Велики Петък: След дълги страдания Христос е разпнат

Най-тъжният, най-тежкият ден за Божият син
6 апр 2018 08:45, Петя Славова
23
Велики Петък: След дълги страдания Христос е разпнат
Снимка: архив, Булфото

Днес е Велики петък, или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син - Исус Христос. В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, е принесен в жертва за греховете на цялото човечество".

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело и се отслужва богослужението, наречено Царските часове, пише БТА.

На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страстите /страданията - на църковнославянски/ на Исус Христос. На богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните.
Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг. Вечерта се отслужва опело Христово.

На вечерното богослужение в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата, в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

Едно от песнопенията, което е прието да се изпълнява на службата на Велики петък, се нарича "Плачът на Богородица". Тази молитва се чете в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син и го призовавала, произнасяйки скръбни слова.

По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като се изнесе плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разпънаха го попските фарисеи и съдукеи. Точно скапаното и лицемерно наше и чуждо "духовенство" чиито плодове берат лудите водейки слепите.
10
2
 
3
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Борисов, разпнат? А, недейте тъй, видях го да полива магнолията си в Банкя, озъртайки се за Пелов;)))
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименкогато е писана Библията, еврейски религиозни писания все още не са съществували
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Библията е просто лош препис на еврейски религиозни писания. Те са лош препис пък от египетски писания. Измислици. Факт са убийствата по време на покръстванията. Факт е и боричкането за власт и пари сега в бг църквата, както и сексуалните извращения. Защо ви е хора да следвате тези ***? Бог не е в църквата, той е във вас!
7
2
 
3
 
! Отговори
Davigo... преди 6 години
христос бил е измъчван на този ден а вие пирувате що за християнисте...
6
3
 
5
 
! Отговори
Ристу преди 6 години
Бог изпраща бог, за да спаси божиите творения от бог, като жертва бог. Какъв е смисълът? Ако толкова искаше да прости на хората, че са му яли от ябълката, просто да го беше направил, а не да разиграва този театър. Или да не беше слагал дървото в средата на градината. Или да не беше оставял змията да ги придума. Това е все едно в съдебната зала съдията да каже на полицаите да пребият собствения му син, за да оневини обвиняемия убиец.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИСУС Е ИЗГОНИЛ ТЪРГОВЦИТЕ ЕВРЕИ ОТ ХРАМА. ТОЕСТ БИЛ Е ПРОТИВ КОРУПЦИЯТА, УКРИНАВЕНО НА ДАНЪЦИ, КАКТО И ПРОТИВ ПРОФАНИЗАЦИЯТА НА СВЕТИ МЕСТА.
4
8
 
3
 
! Отговори
Жалко преди 6 години
Починал е Боко. Стивън Боко.Велик актьор!
3
10
 
4
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Уж най-тъжния, най-тежкия, най-черният пък Велик !? Няма никаква логика и смисъл !
2
9
 
7
 
! Отговори
Енгелс преди 6 години
Попщина и магьосничество в 21 век :)
1
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син................който преди това бог принесъл в жертва !....................................ето, за това при развод не се дава на мъжа попечителство над децата!