Великден – между християнската вяра и народните обичаи

Какви са традициите на светлия празник?
29
Великден – между християнската вяра и народните обичаи
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Днес е Възкресение Христово - Великден, който е най-големият празник за всички християни, наричан празник на всички празници.

Смята се, че Възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Великден е сред така наречените подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.

Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и на смъртта му на Кръста. През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят за достойното посрещане на празника.

Възкресение Христово или Великден е денят, в който християните празнуват Възкресението на Сина Божи Исус на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Със смъртта си Исус Христос изкупил греховете на човечеството, а с Възкресението си дал надежда за живот след смъртта. В евангелските текстове често се споменава, че приживе Исус Христос нееднократно предсказвал разпъването си на Кръста и Възкресението си след три дни. И когато на третия ден след погребението му Мария Магдалена отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Исус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна.

Събитията, свързани с Христовото Възкресение, стават в дните около еврейския празник Пасха. Затова от самото начало честването на Великден е свързано с еврейската Пасха. Тъй като поради връзката му с лунния календар Пасхата е подвижен празник, съответно и Великден променя датата си. Първият Вселенски събор през 325 г. определя принципа, според който Великден се отбелязва в неделята след първото пълнолуние след пролетното равноденствие.

Според народната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. И в обичаите, и в обредите тясно се преплитат езичеството и християнството, което определя колоритността на българския Великден.

Обредните хлябове за празника се месят на Велики четвъртък. Украсяват се с различни шарки, изваяни от тесто, като повечето изображения имат символично значение. Обикновено в украсата се включват червени и бели яйца. Приготвят се по няколко обредни хляба - един се нарича за къщата и се раздава на Великден на членовете на семейството, други се даряват на кумове и на роднини.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата им се слага червено яйце. Смята се, че в България козунакът е "дошъл" в периода 1915-1920 година.

В навечерието на самия Великден се ходи на църква. След празничното богослужение християните отнасят запалените свещи вкъщи. На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие яйце ще се окаже най-здраво. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже "борец", ще бъде най-здрав през годината.

По традиция през празничните дни на Великден се посещават родители и кумове, като се носят Великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почит.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: великден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 6 години
До анонимен..."... и рече неверник в сърцето си : Няма Бог..." Можете ли да докажете , че Бог не съществува, след като Той не е същество, а надсъществен... създател на всичко видимо и невидимо...
26
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Затъпяват и манипулират гражданите с перманентното излъчване по новините на носенето на Благодатния огън. Хиляди наивници гледат това "представление" с възхита. Бог не съществува. Съществува само за хора, които разчитат на някаква сила, за да решават проблемите си. Проблеми човек решава сам.
25
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Вече става отегчително и противно да слушаш как разни свещеници от екрана казват "Българинът е загубил вярата си". С това казват "Българино, бъди роб". Политиците участват във всичко това. Целият Фейсбук е пълен с постове в личните профили на определени хора, които гласят "Христос Воскресе". Пожелания за здраве. ДЕМАГОГИЯ И ЛИЦЕМЕРИЕ! От политици до обикновени граждани всички са се превърнали в манипулатори, които влияят върху избора на хората, които искат да бъдат свободни и независими.
24
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Очевидно, че с вярата в Бог, в която ни възпитават публично, искат да ни направят несвободни, напълно зависими. Жалко и срамно е, че българското общество се поддава. Уважавам хората, които вярват истински, но има и такива, при които вярата е поза. За вяра и религия се говори и в медиите от много години. КАКВО Е ТОВА? ДА ВКАРАШ ГРАЖДАНИТЕ В ЗАТВОР. В това да съществува този затвор играе значима роля и Интернет. Сетивата на българското общество са притъпени. 90-те години в храма са влизали сините.
23
6
 
9
 
! Отговори
стефчо преди 6 години
Смирението е черта на овцете и робите. Трябва масови бунтове,изкъртване на цялата система и големи ровове пълни с крадци и корумпета. Иначе ***-народе Христос воскресе,каза депутата клатейки си краката на вилата си в Женева !
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е този нещастен, тъмен, безрадостен хейтър ***, който омерзява всичко?!
21
2
 
2
 
! Отговори
те са си такива преди 6 години
При братята мюсли е още по-плитко.Там, според курана, Айша го посъветва да наеме амбулантен търговец и да му ги сложи в кофата за вода за да ги прочете на другите дето не са могли да вземат вода от кладенеца. От там произхожда българската приказка "от сто герана вода".За благодарност Мухамед после казал на хората да хвърлят по един камък в кладенеца.Кървава неблагодарност към човека който сътворил тайнството на мусулманите.
20
2
 
4
 
! Отговори
размисли преди 6 години
А защо не е отишъл да види майка си?Дали става въпрос за наркоза по време на т.н. смърт или просто са отнесли тялото от гробницата за да пуснат мълвата?Както и да е от този момент нататък не е бил в безопасност и ако е бил жив се е оттеглил в Египет.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българи, смирете се - поне на празника.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радваме се и без вашето измислено зомби!
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Христос воскресе! Радвайте се!
16
6
 
3
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 6 години
Защо не събират пари от вярващите в християнски зомбита за правителствения самолет с благодатния огън? Защо пипат от моите данъци? Кой им даде право? Не вярвам в доходоносната и нетрезва басня за Христос, която са съчинили алчни болни мозъци и импотентни женомразци от пустинята в Близкия Изток. Ше има ли съд за грабежа на нашите данъци? И следващият път Исус да пусне и благодатно гориво за самолета.
15
11
 
3
 
! Отговори
българин от НРБ преди 6 години
До АнонименХристос е виден богохулец и магьосник от началото на 1-ви век, не знам какво толкова го тачите. И преди и след него е имало пророци, но той се е изхитрил да си назначи писачи и така се е прочул.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 866 г.Великден не е български, а всенароден светски празник.
13
5
 
5
 
! Отговори
866 г. преди 6 години
Християнството е наложено на сила от Византия през 866 г. пише в Укипедия за Борис I точно под Покръстването , сега Велик ден български празник ли е или никой не знае и не може да каже
12
4
 
6
 
! Отговори
мюмюн преди 6 години
Христос воскресе, ония тримата в Германия под камиона НЕ!вай вай акбар
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поздравявам в руски чат - пълно мылчание!Очевидно там не са никакви християни и православни и въобще не честват празника. Още от едно време, нямам спомен никога да са червили яйца
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Православните комунисти още нямат опит с този празник. Ето така се поздравява:"Честито Възкресение Христово, [името на човека]! Бог да те благослови и закриля!"
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скрипал Воскресе!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Христоз воскресе, близките ти - НЕ!