10% от българите нямат пари, за да плащат за здраве. Защо?

Без затруднения пък плащат във Финландия, Великобритания и Германия
7 апр 2018 09:32, Елка Василева
107
10% от българите нямат пари, за да плащат за здраве. Защо?
Снимка: архив, Reuters

10% от българите силно се затрудняват да платят разходите си за здраве. 15,4% от хората в България казват, че също са имали финансово затруднение да платят за здравни грижи, а 21,1% са имали относителни проблеми в плащането.

38,8% от българите са посочили, че са платили здравните си разходи лесно. Това показва статистика на Евростат за 2016 г., цитирани от "24 часа".

4,2% средно от европейците изпитват силно затруднение за плащането за здравни грижи, а 31,2% са на отсрещния полюс и го посочват за лесно.

90% от гърците посочват, че трудно си плащат за здраве, като така се нареждат на първо място в класацията, следвани от Унгария с 74% и Кипър - 72%.

87% от финландците плащат лесно за здравни грижи, сочи още статистиката. Второто място за хора, които не изпитват затруднения за плащане за здраве, е за Великобритания с 86% и Германия с 85%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: здравеЕвростатразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
12
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото ги харчат за болест, тъпчат се с нездравословна храна, дебелеят, наливат се с алкохол и се очернят дробовете с цигари,
66
0
 
44
 
! Отговори
данъкоплачещ преди 6 години
А Драгалевският Чекотило дали плаща рушвети на докторите да лекуват членовете на от неговото Котило или всичко им е безплатно,както едно време?
65
1
 
44
 
! Отговори
До 47-ми от доктора преди 6 години
Да,много си прав.В Драгалевци живеят доста много Ай Дуци, освен Великия Драгалевски Ай Дук,които трябва да се възползват от нашето здравеопазване.Чакам ги с треперещи ръце..
64
2
 
47
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
До анонимен 20Докато болшинството българи са толкова слабоинтелигентни, че да не правят разлика между една икономическа система (капитализъм) и една политическа такава (демокрация), положението в страната едва ли ще се подобри. И сам Бог да слезе на земята и да ни поведе, с тоя "мат'рял" няма как да стигнем далеч. Продължавайте да сравнявате круши с ябълки, и да търсите у другите вината за това, което си причинявате сами!
63
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 71Като попско чедо лъжеш "избраните"! :))))))))))) Едно американско "ниско-разрядно" според теб заведение се равнява на 100 български болници от най-квалитетните взети заедно. Ей, попска уста заднйици чеша! :))))))))))))))))
62
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Америка ти дават един списък с процедури които си избираш финансово да си ги поемеш и това ти е пакета услуги ! Оцеляват тези които имат пари ,останалите отиват в доброволчески или ниско класифицирани заведения.ТАКА Е В КАПИТАЛИЗМА. Няма такава глупост като демокрация, има КАПИТАЛИЗЪМ !
61
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бойко ким чен източва пари чрез държавната здравна каса. не иска да забрани социалките. касата,
60
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако не забраните държавните болници, държавната здраена каса. НЕКА ВСЕКИ ЛЕКАР ДА БЪДЕ СЪКРАТЕН И ДА СИ ТЪРСИ РАБОТА ПРИ ЧАСТНИК!!! ЩОМ НЕ ИСКАТ ДА ЛЕКУВАТ БЪЛГАРИТЕ В ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ. ЩОМ СИ ПРАВЯТ ЧАСТНИ КАБИНЕТИ. ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ И ДЪРЖАВНАТА ЗДРАВНА КАСА.КАТО СЕ ПРИЕМЕ ЗАКОН ЗА АВТОМАТИЧНО ЗДРАВНО СТОРНО, АКО ПАЦИЕНТА НЕ Е ДОВОЛЕН ОТ ЛЕЧЕНИЕТО СИ МНОГО БЪРЗО ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА.ЩЕ ВИДИМ ТОГАВА МАСОВО ОНЕЗИ НЕКАДЪРНИ И МЪРЗЕЛИВИ ЛЕКАРИ КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ.ТОВА ЩЕ СЕ С
59
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ще имат пари??? Монополите подпомагани от КЕВР вдигат цените на 6 месеца без да подобряват нищо. Частните болници ползват държавни пари? Частните училища искат държавни пари? Държавата дава, а после вдига данъци, убива малкият и среден бизнес. Честито
58
3
 
