Колко пари може да похарчите за саниране? 13% дават 500 лв.

Според проучване над 50% от българите заявяват, че това не е по-джоба им
18
Колко пари може да похарчите за саниране? 13% дават 500 лв.
Снимка: архив, БулФото

40.6% от българите са склонни да платят определен процент от санирането на дома си сами. Това показват резултатите от проучване на "Екзакта рисърч груп" за политиките на Министерството на регионалното развитие и благоустройството сред 1500 българи в 98 населени места, съобщиха от Министерството.

Още по темата

Голяма е и групата на тези, които не могат да посочат конкретна сума и смятат, че разходите за саниране не са по джоба им. Такива са 56,3% от участниците в проучването.

19,9% казват, че могат да финансират до 25 на сто от разходите, 9,9 на сто могат да заделят между 26 и 50%, а други 1,5 на сто - между 51 и 99 на сто. 8,9% са готови да поемат инвестицията изцяло, а 0,4 на сто - на база дела си в собствеността на блока.

В реално изражение - 13,5% от хората заявяват, че могат да заделят до 500 лв., 7,5 на сто - между 501 и 1000 лв., 8,3 на сто - между 1001 и 2000 лв., за изпълнение на мерки за енергийна ефективност в жилищата им.

Данните от анкетата показват още, че в многофамилните жилища за поддръжка на сградите се събират предимно минимални месечни вноски от собствениците. Такъв е вариантът при 35,3 на сто от участниците в изследването, като най-масовата месечна вноска е в размер на 5 лв. за член от домакинство.

Други 33,5 на сто казват, че при нужда от ремонти се събират допълнителни средства, а в сградите на 11,9% е създаден специален фонд за поддръжка на общите части.

По данни на МРРБ към 4 април 2018 г. по Националната програма за енергийна ефективност са въведени в експлоатация 1129 санирани сгради, а в процес на строителство са 439. Според действащите правила стойността на цялата инвестиция се поема от държавата.

Обмисля се обаче на следващ етап от програмата хората да участват във финансирането с определен процент предвид определения в законодателството ангажимент за собствениците да поддържат имуществото си в добро техническо състояние.

Вчера правителството прие доклад за изпълнението на програмата за саниране през 2017 г.

Данните от него показват, че през миналата година в експлоатация са въведени общо 49 699 жилища в 769 многофамилни жилищни сгради.

Предвижда се през 2018 г. да бъдат обновени още 51 010 жилища в общо 712 сгради, от което се очаква да се възползват 109 хил. души. Според данните последните одобрени за реновиране сгради се очаква да бъдат завършени в края на 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Ееееех, преди 6 години
Кога ще свършат балъците в тая държава? Явно беднотията е следствие на прос...то..тията.........Кога санирали- пеяли,кога плащали- плакали..
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо българите са най-пр'остата нация в света?Ами ето едно най-обикновенно "саниране" поставено като капан не могат да разкрият и да разберат,че ги обират с него!Милиарди крадат управляващите с него,дори едно качество не влагат,само КРАЖБА е основният замисъл!Но простата тиква българска не схваща и как да схване като за това се иска АКЪЛ...и както се казва в една поговорка, когато Бог раздавал акъл, българинът в този момент бил под моста, да се крие от работа, а Бог минал по моста и се разминали
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
50 000 "санирани" жилища средно с по 2-*** българи прави общо 100 000. От 1 млрд. лева, изхарчени досега, на човек се падат по 10 000. Ако им ги бяха дали на ръка, щяха да стигнат на всяко семейство да си купи по едно ново жилище 62,5 кв.м. на груб строеж (в нет-а обявите на кв.м. са средно по 165 евро - 320 лв). Вариантите са два - или се краде като за последно, или парите се харчат по възможно най-малоумния начин. Прокуратура и опозиция - ни чули, ни видяли. За пенсии и отбрана пари няма.
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тези цени за саниране - да се включиш с % ?? че то ще ти е по- евтино да си санираш сам. 1 млрд. за 50 хил. жилища са по 20 хил. За 5 кв. дограма и 30 кв. външна изолация... това е грабеж!
10
1
 
14
 
! Отговори
Сериозно преди 6 години
Нямаме добри бояджии, а какво да говорим за саниране.Добра изолация вътрешна - външна, добра дограма, един малък двукрилен прозорец с добър стъклопакет, обков и т.н. ти е хиляда и двеста лв.Като гледах клипове за поставяне на дограма при немци и българи, разликата е огромна.Ленти против вода, конденз. За такива ленти не бяха чували в БГ. Фирмите са в сив сектор, и са некадърници, водопроводи, парно, бани, шпакловане и боядисване.Читавите избягаха в Г-я.Един паркет не поставят като хората.
9
1
 
11
 
! Отговори
neo5 преди 6 години
Номер 10, ако си милионер сигурно изобщо нямаше да си в ж. кооперация. Точно вчера през деня й казах на комшийката, кварталната клюкарка, да сложим и ние като съседния вход у-во за чип. Вместо само с ключ, да има и такова... 100-тина лв. е! По 4-5 лв. На семейство, а тя: нее, за какво ни е, ще се счупи и т.н. а пафка цигарките на балкона. Всичко е до манталитета, всеки гледа от другия какво прави съседа, но малко бавно стават промените при нас за жалост.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакай малко, бе. Може и да съм милионер, но ако не желая да ми санират жилището за 2-3 бона кво прайм? Не искам да ми санират жилището и точка.Не е въпроса за възможности, а за желание. Папгали!
7
3
 
5
 
! Отговори
ТамаrA ivanvna преди 6 години
Съгласна сьм ако санират и балкона ми
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Санирайте със стериопочето, видяхме как горя блока в студентски град, над 20 часа не можаха да го загасят.
5
2
 
26
 
! Отговори
nekoj преди 6 години
хората не дават - ама 'държавата' дава! И не по 500 лева на апартамент, а по 500 лева на квадратен сантиметър (ама парите отиват в братчеди, баджааци и т.н.)
4
2
 
21
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
До 4Ако завее яко, ще лети стиропор. Видял съм го ей!
3
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледах 2017та с какво "високо" качество се работи и от какви майстори- мисля да си покрия 100% от разходите, но да е направено както трябва. От един от скорошните блокове близо нас вече паднаха 3-4 парчета, а зимата беше топла!! Ако завее яко-не знам?
2
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не бяха задръстените ни съседи дето гледат ТВ Алфа щяхме да се санираме без пари.
1
5
 
17
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
Аз специално лев не давам за стиропор и боя, а който иска...да си плаща