Българите "за" тол системата, но ТИР-овете да плащат повече

Товарен камион сега минава през страната ни за 23 лева
Обновена: 7 апр 2018 18:33 | 7 апр 2018 14:32, Елка Василева
41
Българите "за" тол системата, но ТИР-овете да плащат повече
Снимка: архив, Булфото

61% от българите одобряват въвеждането на тол системата и електронната винетка, 30,9% не могат да преценят, а 8,1% са против. Това показва Национално представително проучване на общественото мнение за новата система на плащане при преминаване през републиканската пътна мрежа. То беше извършено от Exacta Research Group сред 1500 българи в 98 населени места през февруари – март 2018 г.

Според 69,7% от запитаните по-справедливо е тежкотоварните камиони да плащат за изминато разстояние вместо на база време за преминаване, както е в момента.

56,9% от хората смятат, че така пътните инциденти ще намалеят, защото шофьорите на тирове няма да са принудени да бързат.

62,9 % споделят твърдението, че толът ще повиши приходите и тези пари ще бъдат реинвестирани в пътна инфраструктура и за повишаване на безопасността на движение.

Отчетено е и друго предимство – 55,8% са убедени, че отчитането на трафика няма да доведе до забавяне, тъй като няма да се поставят бариери по пътищата, а камери ще засичат номерата на автомобилите.

Най-голям процент от запитаните – 81,6%, споделят тезата, че превозните средства, които амортизират повече пътната настилка, трябва да плащат по-високи такси.

Сега по данни на Агенция „Пътна инфраструктура“ през 2017 г. са продадени 7,5 млн. винетни стикера, което е с 736 147 повече от 2016 г. Реализираните приходи са 352 млн. лв. или с 25 млн. повече от 2016 г.

От тях приходите от продажба на винетки за леки автомобили са близо 249 млн. лв., а 103 млн. лв. са от продажбата на винетки за ТИР.

Дисбалансът е очевиден. Оказва се, че в малка България, където строителството на пътища е национална кауза, тези, които рушат  най-много, плащат по-малко. В момента например един товарен камион може да премине през страната само за 23 лв. – това е цената на винетката за едно денонощие. За сравнение в Сърбия толкова се плаща само по новия участък от магистралата от Ниш до Пирот.

Интересни са и отговорите по отношение обхвата на тола. На въпрос „Одобрявате ли или не въвеждането на тол системата за тежкотоварните автомобили извън магистралите“, 53,1% отговарят с „да“, 12,9% - с „не“, а 34% не могат да преценят.

Най-голям процент – 28,9 %, считат, че тировете трябва да се движат основно по магистрали и първокласни пътища. 28,1% са на мнение, че трябва да минават основно по магистралите, а 18,3% - по всички пътища от републиканската пътна мрежа.

По отношение размера на таксите най-голям е процентът (47,1) на тези, които казват, че не могат да преценят колко да се плаща за километър от МПС над 3,5 т. 21,3% одобряват такса от 15 ст./км, 18,6% - 20 ст./км, а 13,1%  са за цена от 30 ст. на км.

Според 39,9% таксите в България трябва да бъдат  близки до тези в държави като Гърция, Сърбия и Унгария.Анкетата показва и гледната точка на хората по отношение изразходването на събраните средства.

Договорът за въвеждане на тол системата беше подписан от Агенция „Пътна инфраструктура“ с международния консорциум „КАПШ трафик солюшънс“ на 15 януари 2018 г. Очаква се системата да започне да носи приходи през 2019 г. По предварителни изчисления те ще бъдат най-малко три пъти по-големи от сегашните и ще са около 1 млрд. лв. годишно.

 


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
АМАН от крадци преди 4 месеца
НАд 70% от българите НЯМАМЕ ПАРИ ЗА ЖИВОТ.
Терористите на власт крадат от народа над 23 000 000 000 живи лева годишно и ги перат през нагло престъпни остро корупционни обекти по оперативни програми и тн"еврофондове".
Тол системата е вредна и застрашава живота на милиони.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз като собственик на лека кола, за да отида някъде извън града си, трябва да платя минимум 15 лв. А за тира - 23. Редно е и за леките коли да има дневни винетки.
37
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Товарният камион минава срещу 23 лева, но сте забравили да напишете срещу колко лева минава пътническия камион.
36
1
 
2
 
! Отговори
аре преди 8 месеца
пон'е 'се праите сравнения с Гърция, и сега за празниците прекалихте с глупос.тите, ше ви светна: от софето до закинтос платих за тол и фери над 100 лева! заредих фул на гръцка "шел" и пробега по индикатори се увеличи със 120 км!!! на границата само ми се усмихнаха а карах един кашон вино; нема хиликоптери и полиция с новия сув редко падах под 170 км/час по магисрталата; никъф дъжд, около 20 градуса, у моменто навънка е жега! аре със здраве, требе да се турам у ред за обед у "чорбаджийте!
35
0
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 месеца
В германия до 7.5 тона и колите е напълно безплатно по магистралите и националките също над 7.5 ние ли сме по умни от германците в унгария от границата с
австрия до ромъния тировете 120 евро
34
6
 
