Радев: Обръчът около бегълците се затяга, експерти - няма да ги хванат!

Трудно е да говорим за пробив в сигурността, обяснява специалист
Обновена: 5 апр 2018 13:52 | 5 апр 2018 09:20, Петя Славова
184
Радев: Обръчът около бегълците се затяга, експерти -  няма да ги хванат!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След бягството на двамата рецидивисти от Централния софийски затвор факт станаха и първите оставки. По разпореждане на премиера Борисов и след проверка на място, министърът на правосъдието Цецка Цачева поиска да напуснат временно преназначеният на длъжността главен директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов и началникът на затвора в София Петър Кръстев.

Още по темата

Оставките са приети от министъра, като длъжностите им ще бъдат временно заети от служители на Главна дирекция "Охрана" към правосъдното министерство.

"Трудно е да говорим за пробив в сигурността след като при последния си протест надзирателите изтъкнаха факта, че са малобройни и не могат по никакъв начин да обезпечат херметичността на затворите. Два пъти повече затворници с два пъти по-малко персонал. На практика така изглежда Софийският затвор", коментира в студиото на "България сутрин" бившият главен секретар на МВР Николай Радулов.

Най-тревожно е това, че редът в българските затвори се диктува от самите затворници. Налице е едно самоуправление. Показателен е фактът, че на престъпниците е позволено да вкарват най-различни техники, респективно с тях могат да влязат и всякакви предмети", коментира още той.

Пред Bulgaria ON AIR криминалният журналист Богдана Лазарова подчерта, че на практика система не съществува. А мерките, които са били взети срещу бягството на единия от рецидивистите Владимир Пелов преди година, са били крайно недостатъчни.

"Кой е вкарал въпросното оръжие? Надзирателите са единствените посредници между затворниците и външния свят", отсече тя.

Психологът Христо Монов обясни, че макар всички затворници да работят докато излежават присъдите си, те имат цялото време на света. И естествено го използват, за да кроят планове за бягство.

И тримата гости в студиото на Лора Инджова и Златимир Йочев заключиха, че Владимир Пелов и Радослав Колев няма да бъдат заловени. А този случай е поредното доказателство, че системата не работи.

Вътрешният министър Валентин Радев пък обяви, че търсенето на престъпниците продължава.

"Кръгът се затяга около тях и се надяваме, че не са успели да минат границата", заяви той пред Нова тв.

Радев развенча и историята с чистачката, която е гонила двамата затворници.

"Тя не знае какво се случва и е тичала по пътя, отивала е да види какво става, но всъщност ги е преследвал друг колега от социалната служба", обясни министърът.

"Случаят е драстичен. Двамата са много опасни и при това въоръжени", каза още Радев. Той не смята, че Цецка Цачева трябва подаде оставката си като министър на правосъдието, а че съдебната система има нужда от реформа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как се затяга бе чичка, като не ги знаете къде са?
11
3
 
17
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Нормално е осъдените доживот и опасните рецидивисти да се оковават във вериги около 15кг - това би свело до минимум риска от бягство.
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм убеден, че не са "избягали" ... Смътни времена идват и някои хора имат нужда от такива, на които "не им мигва окото"
9
0
 
17
 
! Отговори
Борисово време преди 6 години
Едни се хващат "за зелено",други - за пистолети и ножове.
8
1
 
45
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Чистачка в затвор.!!!При 1000 затворника да плащаш на някога да чисти.Дивотия.
7
2
 
13
 
! Отговори
маке преди 6 години
приемате ли облозиидеи1 ако ги хванат на кой ден ке е2 живи или самоубити3 в коя дръжавапп и так дале и дале
6
1
 
16
 
! Отговори
ККК преди 6 години
До АнонименНе са в криза, а на протест за повече пари и свобода
5
1
 
23
 
! Отговори
саки преди 6 години
Абе много хора търсят Пелов, ама май никой няма *** да го хване. Шубето е голям страх.
4
1
 
15
 
! Отговори
Шенген се затяга преди 6 години
Верно
3
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ги ханат колкото хванаха Галеви и телефонните измамници те под носа им внесли пищаци и излязоха през парадния вход като царе. Оставките бе малоyмници.
2
1
 
46
 
! Отговори
Защо преди 6 години
Цецка и Радев да си подават оставките? Ми те знаят, че ще изгорят няколко бушона, знаят че както се казва всичкото чудо е за три дни, знаят и че Бойко е зад тях, така че данъкоплатците да си гледат работата!
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кви обръчи е да си дават оставките МВР е в криза.