РОСАТОМ СОБСТВЕНИК И ПУТИН. БАШАР АСАДВ америка народа ли е собственник на корпорациите? Самите САЩ не са никаква държава това е една голяма корпорация със същите корпоративни закони както една индивидуална корпокация по света. Затова сега дори истински капитализъм няма а се нарича корпоративен капитализъм. Нашите мафиоти са кадърни само да крадат, само малка част от новите собственици на капитали у нас са способни да развиват печеливши фирми и да просперират.
100
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата няма какво да купува и да продава,а да защити дяла/овете на обществото по общините,районите,окръзите,областите и държавни защото за строителството,обурудването и експлоятацията те са се грижили и участвали още повече,че всичко е било изправно преди някой си да реши да ги договаря на фиктивни цени под ценоразписни.
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 99. ГАЗПРОМ, РОСАТОМ СОБСТВЕНИК И ПУТИН. БАШАР АСАД Е СОБСТВЕНИК НА ДВЕ ПЕТРОЛНИ . ДРУГИТЕ СА РОБИ НЯМА ДОГОВОРИ ВСИЧКО Е КОЛЕКТИВ БЕЗ ИМЕ.
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 99 МНОГО ФАНТАЗИРАШ. И КАК ЩЕ МЕ КУПИ НАКОЙ. И КАК ЩЕ МУ СТАНА РОБ. НАЛИ СЪМ И АЗ ЧАСНИК.МОЖЕ ДА СЕ СТАНЕ РОБ. АКО ДЪРЖАВАТА Е ЕДИНСТВЕНИЯ РАБОТОДАТЕЛ И СИ ПУСНЕ 5 ОЛИГАРХА ДА ОПРАВЛЯВАТ БЕЗ ДОГОВОРИ.КАКТО И СЕГА В ЗЕМЕДЕЛИЕТО.
97
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер всичко трябва да е частно частен бизнес, утре ще се появи някой ще купи цяла България с робите който живеят в нея хахааххаха, частен бизнес много ясно, мутричка трябва да го раздаваш да имаш 50,60 робчета на 12 часа работа с 15 мин почивка и да мълчат и осигоровки не заслужават даже, само да мълчат и да слушат боса да го ***, 12 часа мръсен и черен труд. Хаах
96
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е Суджука от Банкя да краде!!!!
95
1
 
4
 
! Отговори
Alow преди 6 години
Be[e qsno Ginka ]e q wzeme
94
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е държавата как ще се бърка в сделките на суджука от Банкя
93
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чехите казаха,че са притискани от няколко години в България и нямат друг изход,фирмите се страхуват да инвестират в България,немалко фирми са избягали поради страх.Управляващите да дадат обяснение на този феномен на страха в бг!
92
9
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
Най после нещо умно. Язък, че парламента цяла комисия си стъкна
91
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гинко и Гинка.ЧЕЗ е техен, а не на държавата.
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до #88: Имаш малка грешка приятелю - не 100%,а 180% е булгардебила!С други думи,всички ние,а повчето,даже и по няколко пъти!Това не е просто сън,а мъртвешки сън!Ама добрата новина е,че стадото ще премине във вечността направо о дебилния си сън и няма да разбере,какво самО си е направило,докато мЕчи в съня си,че друг му прави това.Ама,вече няма да има Русия и с право!