България си търси нови граждани, но Германия играе в съвсем друга лига

Има вече и завръщащи се, но тенденцията още не е устойчива
5 апр 2018 21:45, Елка Василева
498
България си търси нови граждани, но Германия играе в съвсем друга лига
Снимка: архив, Reuters

"Търсят се нови граждани" – под това заглавие германският вестник "Ди Велт" публикува обширна кореспонденция от България. Авторът Франк Щокер се спира на сериозния проблем с обезлюдяването на страната, информира Дойче веле.

Един от събеседниците на журналиста Франк Щокер е 28-годишен IT-специалист, който работи в София за германска фирма, но би се преместил на работа в Германия.

"Това ще бъде поредният българин, който обръща гръб на своята страна, за да потърси щастието си в чужбина. И то тъкмо сега, когато България с известна гордост пое председателството на ЕС. През последните 25 години стотици хиляди постъпиха по този начин, в резултат от което населението драматично намалява, а цели региони направо пустеят. Все пак напоследък се забелязва една все още крехка обратна тенденция. Българи от чужбина започнаха да се завръщат в страната си, при това съвсем съзнателно и целенасочено. Благоприятни условия за това създават най-вече новите технологии. След края на комунистическото господство България загуби около една четвърт от населението си, което от близо девет милиона се сви до днешните малко над седем. Според прогнозата на ООН към 2050 година населението ще бъде само 5,2 милиона – по-бързо и по-тежко не се обезлюдява нито една друга страна в света.

Първата причина е ниската раждаемост, но много по-сериозна е ролята на емиграцията – както на специалисти, така и на хора с по-ниско образование. "Много добре квалифицирани специалисти – IT, лекари, медицински сестри – отиват да работят в Германия, Австрия или Великобритания", разказва Хелене Кортлендер, която ръководи софийския офис на фондацията "Фридрих Еберт". Други пък заминават като сезонни работници за Гърция или Испания", обяснява още Кортлендер пред репортера на "Ди Велт".

Тук логично възниква въпросът за ниското заплащане на труда в България. Представителката на германската фондация, която е близка до социалдемократите, казва, че българските лекари получават средно около 900 лева, ако не и по-малко. "С тези пари може да се живее, но е ясно, един лекар ще вземе първия възможен влак в западна посока, ако му се отвори такава възможност", казва Хелене Кортлендер. По-нататък в статията четем:

"През 2016 година броят на българите само в Германия беше 260 000 – и противно на някои предразсъдъци, повечето от тези хора са добре образовани специалисти. Много са и българските студенти в Германия – 7000 млади българи учат висше образование в страната и това е една от най-многолюдните групи чуждестранни студенти в Германия. А българските елити понякога направо тласкат децата си към чужбина – и са шокирани, ако тези деца се завърнат. Стряска ги мисълта, че може би са се провалили зад граница."

Има вече и завръщащи се, но тенденцията още не е устойчива

Много млади българи се връщат, защото очакват добра перспектива в родната си страна и искат да ѝ помогнат, обобщава авторът, който е разговарял с неколцина завърнали се. "Има обаче и още една причина за връщане в България, която много добре се описва от българската поговорка "По-добре първи на село, отколкото последен в града". Защото в чужбина всеки добре образован българин е просто един от многото и трябва да се конкурира със стотици хиляди за добра работа. В родината обаче всички врати са му отворени."

Авторът на статията Франк Щокер е разговарял и с Теодор Седларски, 39-годишния декан на Икономическия факултет в Софийския университет, който след дипломирането си във Виена прави бърза кариера и дори за няколко месеца е министър на икономиката в служебното правителство. И според Седларски редица млади и добре образовани българи се завръщат в страната. Но тази тенденция още не е устойчива, пък и завръщащите се обикновено търсят реализация в столицата или в Пловдив, докато цели региони като Северозападния са направо обезлюдени, пише авторът.

