В очакване на чудото на Възкресението – днес е Велика събота

Всяка година на Велика събота на Божи гроб пада Благодатният огън
7 апр 2018 07:30, Елка Василева
30
В очакване на чудото на Възкресението – днес е Велика събота
Снимка: Булфото

Днес е Велика събота – последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден и чудото на Възкресение.

На този ден църквата символично оплаква тялото на Христос и почита пребиваването на неговото тяло в гроба, слизането му в ада за възвестяване на победата над смъртта и за избавлението на душите.

Богослужението започва от сутринта и продължава до вечерта. В събота вечерта плащеницата се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.

Според традицията в събота преди изгрев слънце се месят великденски обредни хлябове и козунаци. През целия ден в храмовете се освещават яйца, козунаци, ястия, хлябове, предназначени за празничната трапеза.

В събота също могат да се боядисват яйца. Първото боядисано яйце се оставя за Богородица. Вярва се, че то има чудодейна, лечебна сила.

Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. Тайнството остава неразгадано и за милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо.

Подготовката за слизането на огъня започва в събота сутрин. Винаги параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства, за да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка.

Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Ерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън, са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания.

Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

В полунощ на събота срещу неделя хората се поздравяват с „Христос Воскресе! - Воистина воскресе!" и си пожелават здраве и щастие. Църквата се обикаля със свещ, която трябва да се донесе мълчешком вкъщи, като се внимава да не угасне.
 


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
1
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Ако беше изучавана и обяснявана невярващи щяха да останат само тези, които са решили да се присъединят с демоните на Сатана.
22
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая скалъпена история е толкова банална че повече няма накъде. Жалко че религията и нейното познаване в подробности не е задължителна че тогава повече хора ще станат атеисти.
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудото - пръднал Поп на "божи" гроб!
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще си останем с чакането! Бог е казал че първо ние трябва да си помогнем/прогледнем! Но ние прявим точно братното като се завираме в попски обятия (лъжехристи) и чакаме те да са ни менаджерите за пред Бог! Уви, гнолоч при Бог няма! А църквата е само гнилоч и попски повратности!
19
4
 
3
 
! Отговори
аз преди 1 година
нали миналата събота исус възкръсна в половината свят
тези религиозни шарлатани поне да се обединят ,а не децата ни в европа да не празнуват заедно с връстниците си от европа

а този свят огън е позора на 21 век ,все едно че сме туземци--те ни лъжат а ние ги лъжем че им вярваме
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакаме чудото поп в Бог повярва.
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои са толкова прости, че и след още 2000 години пак ще чакат някой друг да ги спаси от собствената им глупост.
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. Тайнството остава неразгадано и за милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо."

Извинявам се на вярващите, но това е подигравка с цивилизацията и интелекта като цяло. Някакъв огън падал отнякъде, в нечии термоустойчиви ръце и никой не може да го обясни? А ядрения синтез го обясняваме на 1 ред? И да бях вярващ, това щеше да ме отврати. Да ме мислят за ***, ама чак толкова...
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Масово коментиращите тук просто не разбират с какво се подиграват... Как може да сте толкова тъпи, че даже и коментарите ви са отвратителни!
14
1
 
6
 
! Отговори
Протестирам преди 1 година
Покажете ми една бедна протестантска страна.
13
4
 
6
 
! Отговори
Гот преди 1 година
Не знам, но ако съдя по коментарите до тук, много малко духовна грамотност се вижда в читателите.

Иисус е неговото Възкресение са единствената надежда на човечеството да се издигне над земното, пошлото, дребното, страдалното и смъртното.

Как не го оценяват.
Дано ви се даде да се отворят очите ви.
12
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джизъс Крайст Суперстар - приказката продължава.
11
4
 
9
 
! Отговори
АА преди 1 година
Ако сте през почивните дни в Пиринския край,посетете черквата в Добринище за да видите чудо- под 40 ст. не можете да си купите свещ. Големината не коментирам. Горят за минутка.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12

В едни от най-верващите държави по света се шири невероятна мизерия. Така кажи на приятеля си за да знае и да не пита повече.
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На този ден църквата символично оплаква тялото на Христос...........точно така - СИМВОЛИЧНО ! а реално прибира 17 млн. лева от свещи!
8
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави ли ви впечатление, че най-атеистичната и суеверна държава в Ес е и най-бедна?! За един приятел питам...
7
4
 
4
 
! Отговори
До 10 Тинев преди 1 година
Това са така жарко рекламираните евроатлантически ценности. Те се изявяват само в софия, в провинцията носителите им истчезват безследно....
6
4
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Веганите да забранят да се ядат яйца защото така убивате бъдещи пилета църквите да се закрият и да се пее само шушана и новини за плейметки и силикон искаме да живее САЩ и ЕС, долу Русия.
5
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Необходимостта от чудеса, свети мощи и разни предмети с неясен произход за да затвърдиш вярата си не говори добре за вярата ти.
4
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вие вярвате ли още на тия приказки от преди 2000 години на църквата