Радев: Обръчът около бегълците се затяга, експерти - няма да ги хванат!

Трудно е да говорим за пробив в сигурността, обяснява специалист
Обновена: 5 апр 2018 13:52 | 5 апр 2018 09:20, Петя Славова
184
Радев: Обръчът около бегълците се затяга, експерти -  няма да ги хванат!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След бягството на двамата рецидивисти от Централния софийски затвор факт станаха и първите оставки. По разпореждане на премиера Борисов и след проверка на място, министърът на правосъдието Цецка Цачева поиска да напуснат временно преназначеният на длъжността главен директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов и началникът на затвора в София Петър Кръстев.

Още по темата

Оставките са приети от министъра, като длъжностите им ще бъдат временно заети от служители на Главна дирекция "Охрана" към правосъдното министерство.

"Трудно е да говорим за пробив в сигурността след като при последния си протест надзирателите изтъкнаха факта, че са малобройни и не могат по никакъв начин да обезпечат херметичността на затворите. Два пъти повече затворници с два пъти по-малко персонал. На практика така изглежда Софийският затвор", коментира в студиото на "България сутрин" бившият главен секретар на МВР Николай Радулов.

Най-тревожно е това, че редът в българските затвори се диктува от самите затворници. Налице е едно самоуправление. Показателен е фактът, че на престъпниците е позволено да вкарват най-различни техники, респективно с тях могат да влязат и всякакви предмети", коментира още той.

Пред Bulgaria ON AIR криминалният журналист Богдана Лазарова подчерта, че на практика система не съществува. А мерките, които са били взети срещу бягството на единия от рецидивистите Владимир Пелов преди година, са били крайно недостатъчни.

"Кой е вкарал въпросното оръжие? Надзирателите са единствените посредници между затворниците и външния свят", отсече тя.

Психологът Христо Монов обясни, че макар всички затворници да работят докато излежават присъдите си, те имат цялото време на света. И естествено го използват, за да кроят планове за бягство.

И тримата гости в студиото на Лора Инджова и Златимир Йочев заключиха, че Владимир Пелов и Радослав Колев няма да бъдат заловени. А този случай е поредното доказателство, че системата не работи.

Вътрешният министър Валентин Радев пък обяви, че търсенето на престъпниците продължава.

"Кръгът се затяга около тях и се надяваме, че не са успели да минат границата", заяви той пред Нова тв.

Радев развенча и историята с чистачката, която е гонила двамата затворници.

"Тя не знае какво се случва и е тичала по пътя, отивала е да види какво става, но всъщност ги е преследвал друг колега от социалната служба", обясни министърът.

"Случаят е драстичен. Двамата са много опасни и при това въоръжени", каза още Радев. Той не смята, че Цецка Цачева трябва подаде оставката си като министър на правосъдието, а че съдебната система има нужда от реформа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АКО НЕ СА УСПЕЛИ ДА ИЗБЕГАЛЯТ ,ПИШЕТЕ ГИ САМОУБИТИ!
151
0
 
4
 
! Отговори
guest преди 6 години
Ц.Цачева защо не си подаде оставката , мисля че би било редно като министър ,а не да се крие и да шикалкави че ще я подаде само ако премиерът и я поиска.Тези срам нямат от нищо алчни до безобразие , другия случай е с министърчето на транспорта , защо още е на работа , а не в следствието ?
150
2
 
2
 
! Отговори
Niki13 преди 6 години
До Жоро 156Бъркате, в ръководството на БСП членове на БКП няма, за разлика от ръководството на ГЕРБ
149
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 6 години
А Цачева защо няма да си подаде оставката ?Защото ще прави съдебна реформа ?
148
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха!Егати тъпите аборигени,които се хващат на тези *** лъжи!Съвсем в традиционните технологии за успешно управление на плебса!Такива ни ги дрънкаха и с обръчите около братя Галеви,докато те не им се обадиха от някъде си от чужбина!!!Такива ги дрънкат и сега,ЗАЩОТО СЪС СИГУРНОСТ ЗНАЯТ,ЧЕ Т***ПОТО БЪЛГАРСКО РОБСКО *** ЩЕ КЛЪВНЕ!!И по всички тези "коментари" си личи,че е клъвнало и се се е хванало на коментарната въдица....ЗА ДА НЕ ВЪРШИ НИЩО,което е главното!!!Дрънкайте си робчета!!
147
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе вие сте изпуснали питомното сега ще гоните дивото.
146
1
 