Порочен кръг

"Така възниква порочен кръг: липсата на специалисти затруднява онези фирми, които искат да се установят в България. А липсващата икономическа база отново и отново кара хората да търсят работа в чужбина. Напоследък правителството се опитва да спре обезлюдяването на страната, като привлича хора от други държави – но не и бежанци, към които в страната съществуват много силни задръжки. За предпочитане са държави като Македония, Молдавия или Украйна, където живеят малки български малцинства. Тези хора имат изгода от улесненията за получаване на българско гражданство. А когато вземат български паспорт, те автоматично стават и граждани на ЕС. Тогава обаче те лесно могат да продължат нататък към Европа. Защото бързо установяват, че България може да е по-привлекателна от Молдова или Украйна, но Германия все пак играе в съвсем друга лига."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
1
 
3
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
30г ни лъжат че сме добре и че ще станем още по-добре. Лансират само определени професии. Получават с хиляди кеш за месец. Депутатите нагло си гласуват увеличения. И искат при това положение хората да остават. Мафията ръководи тази държава
261
1
 
4
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Защото в чужбина всеки добре образован българин е просто един от многото и трябва да се конкурира със стотици хиляди за добра работа - АЙДЕ БЕ НЕ ДУМАЙ...ДА НЕ БИ ЛЕКО ДА СИ ОБЪРНАЛ ИСТИНАТА : "ЗАЩОТО В ЧУЖБИНА 100 000 ХИЛЯДИ СЕ КОНКУРИРАТ С ЕДИН ДОБРЕ ОБРАЗОВАН БЪЛГАРИН И НЕ МОГАТ ДА ГО БИЯТ"
260
2
 
14
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 6 години
Българските политици прогониха собственият си народ и сега се чудят откъде да се снабдят с нови роби дето да им връщат заема от няколко милиарда.Къде ще ги търсите тия нови ,,българи",сирийците, афганистанците, виетнамците ли, смятате че ще ви се вържат да ви работят за без пари? И се хвалят че до 3 години уж ще вдигате заплатите с по 50-60 лева. Тогава ще сте приели еврото, за да не останем по-назад от Европата и всичко ще е двойно по-скъпо.Ще останат само пенсионери,как ще оцелеят не знам?????
259
0
 
3
 
! Отговори
до парашутист преди 6 години
ти наистина си "парашутист"!
258
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Акуратно статия!! Само че заминаващите спрямо завръщащите се е 1:100 в нарастваща прогресия.. Иначе според герпъ сме все по добре... Scheise
257
4
 
3
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 6 години
До 259/Много добре знаете ,че това не е така.Превъоръжаването на българската армия започва едва 1935.По това време нямаме нито танкове ,нито флот ,нито читави самолети.Имаме няколко танкетки "Викерс" и няклко "Фиат",самолети стари и малко.Страната няма средна и тежка индустрия ,няма собствен металодобив ,никакво производство на стомана ,разпокъсано селско стопанство ,нискодобивно.Сънуваното 6 място е измислено 1990 година ,за да се оправдае разрушаването на селското стопанство.258 съм пак аз
256
3
 
10
 
! Отговори
Комунисти с... преди 6 години
дипломи от Западна Европа- тези, които се завръщат според Седларски са същите, които на гърба на българския народ "учеха" на Запад и САЩ! Към тях принадлежи и самият той. Този план на ковунистическата партия да изпраща свои кадри в развитите западни страни и САЩ, за да се учат се провали, защото тези техни наследници запомниха само имената на университетите там и нищо друго! Завръщат се точно те, защото такава е заповедта на БКП-БСП! Но това няма да ги спаси, защото са неуки!
255
8
 
