Бивш шеф на затвора в София: Не е трудно да се внесе оръжие!

"Охраната няма как да е добра, когато има протести"
21
Бивш шеф на затвора в София: Не е трудно да се внесе оръжие!
Снимка: архив, БулФото

В Софийския централен затвор не е трудно да се внесе оръжие, със или без съдействието на служител. Това заяви бившият директор на затвора Милети Орешарски по повод въоръженото бягство на рецидивистите с дългосрочни присъди Радослав Колев и Владимир Стефанов.

Още по темата
"И в момента поне 50 човека си мислят как да се измъкнат от Софийския затвор", смята Орешарски. Според него излизането от затвора на конкретните лица не е трудно.

"Тези хора притежават качества, които са им помогнали да измислят точно тази схема, да намерят едно слабо място за момента и да го използват умело", коментира той пред БНР.

Според него администрацията не би сътрудничила на затворниците. "Напротив, борбата за надиграване е денонощна", каза той. Орешарски не допуска, че служител на затвора е съдействал за вкарването на пистолет вътре.

За информацията, че се е знаело от преди година за готвено бягство на единия от избягалите, Орешарски коментира, че има "малко черен хумор" и такава информация имало за единия затворник преди 10-15 г., когато е излежавал първата си присъда.

"То е ясно, че един човек може би ще има намерение да бяга, защото не би останал до края на живота си в затвора. И в момента поне 50 човека си мислят как да се измъкнат от Софийския затвор. То е ясно, че голяма част имат това намерение. Сега слушам, че има оперативна информация – за мен това не е било оперативна информация, а донос. При всички положения е имало някакво по-особено наблюдение върху този човек и върху всички с по-големи присъди", коментира той.

Бившият директор на софийския затвор допълни, че охраната в затворите няма как да е достатъчно добра при настоящата кадрова политика и честите протести на надзирателите. Милети Орешарски отбеляза още, че надзирателите от година са концентрирани върху защитата на своите права.

"Нали си представяте – когато служителите отиват на работа, за да се уговарят кога ще ходят на протест, какво се е случило след последния, какво е говорил министърът, кой каква позиция е заел… последна грижа би им било сигурността в затвора", каза той.

Въоръжен в района е само този служител, който е на бариерата, подчерта Орешарски. По думите му този човек обаче върши повече пропускателна работа, отколкото охранителна – вдига бариерата, проверява документите на хората, които влизат и излизат от затвора.

"В случая – когато се отваря тежката врата на затвора и тичешком излизат две лица, просто няма физическа възможност да се използва оръжие. Освен да направи някакъв шпагат, за да спъне тичащият...".

Системата е болна, повтори за пореден път Милети Орешарски и обясни: "Започва се от ръководството и се стига до последния служител. Първата работа е да се поискат оставките – ето, тези хора си отиват, но те са между малкото професионалисти в системата. Този главен директор, който вчера си е подал оставката, вече няколко години е временно изпълняващ длъжността – той има друга длъжност. Как политическото ръководство не се усети, че трябва да се сложи титуляр, който да поема отговорността, който да има перспектива за себе си, който да има концепция за развитие на системата, която е пълна с проблеми не от вчера, а ей така кара временно“.

Той е на мнение, че и след този случай няма да се променят нещата съществено.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ееех, ако имаше и държава...
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гарантирано от ГЕРБ...
16
0
 
2
 
! Отговори
бай Ставри преди 6 години
"В случая когато се отваря тежката врата на затвора и тичешком излизат две лица, просто няма физическа възможност да се използва оръжие. Освен да направи някакъв шпагат, за да спъне тичащият...".Хахаха, ами тренирайте повечко шпагати, де. Белким помогне следващия път!
15
0
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Български затвор - игри за напреднали...
14
0
 
14
 
! Отговори
Баба ви преди 6 години
Егати! Защо не протестирате тогава, че системата не ви позволява да си вършите работата качествено и че трябва затворите да изпълняват определени изисквания, а искате повишаване на заплатите? За какво точно да ги повишават? Защото сте високо квалифицирани, компетенти, аналитични, смели, наблюдателни и съвестни ли? И това ми било директор, па макар и бивш!
13
2
 
8
 
! Отговори
соца преди 6 години
Имах съсед шеф на затвора.Казваше често "аз уважавам български лев"Винаги за ремонти по АПАРТАМЕНТИТЕ си и вилата СИ ДОКАРВАШЕ ЗАТВОРНИЦИ. ЗАЕДНО С ОХРАНАТА И УАЗ- Ката
12
1
 
15
 
! Отговори
Върл гербаджия преди 6 години
Че какъв шеф на затвора е бил този след като не е направил внасянето на оръжие невъзможно.? Сега нали разбираме какви шефове е имало.А Цачева за втори път заби нож в гърба на Бойко .Тази жена няма срам.
11
4
 
14
 
! Отговори
Българина преди 6 години
При герб всичко е възможно, включително несъбрано ддс за 16 млрд, изтриване файлове от митниците за няколко стотин млн, плащане неустойки за белене, скоро 1 млрд на трите ерпа та по делата,галеви се изпариха както други 1000 души с присъди но невлезли в затвора, видими резултати
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шпагат....?????!!!!!!Смешници ръсят бисериПропаднала държава
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този случай можеше да стане една кървава баня, ако всички имаха оръжие и се стреляше безразборно.
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навремето един дърт пандизчия ми разправяше : В затвора само Параход не може да се вкара и то щото няма къде да плува.Имало е случаи да се вкарва алкохол в лимонадено шише скрито в *** на някой ***.И това по онова-татавото време.А сега щом телефоните и наркотиците са нещо нормална,какво остава да говорим за други забранени вещи?
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Нормално" е затворници да имат оръжие, нали все пак трябва да се "защитават" от нас - обикновените граждани , предполагам ,че на някои "демократи" започва да им става ясно защо в САЩ свободно се продава оръжие, да , вярно е ,че покрай сухото , гори и мокрото , но така поне имаш шанс да оцелееш ти , а не и..ди..о..тът , решил ,че може да ти се качи на главата в тази опоскана откъм "правосъдие" държавица
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При тези самопризнания на шефът на затвора и вчера на двамата министри.... Изводите са: неспазване на законите и правилниците, корупция, незнание, неумения, безконтролност, безотговорност, умишлено прикриване на престъпления в затвора, липса на морални служители и безнаказаност!
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мале мале, не казвайте нищо повече господа, че накрая ще ядосате здраво народа
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги е по-добре да мълчиш и приличаш на и*д*и*о*т*, отколкото да отвориш уста и да го докажеш.
3
1
 
28
 
! Отговори
Галин преди 6 години
*** то по-лесно да се обикаля по градинките и парковете и да се съставят актове, на бабите дето си продават бурканите с меда, поради малката пенсия. Което отново е проблем, но от друго естество...цялата държава смърди на ла*на:)
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки ден един по един признават гласно некадърността си .....
1
1
 
21
 
! Отговори
Мениджър сергия преди 6 години
У затворо е кат на битака. Всичко се продава и купува.