38
 
! Отговори
ким чен преди 6 години
Само в северна корея има държадни болници.ВИДЯ СЕ, ЧЕ ЛЕКАРИТЕ НЕ НИ ЛЕКУВАТ. БОЛНИЦИТЕ СА ПРЕТЪПКАНИ. НЯМАТ СВОБОДНИ ЛЕГЛА. ЛЕКУВАТ ТЕ ДВА ДЕНА С ПЪТЕКА ЗА 10. ИЗПИСВАТ ТЕ БОЛЕН НА ПРАКТИКА И ЗДРАВ ПО ДОКУМЕНТИ.ЗАКРИВАЙ ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ БОЛНИЦИ. ЛФКАРИТЕ ДА СИ ТЪРСЯТ РАБОТА В ЧУЖБИНА И ПРИ ЧАСТНИЦИ.НАЛИ ИСКАТ ДЕМОКРАЦИЯ И КАПИТАЛИЗЪМ. ХАЙДЕ , ДА УНИЩОЖИМ ДЪРЖАВНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ. КАТО ПОЧНАТ ДА МРЪТ ЩЕ СЕ СЕТЯТ ДА ГЛАСУВАТ
57
0
 
35
 
! Отговори
бойко преди 6 години
Бойко Борисов управлява България като Ким Чен Ун. КОМУНИСТ-ГРОБАДЖИЯ, СПРИ СОЦИАЛКИТЕ, ЗАКРИЙ ДЪРЖАВНАТА ЗДРАВНА КАСА, СПРИ ИЗТОЧВАНЕТО НА НАШИТЕ ПАРИ!БОЙКО, КАТО НЕ ТИ ХАРЕСВА СТАВАЙ МИНИСТЪР В СЕВЕРНА КОРЕЯ!
56
3
 
33
 
! Отговори
Бойко Чен Ун преди 6 години
- Частни болници - премахване на държавните болници, държавна здравна каса и всички безплатни лекарства - нови здравни закони за връщане на пари на пациент при неуспешно лечение. - нови закони за здравни платформи и статистики, където пациенти ще могат да дават оценки на лекаря след завършено лечение(ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ЧУЕ БОЛНИЯ). - премахване на всичко безплатно в здравната с-*** и частични държавни здравни помощи - личен здравен портфейл, а не общ както е сега
55
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се родиш ти трябват 1000 лв , като умреш и трябва да те погребат -1000 лв ,а как ще оцеляваш докато си жив НИКОЙ НЕ ГО Е ГРИЖА. Бойко го стяга чатала за вас мизерници.Като ви вдигнат изкуствено заплати и пенсии като ни въведат чи футското евро но ви вдигнат пак цени ,сметки ,данъци ще си останете с едната гордост че стие Йевру пейци . Вече българи лекари нямате ,ще живеете с едната гордост !Горди ли сте бе мизерницииии.ДАГОДУХАТБЕТОВЕНИШИЛЕР
54
6
 
41
 
! Отговори
Рашко преди 6 години
И аз нямам пари за здраве. След като си купя ракия и цигари, едвам остават за хляб. А при бай Тошо не беше така, жената работеше във Винпром а аз в цигарената фабрика - всичко ни беше "безплатно". Те ви но демокрация!
53
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали си имаме врачки и везири!
52
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Онзи турчин дето се пише днес на демократ, бивш министър на културата, като се разболя от рак, защо не се лекува тук, а веднага изприпка в Германия? Това показва състоянието на нашето здравеопазване. Обичал България, българите, демокрацията, но като щяха да му гепят 2.5 те милиона в КТБ, плака по медиите като вдовичка за сладолед. Мутрагена се смили и чу ги върна, а днес му е верен слуга.
51
0
 
51
 
! Отговори
безплатно има и днес преди 6 години
Странно е,че лица, които имат достъп до безплатна медицинска помощ ни говорят, как другите трябвало да плащаме. Чиновници, меверейци, дансаджии, военни са осигурени наготово. Голяма част от тях имат и безплатен достъп до ведомствени болници-на МВР, Военна и тн. Другите хора също можем да се лекуваме там-но по "каналния ред"-с направления , лимити и осигуровки. А върха не безобразието е Правителствена болница, където привилигированите и днес са лекувани безплатно, без лимити и направления.
50
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само 10%, пълни глупости!!! Между 30 и 40% не могат. Около 2.5 милиона живеят на границата на бедността, колко процента са от населението, пресметнете. И като плащате здравна осигуровка какво получавате, плащате още и още. Геницида си върви а ние търпим Моникнижници и неграмотници.
49
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Непротивоконституционствувайте.цЕнизъм в здравеплащането.
48
0
 
52
 
! Отговори
номенкратурата днес преди 6 години
Как е възможно 30 години след промените да има специална Правителствена болница? И до днес действа специалната наредба за лечение на номеклатурата. Номенклратурата , ако се разболее получава безплатен достъп до специалист-без лимити, без направление от джи пи -то, а директно, по силата на това,че се е от номеклатурния контингент. В Конституцията пише,че привилегиите са забранени, а днес номенклатурата продължава да е привилигировано лекувана, при перфектни условия в болницата за номенклатурата