Митрополит Антоний: Живеем във времена на духовна криза

Насаждат се модели на поведение, неприсъщи на нашия народ
Обновена: 6 апр 2018 22:05 | 6 апр 2018 21:28,
20

Днес цялатa църква страда и скърби за раздялата с божествния син. Това е тъжен ден, който след броени дни ще се превърне в нестихваща радост, каза на Разпети петък Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че суетата на ежедневието не ни дава правилна представа какво трябва да съпреживяваме с Исус Христос. Тази Страстна седмица е съпреживяване, уточни митрополит Антоний.

"Живеем във времена на духовна криза. Подрастващата младеж е оставена в ръцете на произвола. Насаждат се нови модели на поведение, които не са присъщи на нашия народ", сподели гостът на телевизията.

Той подчерта, че е много важно Църквата да бъде близо до хората и по думите му в годините тази връзка е била прекъсната. Църквата обаче се опитва да се популяризира сред младите хора, вече дори и в социалните мрежи.

"Трябва да се възстанови изучаването на религия в училище. Нека родителите не се страхуват, че ще ги (бел. ред. - учениците) правим задължително свещеници или монаси", отбеляза гостът в предаването "Денят ON AIR".

Утре рано сутринта митрополит Антоний ще лети за Ерусалим като ръководител на делегацията на Светия синод. От Божи гроб той ще вземе благодатния огън и около 19:30-20 часа по план трябва да го донесе в София. У нас ще пристигне делегация от Скопие, която ще вземе частица от благодатния огън.

Изповядването в последните години у нас се популяризира, съобщи още митрополитът. По думите му в Католическата църква изповедта е безлична, защото няма визуален контакт, докато в Православната свещеникът е само свидетел и дарува опрощение на каещия се пред иконата на Исус Христос.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дедо Попе де така? На гощавка, Сатана!
13
0
 
4
 
! Отговори
Капитан Балкан преди 6 години
Прав сте,поручик - засега нищо ново под калимавките! Нооо - паживьом,увидим - задава се Една...
12
0
 
5
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Йешуа от Назарет искаше да изгони търговците от храма, а те облякоха раса и се настаниха вътре. Той искаше Божие Царство, а те създадоха царство на парите, двуличието и лъжата.Сега те търгуват с хорската мъка, продавайки надежди в които самите не вярват. Сега те се къпят в охолство, оскубано от най-бедните. Отче наш, Който си на небесата, дай ни Твоята истина и ни остърви от лицемерни "пастири". Защото Твое е царството, и силата, и славата ВОВЕКИ!Амин.
11
4
 
2
 
! Отговори
Нерон Европееца преди 6 години
Християните на лъвовете! Тъй ли беше? Що тогава се врем в развратния ЕС и после плачем че сме антихристи?!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Духовно е това, което ти е в душата, а не сляпата вяра в първообраза на Супермен. На приказки за лоши деца и комикси не се вярва, те са за забавление.
9
2
 
9
 
! Отговори
Християнин преди 6 години
Отец,мисля че целокупния български народ,под ръководството на такива като теб вжедневно в молитвите си трябва да споменаваме имената на ай дуците и предателите,които окрадоха и продадоха държавицата ни,прокудиха децата ни и умориха родителите ни, в съпровод на едно мощно:"Анатема,до девето"!(Сашо Нереза,Драгалевския Ай дук,Стефан Крадеца,Бакъря,Нада Флигорнова,Коньот,Пастиркин,Цвак Шестака,Тиквун,Цач и още 200-300гада).
8
3
 
10
 
! Отговори
тоя преди 6 години
осмоъгълник откри топлата вода. лоясяли, гнусни, миризливи, лъжливи, крадливи попове ръсят мисли за Христос - ужас.
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Църквата е била,и винаги ще бъде инструмент на властта.Значи,няма да каже и една приказка казана от Иисус Христос,но ще се напъне да се оплаче че вече никой не иска да се изповядва.Да се изповядва на кой ? Хората се молят директно на Бог,така както е казал да го правим Иисус Христос,и както са го правили всички последователи на Божият Син,в продължение на 300-400 години,въпреки преследванията,и екзекуциите.Църквата стои като преграда между вярващите и Бог.За това е този духовен упадък при хората
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Днес цялатa църква страда и скърби за раздялата с божествния син"А защо скърби след като това е замислено от баща му. Само, че той нали е баща на себе си. Значи сам е решил така. С други думи бог принася в жертва себе си на себе си, за да ни спаси от себе си. И това ако не е идиотщина!
5
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човек в рокля ще ми говори да не приемам другите с рокли. Хайде баста!
4
10
 
21
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
Ами духовниците да не духат толкова, че ме отказахте от духовното....Намери се кой да говори за вяра....Срамота....Истинските вярвящи не са с брада и расо.
3
9
 
20
 
! Отговори
Да обаче преди 6 години
Църквата също част от тази духовна криза и допринася за нея като продължава да разпространява догми, неистини, и подкрепя суеверията и идолопоклонничеството.За да има духовност трябва да има простветление и хората да знаят истината за нещата.А църквата явно няма интерес от това. По лесно е да държим хората в невежесво и да им говорим приказки за лека нощ.Затова и младите странят от религията или път търсят чужди философски/духовни учения които малко или много им отварят очите за света.
2
15
 
4
 
! Отговори
bjorg.knutsen.9@fb преди 6 години
Огъня дето си тръгнал да взимаш, е от враговете на Бога! Тия дето искат да го видят мъртъв, а ти им помагаш, като отиваш на "божи гроб"!
1
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живеем във времена на всякакви ментори и ***, тоя що не иде да се разпъне на един кръст като еврейна щом е толкова велик после Господ ще го възкреси.