Историята на манастира "Св. Атанасий" – най-старият в Европа

Разказ за светата обител, лековитата вода и чудесата
7 апр 2018 14:40, Василия Пейчева
16

6033 гледания   |  Още видео
Патриархът на Александрия Свети Атанасий посещава през 344 г. българските земи заради Вселенския събор в Сердика, свързан със защитата на християнската вяра.

По време на пътуването спира на хълм над днешното чирпанско село Златна ливада и заради енергията, която усеща, основава манастир, носещ неговото име, разказва Bulgaria ON AIR.

Св. Атанасий Александрийски е имал голям принос в богословието и е почитан от раннохристиянската църква като "Велик". Той е считан за "Баща на православието" и за приносител на монашеството от Египет в Европа.
 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
+++ преди 1 година
До ИМПЕРИАЛИСТ
...Във Витошката грамота на цар Иван Шишман от края на 14 век, областта и жителите се наричат и Средечки....

Средечки - идва от на средата/по средата. Има се предвид разстояние от нещо или че е на средата на нещо!!!
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Относно другарката Л.Ж. трябва да се каже, че комунистите са тези, които вкараха овце в манастира а не Българското население поробено от тях, дори сега. Манастира е спасен с лично Ходатайство от Света Богородица, явила се на в съня на едно от партийните владичества със съвет да уважават мястото!!!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Митко, отвори си ушите за красивото и хубавото, иначе няма смисъл да търсиш манастирите, където подобни на теб същества ходят само да си напълнят корема с пържоли и после да се хвалят къде са ходили и какви тъпотии са чули.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Манастиът Св.Атанасий трябва да има охрана,за да не го оберат.
9
2
 
5
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 година
Стига с това сердиКа, в латинския език, C пред е-звук или а-звук се чете не като к, ами като Ц. Това е Сердица, произлиза от Средец - Във Витошката грамота на цар Иван Шишман от края на 14 век, областта и жителите се наричат и Средечки.
8
3
 
0
 
! Отговори
Митко преди 1 година
Заради това, ЛилитУ /Павлова/, я пратиха в 9-та глуха, шефът на АПИ го уволниха без много шум.
7
7
 
0
 
! Отговори
Митко преди 1 година
А дали сте чували за "пътя на любовта" /към бога, според Бойко Борисов/? А всъщност става дума за отклонението от магистрала Марица към манастира, построено в резултат на личните отношение между бившия шеф на АПИ и кметицата на Златна ливада. Естествено, без никакъв проект и с европейски пари /може би/. Но е добре, че го има.
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Около манастира не трябва да се строи нищо, защото изм-етът ще осви,ни околността веднага и светостта на мястото ще бъде нарушена. както стана при другите манастири.
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВАСИЛИЯ, ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ, ЧА МАНАСТИРЪТ БЕШЕ РАЗВАЛИНА И БЕШЕ ВЪЗСТАНОВЕН ИЗ ОСНОВИ ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА!?
4
11
 
16
 
! Отговори
гост преди 1 година
Около манастира може да се построят хижи, хотели и разни туристически атракции, за да се превърне в туристически център. Да се направи хубав път. Това е работа на общината и държавата. Да не се оправдават че няма пари. Защото България е богата със златните залежи. Но корумпирани чиновници срещу комисионни позволиха безвъзмездно да бъде изнасяно златото. За държавата нищо не остава. Минерална вода при абите е по скъпа от бензина. В България тя е в изобилие. Имаме розово масло и кисело мляко.
3
4
 
6
 
! Отговори
БАБА преди 1 година
НАПИШЕТЕ КАКВА СЛУЖБА Е ИЗПЪЛНЯВАЛ ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛИЗМА.
2
2
 
1
 
! Отговори
Руснака преди 1 година
Е ѝ ?
1
9
 
2
 
! Отговори
шматка преди 1 година
До 1

Яд те е че след ракията ви взехме и църквата ли.