Радев: Обръчът около бегълците се затяга, експерти - няма да ги хванат!

Трудно е да говорим за пробив в сигурността, обяснява специалист
Обновена: 5 апр 2018 13:52 | 5 апр 2018 09:20, Петя Славова
184
Радев: Обръчът около бегълците се затяга, експерти -  няма да ги хванат!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След бягството на двамата рецидивисти от Централния софийски затвор факт станаха и първите оставки. По разпореждане на премиера Борисов и след проверка на място, министърът на правосъдието Цецка Цачева поиска да напуснат временно преназначеният на длъжността главен директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов и началникът на затвора в София Петър Кръстев.

Още по темата

Оставките са приети от министъра, като длъжностите им ще бъдат временно заети от служители на Главна дирекция "Охрана" към правосъдното министерство.

"Трудно е да говорим за пробив в сигурността след като при последния си протест надзирателите изтъкнаха факта, че са малобройни и не могат по никакъв начин да обезпечат херметичността на затворите. Два пъти повече затворници с два пъти по-малко персонал. На практика така изглежда Софийският затвор", коментира в студиото на "България сутрин" бившият главен секретар на МВР Николай Радулов.

Най-тревожно е това, че редът в българските затвори се диктува от самите затворници. Налице е едно самоуправление. Показателен е фактът, че на престъпниците е позволено да вкарват най-различни техники, респективно с тях могат да влязат и всякакви предмети", коментира още той.

Пред Bulgaria ON AIR криминалният журналист Богдана Лазарова подчерта, че на практика система не съществува. А мерките, които са били взети срещу бягството на единия от рецидивистите Владимир Пелов преди година, са били крайно недостатъчни.

"Кой е вкарал въпросното оръжие? Надзирателите са единствените посредници между затворниците и външния свят", отсече тя.

Психологът Христо Монов обясни, че макар всички затворници да работят докато излежават присъдите си, те имат цялото време на света. И естествено го използват, за да кроят планове за бягство.

И тримата гости в студиото на Лора Инджова и Златимир Йочев заключиха, че Владимир Пелов и Радослав Колев няма да бъдат заловени. А този случай е поредното доказателство, че системата не работи.

Вътрешният министър Валентин Радев пък обяви, че търсенето на престъпниците продължава.

"Кръгът се затяга около тях и се надяваме, че не са успели да минат границата", заяви той пред Нова тв.

Радев развенча и историята с чистачката, която е гонила двамата затворници.

"Тя не знае какво се случва и е тичала по пътя, отивала е да види какво става, но всъщност ги е преследвал друг колега от социалната служба", обясни министърът.

"Случаят е драстичен. Двамата са много опасни и при това въоръжени", каза още Радев. Той не смята, че Цецка Цачева трябва подаде оставката си като министър на правосъдието, а че съдебната система има нужда от реформа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
9
 
! Отговори
кръга се затяга преди 6 години
Кръга около затворниците се затяга.МВР е наело за целта фирма "Василка",като всички чистачки са въоръжени с последно поколение метли-автомати (нещо като чадър-базуката на Джони Инглиш...).
111
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля, че двамата бегълци вече са извън страната, в посока различна от тази, в която са търсени от МВР. Лично мнение.
110
0
 
12
 
! Отговори
123 преди 6 години
Ще им фанат опинците. Смешници.
109
3
 
18
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
ВЯРНО ЧЕ ОБРЪЧА СЕ ЗАТЯГА, НО ОКОЛО ШИЯТА НА БОКО И ФАЛШИВОТО МУ ПРАВИТЕЛСТВО !!!
108
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще хванат ДЕДОВИЯ!
107
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като официално се признава,че в затворите цари самоуправление,че затворниците сами диктуват,какво да се вкарва,тогава защо въобще ни е Правосъдна,Правораздавателна,охранителна и всякаква друга система? за какво са ни полицаи,за какво са ни съдии,прокурори,военни и сяква друга гад?да запасва всеки по чифте пищови и секи да се оправя както може!
106
0
 
12
 
! Отговори
Много кока и бело преди 6 години
Аха, аха.Чакаме да стане сакатлък за да почнат да падат оставки. Типична мишкарска история..
105
0
 
16
 
! Отговори
Случаен преди 6 години
Щом и министъра на вътрешните работи свърва случая със съдебната система, то ясно е че нашата държава се управлява от неграмотни хора. Дирекция изпълнение на наказанията е под разпореждането на Министъра на правосъдието, който пък е подчинен на Министър председателя и няма общо с съдебната система, която се самоуправлява чрез Висшия съдебен съвет. Принципа на разделение на властите - основен принцип в демократичните държави. Учи се почти във всяко учебно заведение.
104
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То сигурност нема некои ми говорят за пробив в сигурноста. А каде са братя Галеви? Па само те ли? Който избега никой веке не и го търси. Видохме оградата по границата паднала, идват си хората като на гости пак немало пробив.Аеро гара София си влизат некакви непроверени немало пробив . Разграден двор.
103
2
 
4
 
! Отговори
лошо преди 6 години
Българина е предал Левски Бенковски Ботев и още кой ли - та за някоя хилядарка ще пусне и затворници
102
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРАТЯ БЕГЛЕЦОВИ ША ГИ ФАНЕТЕ ЗА ШУШОНИТЕ!
101
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След този случай полицейската комедия на Халваджиян вече избледня.
100
0
 
13
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Спор няма, ГЕРБ са пълна катастрофа за тази страна, но има и по-лошо, а то е че всички са пълна катастрофа и няма нищо читаво на политическия хоризонт....то именно това го крепи Боко на власт! Всички, и ГЕРБ, и БСП, и ДПС, патреоти, слави трифоновци, магарешки....са тотално некомпетентни, но за сметка на това нагли и много крадливи.... В България царува модела на "възпроизвежданата некадърност", понеже модела е така устроен, че напред вървят тези с преклонените главички и подмазвачите...!!!!!!!!
99
0
 
4
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 6 години
Подържам колегите!
98
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знаех, че затворниците си имат чистачки!? То затворник да си днес, дори можеш да си излизаш когато ти писне, а същото е и с влизането. Издръжката на затворник е повече от всякаква заплата или пенсия. Ток, парно, нямаш грижа. И компанията е с общи интереси. Ей, завидях им!
97
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпрос - тия слушат ли се какви глупости дърдорят?
96
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затворниците решили да възкръснат по Великден и да се социализират! А управляващите чакат Годо, за да си подадат оставките.
95
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Цирк БурисУФ" продължава да забавлява стадото успешно а кражбичките на държавна пара си вървят с пълна сила.Ей на това му казвам аз "успешно Оправление".
94
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новата сапунка на медиите........"Ще ги хванат-няма да ги хванат".А обществените поръчки си вървят , с тях и КРАЖБИТЕ.Баце закръгли 10 МИЛИАРДА лева кешавица ама карай ........
93
0
 
15
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи СМЕХ! Но си мисля, че наистина може тоя Дюма да е виновен! Значи не требе да се дава на затворниците да четат Граф Монте Кристо! Щото това им дава идей! После това оръжие в затвора мисля, че е крайно време да се преустанови продаването му в затвора! После мисля, че е необходимо и чистачките да минават курс а по таеклондо я по карате и също да се понаучат малко на психология! После требе да се види да се сложат едни врати на затвора, че то баш от главния вход бегат тия затворници!