Настроенията у нас: Одобрение за Борисов, страх от ядрен конфликт?

Галъп: 62% харесват външната политика на премиера
Обновена: 9 апр 2018 21:03 | 9 апр 2018 16:23,
264
Настроенията у нас: Одобрение за Борисов, страх от ядрен конфликт?

Над половината българи смятат, че в момента в света има реална опасност от глобален военен конфликт. Това сочат данни от експресен сондаж на "Галъп интернешънъл".

62% оценяват, че премиерът Бойко Борисов се справя добре с външнополитически дейности като председателството на Съвета на ЕС и дипломацията. 30 процента са на обратното мнение, а останалите се колебаят.

Явно обществото ни одобрява по-скоро балансираните външни действия, които са характерни за Борисов, посочват от агенцията. Доказателство за това е и отношението към преговорите с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. 62 процента приемат, че с него е необходимо да се преговаря, а 33 процента смятат, че преговорите с него са излишни.

В същото време обаче обществото ни явно продължава да очаква далеч по-ефективни и твърди действия срещу проблемите в страната и особено спрямо корупцията, смятат от "Галъп интернешънъл". Така например скорошните акции на прокуратурата в болници срещат практически единодушно одобрение - 93 процента.
 
Оказва се, че 53% от хората у нас смятат, че в момента има реална опасност от глобален военен конфликт. Това се равнява условно на 2.9 милиона пълнолетни българи от общо около 5.5 милиона трайно живеещи в страната.

Общо 34% от запитаните (близо 1.9 милиона души) пък смятат, че е по-скоро вероятно (28%) или е много вероятно (6%) в идните няколко години някоя от глобалните ядрени сили действително да използва ядрено оръжие. Все пак, мнозинството не очаква ядрен конфликт – общо 63% казват, че това е малко вероятно (44%) или и е изключено (19%), а останалите се колебаят.

На този все по-тревожен външен фон българите явно харесват балансираната външна политика. В същото време обаче искат и далеч по-безкомпромисна вътрешна политика.

Това е втората част от резултатите от експресния сондаж по актуалните в последните седмици теми, проведен на 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи по телефона с ползване на панелна методика, която обезпечава достатъчна представителност на данните. Сондажът е независим от външно финансиране; максималното стандартно отклонение е с 3.5 при 50 процента дялове, отбелязват от агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
7
 
28
 
! Отговори
Да преди 6 години
ДА СТАНАХМЕ ЗА СМЯХ И ВСИЧКИ НИ СЕ ПОДИГРАВАТ, ПИТАЙКИ СЕ КАК МОЖЕ ДА ТЪРПИМ ТАКЪВ ЧОВЕК ДА НИ УПРАВЛЯВА........
155
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото повече дреме във властта Бочката, толкова повече се отдалечава от нас, обикновените хора. До такава степен се е възнесъл във висините, че е забравил, че има българи. Наобиколен от послушни мазници, които му се мазнят и заблуждават колко е харесван и обичан. За да им вярва, трябва наистина съвсем да е изперкал. Възнесъл се е като Зевс на Олимп, живее във виртуален свят, че в фактор на Балканите и Европа. Няма ли някой да му каже истината, че загроби един добър и мирен народ?
154
7
 
23
 
! Отговори
Тоя преди 6 години
Тоя балкански дребен хитрец и селски нагаждач играе по свирката на западните си господари и ходи да ръже западни балкани босна косово евросъюз туй онуй- назад напред се вре и не ми се вижда да е на добре там са незагаснали въглени дет се вика по тея земи и само нашия потурнак им е затрябвал на тея инати джанабети чепати хора инак се мазни и на Вучич и на Путин па ходи джурка лафи босна и косово евросъюз - ней за неговата уста таз лъжица и тез кауза ней за неговата тиква
153
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статистиката е 62 процента одобрение. Явно има бъдеще за България. Пенсиите намалят прогресивно. Браво. Успех на ББ само напред.Лаладжиитее днес ги има, утре не.
152
6
 
19
 
! Отговори
Давид преди 6 години
Е не са ли това пълни глупости . Какво зависи от нас ядрена война :) Къде е икономиката , високите заплати в МВР . На последните може да се вдигне заплатите в пъти и да са по 3000 - 4000 лв и да се гордеем като едно време с Милицията . Бяхме страна без мафия със силно МВР . Гордост и Чест . Защо подигравате тези хора и ни карате да ги мразим . Вие политици сте виновни за всичко и ти Бойко дето ДАНС и МВР те рекламираха го съсипа . Тиква дол-на .
151
3
 
2
 
! Отговори
КВО? А? АЙДЕ БЕ? преди 6 години
ако мака му и татако му са починали какво лошо има да живее на системи ако ще всеки 4 години да го избират за всенародно псуване. с най-голямо откровение от нашата улица всички гласуваме за ГЕРБ и Бойко. как да псуваме нормалните си съграждани?А?
150
2
 
3
 
! Отговори
БАН инс по зоология преди 6 години
Утепаи и най маликата муха оти са нио знаи кекоф суджук ...
149
5
 
17
 
! Отговори
Библиотека с 1а книг преди 6 години
в Герб го наричатЛорд оф дъ Суджукс заради деяният МУ. Голям суджук ***-голяма книга не чети
148
5
 
27
 
! Отговори
Миро преди 6 години
От зелени Тикви семе не събирам!!! А бе,Бате ви Бойко-Тиквата,има ли първо речник,второ-дипломатически изказ!ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ!ПЪЛНИ ПРОДАЖНИЦИ!
147
4
 
16
 
! Отговори
Баце знеи и мои преди 6 години
Баци е смелоЕГН, което винаги намира къде да скрие суджука когато устата му е пълна
146
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** народ слаба държава= корупция бедност кражби!Да ви е честито!
145
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Йон Бухалеску63% харесват външната политика, а не ББ. Има огромна разлика. Твой проблем е, че не можеш да възприемеш елементарна информация
144
7
 
22
 
! Отговори
Йон Бухалеску преди 6 години
Нормално е сайтчето на варненските мутри от Т - И - М да подкрепя колегата си СИКАДЖИЯ пускайти такива пропагандни новини. Аз не познавам човек ,който да харесва тиквата, повечето ми познати също не познават такива. Къде са тия 60%, които го харесват, нека да обяснят платените цоциолози.
143
5
 
26
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Галъп.Нататък няма смисъл да четеш.
142
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубертус, земи напиши едно такова "умение", че не се сещам.
141
30
 
7
 
! Отговори
Хубертус Сапп преди 6 години
Бойко Борисов наистина изглежда най-доброто нещо в политически смисъл, което на България и се е случвало в последните 30 години. Много е балансиран и има много важни държавнически умения. Да е жив и здрав и да управлява още поне две десетилетия.
140
3
 
17
 
! Отговори
Хехехе преди 6 години
Преди бяха мбмд, после една друга агенция, сега е на ред ПР агенцията галъп.
139
3
 
16
 
! Отговори
ББ преди 6 години
Сега повтаряйте след мен деца. "Нас не ни е страх от атомната бомба!"
138
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 152Ти помниш ли да си отлепвал дъното някога?
137
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как може да се иска одобрение за човек, който ни свали на дъното на ЕС по доходи и ни държи там вече трети мандат?Ами трябва българина да е пълен ид.иот.Да не говорим за останалите му "екстри", че са много и няма да стигне мястото.