4
 
! Отговори
К преди 8 месеца
80% от ТИР трафика е транзитен.
Така, че тола няма да го плащаш ти прости шофьоре
33
0
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 месеца
КАКВО Е "ТОЛ"ЧЕ НЕ ЗНАМ АНГЛОСАКСОНСКИ ПЪК И НЕ СЪМ ДЛЪЖЕН!!!!!!
32
0
 
17
 
! Отговори
ЕВРОПА преди 8 месеца
ЗА ДА ИМА ТОЛ ТАКСА ТРЯБВА ДА ИМА УСПОРЕДЕН БЕЗПЛАТЕН ПЪТ ДО МАГИСТРАЛАТА ....ИНАЧЕ САНКЦИИ И ОГРАНИЧАВАТЕ СВОБОДНОТО ДВИЖЕНИЕ НА БЕДНИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ...А АНКЕТАТА Е ФАЛШИФИКАТ НА ПРЕСТЪПНОТО АНТИБЪЛГАРСКО БЪЛГАРОФОБСКО ПРАВИТЕЛСТВО !!!!!
31
0
 
9
 
! Отговори
Клето преди 8 месеца
Каква е тази агенция направила проучването?За първи път я чувам...Такива статии като излязат в 4-5 'независими' медии ще излезне че българите наистина имат мнение по въпроса.Браво на медиите!
А нещо за референдума?Нали щеше да се намалява броя на депутатите?Мажоритарна система?
30
2
 
12
 
! Отговори
прост шофьор преди 8 месеца
Тировете да плащат повече, а? Не, тировете няма да плащат повече, това ще го плащаме всички. В магазина. Преди няколко години Унгария се минаваше за 20 евро, след въвеждането на ТОЛ се минава за 120 и съответно курса примерно до Германия от 2000 евро стана 2200. Сещате се, нали.
29
1
 
16
 
! Отговори
справедлив преди 8 месеца
Според мен не повече от 1% искат да ги крадат допълнително джендърите-суджукари.Откакто суджукарите са на власт се появиха поне 10 допълнителни данъци и такси , а старите са вдигнати няколко пъти.
28
7
 
15
 
! Отговори
Костов преди 8 месеца
До Анонимен - 23
Четох някъде една статистика и Костов е построил толкова км, колкото и Борисов. С тази разлика, че Борисов нищо друго не е правил, а и това, което е построил е с европейски пари, които липсваха при Костов. Да не говорим за ниското качество, което означава бая крадене при Борисов. Да не говорим за индексирането на заплатите и пенсиите, което тотално го няма при Борисов.Т.е.Борисов основно ще се запомни с Мишо Бирата,опрасканите каки,суджука,ограбената КТБ,робството на Гинка-ЧЕЗ
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да не ревете после след като я въведът ?
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поне 3/4 от пътищата, които сега подаряват на група тарикати, та да ни теглят такси и да се обогатяват на наш гръб, бяха построени при бай Тошо.
Бяха построени с нашите пари - от данъците.
Моля преди да започнат да ни дерат с незаконните си такси, правителството да ни върне дяла който сме платили за тези пътища.
Това е справедливия начин за налагане на тези такси.
Ане на шуро-баджанаците си да дадат топла пита за лапкане, ама не своя пита а от хляба на народа.
25
1
 
15
 
! Отговори
До 23 преди 8 месеца
Абе, ти вярваш ли си, или така са ти казали да пишеш, та да ти дадат някой лев посе?
Твоя идол един път го откриваше по десетина пъти - на всеки 5 - 10 правеше откриване.
Сумарно, всички пътищаа, които уж "е построил", са нищожна част от построеното.
Вземи се ограмоти малко, после пиши хвалебствия за любимия ти Винету тука.
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българите "за" тол системата?!?
Това подигравка ли е с българите или тънък хумор, нещо като инсинуация?
Освен ако нямате в прредвид управляващите, които е съмнително дали са българи.
Поне се държат сакяш са тук за малко и не ги интересува какво ще става после...
23
1
 
16
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 8 месеца
Тези от "Екзакта Суджук Груп" са по-нагли и от баш бай Ганьо Суджукаря от Банкя.Няма нито един обикновен българин ,който да желае да плаща допълнителни пари на крадците от Герб.Нито един.Както няма и един , който да иска да плаща винетка за скапаните пътища.Това е поредния ГЕРБЕРСКИ ГРАБЕЖ!И ПОРЕДНАТА ГЕРБЕРСКА ЛЪЖА!Дано се задавят с милиардите ,които и в момента крадат от нас!От всеки похарчен лев за пътищата ,60-70 стотинки влизат в джоба на суджукарите.Факт!
22
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преди Борисов,нито едно правителство не построи нито метър път.
Тия такси са преди всичко за големите камиони , искате всичко , ама мисленето това е друга бира
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нямат доходи, пък карат коли на бензина, а?
20
0
 
6
 
! Отговори
Тлъсти ордьоври лапн преди 8 месеца
До ист

Има дай пари на богатите, за да могат да си карат по хубави пътища