17
 
! Отговори
до 258 преди 6 години
Царство България е на 6 място в Европа по икономически показатели, на 20 в Света! Царство България имаше златен лев и произвеждаше самолети- Лазар Зарев, по време когато ровечето европейски, азиатски държави не бяха виждали самолети!!! Сталин ограби до грам всичкото ни злато и го отнесе в Кремъл, затова след ВСВ нищо нямаше тук! Царската армия на България беше господар на Балканите! Къде, знаеш ли къде щеше да е България ако не бяхте вие-червените сатрапи на Сталин!!!
254
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до парашутист///Съвсем малко цифрички.През 1988г ,по време на тъмния и така нататък социализъм България е 28 място по общо икономичиско развитие по оценка на ЦРУ.Но след настъпване на необратимите неолиберални, демократични промени устремно се "сурнахме" и сега сме на някъде към 60място.Ако гледаме ИЧР сме на 57 място в света и след Русия,Румъния,Черна Гора,Урогваи
253
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предатели на род и Родина! Скъсайте си българските документи,забравете българският език и се радвайте на животът си в новата страна.И недейте да опявате от там, че България ви липсва.Не,не ви липсва,защото вие не я обичате!Защото сте страхливи, които изоставят родителите си, камоли България.
252
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да си позволя да отида на запад .. Няма да го преживея .. Да отида да работя на враговете роб.. Да живея като предател на своя народ.. САЩ и запада убиха 2 милиона българи.. Ако бягам ще бягам в Русия,, Но все още не е толкова зле за да се бяга.
251
5
 
10
 
! Отговори
до парашутист преди 6 години
дължим го на комунистите и техните КГБ-началници от Кремъл! Тези червени из ча ди я се мислеха, че могат да са капигалисти! Освен да крадат и убиват, за нищо друто не ги бива! След 09.09.1944г. затриха българското село, след 10.11.1989г. затриха и българския град! Същите тези подписаха плана на САЩ за стопяването ни до 4 000 000. Към днешна дата сме под 1 500 000. По тяхна вина вече ни няма!!!
250
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има хора анти-българи , шпиони на сатаната и империята на злото САЩБългария може да е зле , ама на запад е още по-зле..
249
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Or strah 4e vi hva6tame raden Tekst , ot tel. blokirahte vsi4ki da ne vi pi6at
248
2
 
12
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 6 години
До Професор//// По точно страната е в тотална криза.Никаква икономика ,която да носи висока принадена стойност,никакво селско стопанства ,тотална разруха и мизерия,никаква светлина в тунела даже от насрещния влак.Е това го дължим на самозвания генерал.Той е толкова генерал колкото аз съм деригент на "Гевант хаус оркестър""
247
1
 
14
 
! Отговори
НЕ СЪМ ИЗБЯГАЛ!!! преди 6 години
Абе кой ни ги е избрал тия управници и кой ги търпи???? Някой извънземен ли???? Ако ние не си оправим държавата, никой няма да си мръдне пръста за нея. Нито Русия, нито ЕС, нито САЩ, нито Турция - на никого не му пука за нас, защото на самите нас не ни пука за България. Държавата ни се разпада безконтролно, а ние като народ плюем на историята си, културата си и на милионите, които са проляли кръвта и са дали живота си, за да ни има днес. Гордеете ли се със себе си БЪЛГАРИ?????????
246
12
 
3
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Страната е в подем благодарение на Генерал Борисов. Въпреки трудния период след Опустошарски.
245
3
 
20
 
! Отговори
Не е просто заговор! преди 6 години
Никой не се връща в България, а напротив 50 000 хил. я напускат всяка година едни през летището, други в земята. Територията трябва да се освобождава, защото едни добри хора са решили да се заселват тук, защото долу след 20 г. трудно ще се живее с оглед на сложните етнически и климатични промени. Там трудно ще се намира вода за пиене, а в България я има в изобилие. Малцинствените групи са само инструмент, а на управляващите им е платено да ускоряват този процес. Дано Бог им прости...
244
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Айвахубава държава сме с лоши управници! По-добре турци да ни управляват!
243
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 245Султан Ердоган сам ще дойде тук с благославията на братушките и Пу,тин!