Архивите говорят: Петър Стоянов – президентът демократ

Вижте уникални кадри от времето, в което той бе държавен глава
57

24 март 1996 година. Петър Стоянов е избран за кандидат-президент на СДС. Снимка: Reuters

Политиците от прехода определено и до ден днешен събират много полярни мнения за дейността си. Вероятно, заради времената в които живяхме, в това има известна логика, а оценката на историята все още изглежда далечна.

Още по темата
Можеха ли последните близо 30 години да протекат по по-добър за страната начин, или всичко възможно бе направено?

Екипът на Dnes.bg продължава да ви връща с архивни кадри отново през 90-те години на XX век, когато прохождаше българската демокрация.

Да ви припомним отново събитията, които хем всички помнят, хем вече са забравили основните детайли около тях. И най-важното - да ви срещнем отново с образите на знаковите хора и политици на последните 25 години, доста от които вече са извън голямата политика.

След като започнахме с бившите премиери Симеон Сакскобургготски, Иван Костов и Жан Виденов, сега ще се обърнем и към президентската институция. И по-конкретно по времето на президента Петър Стоянов, чието управление започна в най-размирното време в най-новата ни история – януарските протести през 1997 година.

Петър Стоянов е президент на България от 22 януари 1997 до 22 януари 2002 г., когато е сменен на поста от Георги Първанов.

По време на мандата му България подава официално молба за членство в НАТО и играе важна роля в разрешаването на Косовската криза. По същото време България започва активни преговори за присъединяване към Европейския съюз, които са ключови за последващото приемане на страната.

През 1999 г. за първи път американски президент посещава България. По покана на Стоянов Бил Клинтън прави историческо тридневно посещение през ноември.

По време на мандата си Стоянов става и първият държавен глава в света, подписал закон с електронен подпис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
34
 
! Отговори
Стоянов продажник преди 6 години
Предател на рода български! Юда! Ще гори в ада! Евтина американска марионетка! Посмешище!
28
5
 
37
 
! Отговори
ПРЕДИСТОРИЯ преди 6 години
Петър Стоянов дълги години беше на Първо Място по Неодобрения като Президент - заради това че Разреши на НАТО да Бомбандира Сърбия и част от България с Радиоактивни Бомби .След това Плевнелиев го Детронира от Първо Място .А иначе по-просто - Класацията за Неуспешен Президент на Република България .
27
3
 
28
 
! Отговори
Недоверие преди 6 години
Изпитвам тотално недоверие към подобни псевдо демократични особи.Изпълзели от небитието и изведнъж брат му собственик на телевизия , жена му дипломат , назначен от комунистическото правителство а самият той с визия , подобна на умрелите коне треторазреден адвокат - президент. Магарешка демокрация. Въобще девиза на тъй наречения преход се сведе до пробутване в челните редици на всички неудачници и кариеристи .
26
4
 
22
 
! Отговори
ЦОЛЕ преди 6 години
И СЛОЖИ КОСТОВ НА ВЛАСТ
25
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
барабар Пешо с мъжете !
24
9
 
11
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
Лукойл Нефтогхим е най-големият данъкоплатец в България. Официално. Проверявай си фактите, въпреки, че да си смучеш от пръстите е по-лесно.
23
15
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
И какво от това,да не би страната ни да не е постсъветска *** все още търсеща мястото си .
22
4
 
3
 
! Отговори
Осман преди 6 години
"демократ" ама как зашлеви един шамар на Георги Жеков. Голям демократ няма що.
21
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иван Костов-Мавъра сложи теслим на руснаците най-голямото и най-печелившо предприятие в България-"Нефтохим"-бургас. вече 20 години руската мафия не плаща данък печалба...........Смятайте...
20
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От тоя освен няколко десетки зъба -нищо друго няма да запомня. Жена му-надута гъска го направи за свях пред цяла България, че и Европа. Кариерист и комунистически слагач-това е Бат Ви Петьо....
19
5
 
21
 
! Отговори
ined преди 6 години
Фернандел президента-адвокат. Ще го запомним само с големите му зъби и с репликата "Кажи си бе Иване, кажи си"
18
4
 
30
 
! Отговори
123 преди 6 години
Петър Стоянов президентът демократ...ХахГлупости!Трябва да бъде съден за антибългарска политика, на която стоеше и подкрепяше!
17
5
 
19
 
! Отговори
Bg izmet преди 6 години
Това зьбат кон да си изчисти фьшкиите от рожен че и днес мирише на отврат
16
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тоя е комунист , ама вие сте *** , за да го разберете .
15
7
 
36
 
! Отговори
666 преди 6 години
Всички като тоя гробокопач на България са за Белене!Не ни ги натрапвайте като велики личности те са само едни предатели!
14
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 7,Стоеше и гледаше как неговите съпартиици ограбваха страната и дрънкаше глупости...Да не забравяме, че сегашната лидерка на БСП/БКП Курнето, също се включи в тази кражба и то "загребваше с най-големата лъжица!!
13
10
 
33
 
! Отговори
Пешо Коня преди 6 години
По-известен като Фернандел , Зъбчето и т.н.Поредното шорошко МЕ-КЕ-РЕ , което ще запомним с лизачеството си към краварите и китарката, на която дрънкал песнички на Битълсите , по време на "дисидентските" си години
12
9
 
35
 
! Отговори
ГЬОН преди 6 години
СУРАТ Е ТОЗИ БИВШ ПРЕЗИДЕНТ--ЖЕНА МУ ГО НАПРАВИ СМЕШЕН ПРЕД СВЕТА---ПЛЕВНИКА МУ Е ТОЧНО КОПИЕ--ПЕШО КОНЧЕТО....
11
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този даже незаслужава да се споменава. По негова време Драгалевският ***...нг...ал унищожи всичко което бяха построили майките и бащите ни. Световно известният Балкан го продадоха на гад зеев за без пари и той го унищожи. Балканкар световно водещ завод който продаваше мотокари и електрокари чак в Япония също го унищожиха. Завода във видин който произвеждаше автомобилни гуми вида унищожен. Девненският азотноторов завод който изнасяше продукция в цял свят унищожен. С една дума всичко унищожиха пед
10
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
един бракоразводен адвокат от комунистическо котило. Тия са навсякъде от 1990 насам.