Христос Воскресе! Здраве и светлина на всички българи!

Православният свят чества най-големия християнски празник
8 апр 2018 00:01, Екип на Dnes.bg
101
Христос Воскресе! Здраве и светлина на всички българи!
Снимка: Булфото

Христос Воскресе! Православните християни у нас и по света посрещат най-светлия празник - Възкресение Христово.

Това е денят, в който синът Божи Иисус Христос възкръсва на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан.

В нощта на Великден миряните отиват на църква и палят свещи, като е хубаво да занесат благодатния огън в дома си за здраве и благодат.

След това деца и възрастни се чукат с червени яйца. Вярва се, че този, чието яйце се окаже най-здраво, по народно му борец, ще бъде най-здрав през годината.

Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца Божий – Христос. А след това с поздрава: "Христос Воскресе – Во истина Воскресе" вярващите ще се поздравяват следващите 40 дни.

Екипът на Dnes.bg ви пожелава Великденските празници да ви донесат здраве, мир, надежда и красиви моменти с любимите хора! И нека никога да не забравяме, че Господ ни е създал човеци, за да носим човещината в себе си.

Христос Воскресе!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
5
 
! Отговори
До 67 преди 6 години
Изключително прав сте!!!
32
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 70Католиците ползват Гергорианския календар като бели хора докато православните ползват Юлския понеже тря са различни на всяка цена ...
31
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И между другото на английски Easter или на немски Oster идва от името на паганската богиня Остара. Нищо общо няма с християнстовто просто църквата трансформира празници за да и пасне на агендата... простотия.
30
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това да празнуваш литературен герой от стара книга в ден в който едно време хората са празнували богинята на плодородието Остара и са боядисвали яйца с кръв на животно (червени уау) и са ги заравяли в земята с молитва за плодородна година е много наивно от страна на църквата... то ясно, че през времето е трансформирала почти всички пагански празници ама поне да имаше някаква логика боядисването на яйца и Исус...
29
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Христос воскресе.Малко е объркващо че само преди седмица католиците на Запад празнуваха Великден, а сега православните... Докога ще е това разделение ? Всички християни вярват в Исус и един е денят в който той е умрял на кръста и възкръснал. Време е двете църкви да се разберат по този въпрос. Така както Коледа е фиксирана на 25 декември.
28
6
 
18
 
! Отговори
климент преди 6 години
Доста грозни и просташки изказвания на този светъл празник.
27
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Червен картонняма да плачем за теб
26
17
 
3
 
! Отговори
Един, е БОГ преди 6 години
Самотохристиянство е заченато от грях( Не прелюбодействай !) А какво е станало. Боготишъл(въпреки че не е бозайник)иоплодил първата семейна жена и сложил рога на мъжът и. После доброволно сеоттеглил в старчески дом и доброволно предоставил своя трон на наследника сиИсус.
25
2
 
9
 
! Отговори
до 63 преди 6 години
Идотите в крайна сметка простаци ли са или си остават простаци ? Нали си един от тях , кажи .
24
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ме занимавайте с литературни герои.
23
1
 
14
 
! Отговори
шаш преди 6 години
Христос Возкресение ! Да сме живи , здрави и от Бог благословени !Благополугия за България !
22
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господ ви обича... защото сте свежа мръвка за него. Колкото по-изтерзани, толкова по кашер и толкова по-вкусни! Празнувайте собственото си заколение, агънца мили!
21
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ае вие вярвате ли си с това възмресение хаха вярвате си за даси успокоите
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Христос Воскресе!!! Нека в този миг да сведем глави и да се помолим за здраве и късмет. Това е един от най големите Християнски празници и мисля че след като някой ни пожелае нвщо такова наистина свято трябва да му отвърнвм със същото. Ние сме християни хора почитайте и се уважавайте. Весел празник!!!!
19
7
 
3
 
! Отговори
Христос воскресе! преди 6 години
До Зайко-БайкоИзразяването на мисли,макар и негативни е признак също на вроден *** и пълна духовна тъпота.
18
2
 
27
 
! Отговори
Зайко-Байко преди 6 години
Христос воскресе! Пожелавам здраве, благоденствие и братска обич на целокупния Български народ. Жалко е, че на такъв светъл празник се пишат лоши неща из форумите, бъдете благочестиви и примирени, успехът неминуемо ще дойде при нас! Има хора, които пишат тук на които със сигурност трябва да се помогне да намерят правия път, дай Боже амин! Изразяване на мисли, макар и негативни е признак и степен на интелигентност и образование.
17
3
 
14
 
! Отговори
Зайко-Байко преди 6 години
Христос Возкресе! Пожелавам здраве, благоденствие и братска обич на целокупния Български народ. Жалко е, че на такъв светъл празник се пишат лоши неща из форумите, бъдете благочестиви и примирени, успехът неминуемо ще дойде при нас!
16
1
 
13
 
! Отговори
Онзи преди 6 години
УФ АМАН БРЕ ХОРА ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЕ ДЖАВКАТЕ ПОНЕ НА ТОЗИ СВЕТЪЛ ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИК !!!!!!!!!! Толкова ли е сложно : Христос воскресе -Воистина воскресе .
15
7
 
1
 
! Отговори
Bg izmet преди 6 години
Що ми се струва че сас фарисеите се е разбирал добре
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог да пази от.... Какво означава това?! Та нали всичко идва от Бог, нали всичко е предопределено да се случва според божията воля! Каквото е писано това ще стане. Самият Исус се молеше в Гитсиманската градина ако може да подмине горчивата чаша, но Бог така изначално е определил! Всички страдат или са добре според програмката на всеки! Спрете да се правите на интересни, все едно е нова година!