24
 
! Отговори
Герб е мафия преди 6 години
Неясни безпомощни дрънканици от немощни хорица! Това вече не е държава! Жалка работа...
145
9
 
6
 
! Отговори
Копеле преди 6 години
Правете цялата България затвор пусни стъклен дом над Бг като в филмът Симпсън загради България никоя твар да не излезе. Българинът е геноцид за външния свет. А мен аз си сменя името и гражданството преди да стане това и ще се измъкна. А вие сте затворници всички бг граждани затвор за вас.
144
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво очаквате да стане , когато ни управляват мутри? По-големите бягат-Галеви,Маргините и други- а техните авери в затвора правят каквото си поискат!
143
0
 
21
 
! Отговори
комитата преди 6 години
смях ,смях и тъжна история и тъжни изказвания от хора на високи постове и заплати на гърба на изпадналия електората-обръча се затягал//////////////
142
0
 
10
 
! Отговори
Интернет клоуни преди 6 години
Освен няколко (няколко, около пет, и то от различни хора) наистина стойностни коментара, всичко друго е пълна смрад. На повечето акъла им е избягал от главата, камо ли двама от Софийския!
141
1
 
16
 
! Отговори
Хрис преди 6 години
До берлин.Аз немски незнам но смятам че живея в смешна държава в която няма закони, полиция, съд и прокуратура работят в защита на престъпниците защото им се дават подкупи и ако не беше тъжен факта че затворниците имат пистолет-щеше да е смешно
140
4
 
4
 
! Отговори
Кирето преди 6 години
*** ти и комунистическата *** на дс и кгб с престъпници полицай и управляваш сикаджия крадец......
139
8
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
До ХрисБягат и от немските и то най-редовно. Явно не знаеш немски за да прочетеш.
138
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Световната практика показва от много години, че такива сериозни и хитри престъпници се залавят само с наличието на сериозна агентура в престъпните среди, а такава няма и няма да има у нас докато всичко що е помагало за сигурността на страната се нарича доносници, разкриват се и се прави *** политика с човешките съдби.
137
3
 
36
 
! Отговори
Хрис преди 6 години
РАДЕВ И ЦАЧЕВА са големи смешници и провинциални мишки. Прости и некомпетентни. Цял свят ни се подиграва.Защо от немски затвор не избяга някой!!!
136
0
 
24
 
! Отговори
Доносник преди 6 години
Ей ако вчера бяхте обявили че давате 50 бона награда .Сега някой щеше да брои парите а вие да се тупате в гърдите колко сте велики и как сте ги хванали.Вече и 1 милион да дадете е ,късно е чадо късно е!!!!
135
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оооо... спокойно, обръчът около тях се затяга! Обаче се НАДЯВАМЕ да не са успели да минат границата. Тоест, има вероятност и да са я минали. Тоест, и хал хабер си нямаме къде са. И как тогава се затяга обръчът?!?! В сферата на надеждите? В стратосферата на мечтанията? Смешници. Толкова са зле, че не могат да се усетят колко са зле.
134
0
 
42
 
! Отговори
220 волта преди 6 години
Виц на седмицата: ... "Съдебният министър обяви седмица на отворените врати в централен соф. затвор!"
133
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 134 Преди неколко месеца имаше затягане на обръчи пак за едни дето разбиха банкомат, обръчи, хеликоптери, полиция, жандармерия и ......нема никой в обръча.