10% от българите нямат пари, за да плащат за здраве. Защо?

Без затруднения пък плащат във Финландия, Великобритания и Германия
7 апр 2018 09:32, Елка Василева
107
10% от българите нямат пари, за да плащат за здраве. Защо?
Снимка: архив, Reuters

10% от българите силно се затрудняват да платят разходите си за здраве. 15,4% от хората в България казват, че също са имали финансово затруднение да платят за здравни грижи, а 21,1% са имали относителни проблеми в плащането.

38,8% от българите са посочили, че са платили здравните си разходи лесно. Това показва статистика на Евростат за 2016 г., цитирани от "24 часа".

4,2% средно от европейците изпитват силно затруднение за плащането за здравни грижи, а 31,2% са на отсрещния полюс и го посочват за лесно.

90% от гърците посочват, че трудно си плащат за здраве, като така се нареждат на първо място в класацията, следвани от Унгария с 74% и Кипър - 72%.

87% от финландците плащат лесно за здравни грижи, сочи още статистиката. Второто място за хора, които не изпитват затруднения за плащане за здраве, е за Великобритания с 86% и Германия с 85%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: здравеЕвростатразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
43
 
! Отговори
Към 12. ЖО преди 6 години
Не само санитарките си искат.Два пъти тази година бях в болница. Персоналът не си иска открито,но поведението им го подсказва.... Що черпене паднаааа... А при изписването,казваш довиждане с плик в ръка,първо на лекуващия лекар и после на всички доктори,участващи в лечението . Втория път не бях доволен и пропуснах плика. Възможностите ми за лечение там,моментално се изчерпаха.......У нас,нито е да си жив,нито умрял. Не подценявам лекарския труд и ми е много унизително да не мога да си платя.
46
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докога държавните чиновници няма да плащат осигуровки? ***.
45
0
 
47
 
! Отговори
лечение за номенклат преди 6 години
Кога ще бъде закрита Правителствена болница-където контингента може да се лекува свободно,безплатно, без лимити, без талони, при отлични условия. Излиза,че има хора, които нямат достъп до медицинска помощ, а при други социализмът е запазен-напълно безплатен достъп до медицинска помощ, без лимити, без талони, без направления-това е привилигирования контингент на болница Лозенец. тази болница трябва да получи стату на Градска болница,, а не на болница за номеклатурата!
44
2
 
36
 
! Отговори
зъболекаря преди 6 години
В.чест на 13,конгрес да озъбим цял народ. Преди.Сега в чест на явропредседателството.
43
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много глупости са написани тук! При положение, че по Конституция българинът има право на достъпна здравна помощ, но лечението е търговса дейност, то имаме правно несъответствие! Изобщо, Конституцията е сгазена и не се спазва по много от постановките в нея. Скоро я разгърнах и не знаех да се смея ли или да плача! Пълна утопия!
42
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спок.След 20 години няма да има кой да внася пари в здравна каса.Нет человек нет проблем.
41
1
 
53
 
! Отговори
осигуровки наготово преди 6 години
Крайно време е милиционери, дансаджии, чиновници да си плащат сами здравната осигуровка, както го правят всички други. Днес-безработен дължи да плаща осигуровки, а милиционер не плаща-осигурен е наготово. Нали правилата имат еднаква важимост. Защо учител плаща осигуровка за здраве, а лице от репресивния апарат не плаща. Малко ли привилегии имат, че и здравните осигуровки са им наготово.
40
0
 
43
 
! Отговори
До 42 преди 6 години
"Умните и красивите" са особено рискова група. Те са наркозависими джендари и тази сексуална ориентация ги излага на риск от СПИН и всякакви екзотични зарази. Те неживеят дълго.
39
13
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе аз бе знам некой да бега в Русия, а вие? Никой не иска рубли, всеки иска при цар долар на Запад.
38
15
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът трябва да разбере, че при капитализма и демокрацията лекарят е бизнесмен както търговеца, адвоката, строителния предприемач. Лекарят предлага на пазара услуга и се стреми към висока печалба. Умните и кадърните при демокрацията имат пари да си позвлоят скъпа и качествена лекарска услуга, само загубеняците и некадърниците нямат пари за лекарски услуги, като са некадърни и мързеливи да се лекуват с липов чай.
37
0
 
47
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Сега, българина от най-млади години, трябва да спестява пари за лекари и лекарства.Това е положението със здравеопазването.
36
13
 
31
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Проблемът е, че още сме социласичтеска държава, трябва да изгоним комунистите и социалистите и да въведем капитализъм и да произвеждаме и изнасяма коли и машини като на запад при капитализма. Тогава ще живеем богати като на запад а заводите в Германия БМВ, БОШ, Мерцедес и другите ще останат без работа заради нашия износ и техните работници ще идват чистачи в България, и техните дъщери и съпруги немкини ще идват също да работят легално разби услуги в България.
35
2
 
41
 
! Отговори
РАН-ЪТ преди 6 години
Може и повече !И още % ...И още % ...
34
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната държавна структура монополист, която принудително и задължително изземва парите на хората без те да получават нищо.
33
5
 
38
 
! Отговори
Жо преди 6 години
Разполагам със снимка емайлирана табела от СОЦ-болница, на която пише дословно:"ДА НЕ ОСТАВИМ НИТО ЕДИН БОЛЕН ДА УМРЕ БЕЗ ЛЕКАРСКА ПОМОЩ"
32
3
 
40
 
! Отговори
Тодор Живков преди 6 години
Българите да ядат банани, бананът съдържа фибри и вещества които са спомагат чревната перисталтика и предпазва от констипация!
31
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България въобще не се знае какво точно е "плащането за здраве".
30
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото не сме имали колонии, а се скочи на див капитализъм без средства. На практика става вътрешно ограбване, което частично се компенсира от гастербайтерските пари. Живеем в социалистически капитализъм, който няма как да съществува без външно захранване. Боко много доволен, че му дават заеми. Да но имаш отрицателно търговско салдо, което означава, че държавата като цяло прогресивно затъва.
29
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво точно означава "плащане за здраве" - плащането на здравните осигуровки или плащането на лекарския рекет?
28
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В РУСИЯ Е ДРУГО. НЕ ТЕГЛЯТ ЗАЕМИ / като в САЩ/ А НАПРАВО ГИ ЛЕКУВАТ ДО КАТО УМРАТ БЕЗ ПАРИ. ПРОСТО ОТ ЧОВЕЩИНА.А ЗА РАБОТАТА Е ОЩЕ ПО ЛЕСНО