Великден – между християнската вяра и народните обичаи

Какви са традициите на светлия празник?
29
Великден – между християнската вяра и народните обичаи
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Днес е Възкресение Христово - Великден, който е най-големият празник за всички християни, наричан празник на всички празници.

Смята се, че Възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Великден е сред така наречените подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.

Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и на смъртта му на Кръста. През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят за достойното посрещане на празника.

Възкресение Христово или Великден е денят, в който християните празнуват Възкресението на Сина Божи Исус на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Със смъртта си Исус Христос изкупил греховете на човечеството, а с Възкресението си дал надежда за живот след смъртта. В евангелските текстове често се споменава, че приживе Исус Христос нееднократно предсказвал разпъването си на Кръста и Възкресението си след три дни. И когато на третия ден след погребението му Мария Магдалена отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Исус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна.

Събитията, свързани с Христовото Възкресение, стават в дните около еврейския празник Пасха. Затова от самото начало честването на Великден е свързано с еврейската Пасха. Тъй като поради връзката му с лунния календар Пасхата е подвижен празник, съответно и Великден променя датата си. Първият Вселенски събор през 325 г. определя принципа, според който Великден се отбелязва в неделята след първото пълнолуние след пролетното равноденствие.

Според народната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. И в обичаите, и в обредите тясно се преплитат езичеството и християнството, което определя колоритността на българския Великден.

Обредните хлябове за празника се месят на Велики четвъртък. Украсяват се с различни шарки, изваяни от тесто, като повечето изображения имат символично значение. Обикновено в украсата се включват червени и бели яйца. Приготвят се по няколко обредни хляба - един се нарича за къщата и се раздава на Великден на членовете на семейството, други се даряват на кумове и на роднини.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата им се слага червено яйце. Смята се, че в България козунакът е "дошъл" в периода 1915-1920 година.

В навечерието на самия Великден се ходи на църква. След празничното богослужение християните отнасят запалените свещи вкъщи. На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие яйце ще се окаже най-здраво. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже "борец", ще бъде най-здрав през годината.

По традиция през празничните дни на Великден се посещават родители и кумове, като се носят Великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почит.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: Великден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5,6 Енгелс Уважавай религиозните чувства на хората и не обиждай най-светлия празник за православните християни.Малко ли са ти другите дни в годината през които ръсиш комунистическа пропаганда?
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5 Енгелс По името ти личи ,че си от атеистичната вяра-комунистическа.
5
20
 
3
 
! Отговори
Енгелс преди 6 години
"Смята се, че Възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род". Туй за пръв път го чувам и не знам кой го смята :))Най-великото събитие в историята на човечеството е раждането на Карл Маркс - от него започва същинското развитие на науката и напредъкът на човечеството!
4
10
 
10
 
! Отговори
Енгелс преди 6 години
Яйцата нямат нищо общо с кръвта на Исусу Христос, а са символ на идващата пролет. В Англия пък имат някакъв великденски заек - чудя се него как са го удурдисали с Исус Христос? :) С други думи - Великден не е религиозен празник и няма нищо общо с Христос. Църквата е преиначила нещата и се е натрапила на тоз хубав празник.
3
4
 
10
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 6 години
Ееее хайде Христос воскресе! Ама вижте как ще отговорите де, щото не са казва Воистина воскресе а Воистину воскресе...Туй да го знаят младите де, инак сутринта по битивито една кокона поздрави с честито рождество христово...била водеща, викат, ама какво води- овце ли, крави ли, никой не казва - абе Жени Мирчева ли, Марчева ли беше, ама то е тъй бе, кога езика изпреварва акъла тъй са получава
2
9
 
15
 
! Отговори
стефчо преди 6 години
По всичко личи че Бога са парите в наше време. Защо дебелите мазни "духовници"тънят в лукс? Защо умират от тежки болести толкова малки деца и млади хора? Защо всчки карливи и корумпирани бандити живеят прекрасно и дежата им учат в чужди колежи и стават щастливи богаташи? Народе ,народе.....ти си вервай в господ
1
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега църквата се нагуши с пари от миряните, ще има поповете да харчат за луксозни имоти и автомобили.