Смисълът на Великден: Победа на живота над смъртта

Отец Никанор: Духовният смисъл на празниците се замъглява
9 апр 2018 11:45,
23


Смисълът на Великден е победата над смъртта и откриването на вечния живот за хората. Това каза пред камерата на Bulgaria ON AIR отец Никанор, игумен на Гигинския манастир.

"Великден ни отваря врата към истинския смисъл на живота, а това е вечният живот", сподели пред "България сутрин" духовникът.

Той изрази огорчението си, че духовният смисъл на възкресението и на много други празници се замъглява. По думите му хората сме започнали да отдаваме много повече значение на обичаи, традиции и трапезата.

"Много се надявам да знаем какво празнуваме. Ако човек вярва във възкресението на Христос, няма да остане небрежен към живота си", каза отец Никанор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
О,времена.О,нрави. преди 6 години
При духовно напредналите хора,материалното е на 2ро,3то,4то ........място.Имам в предвид,вярващите,не религиозните.А сега най-интересното.-Знаете ли,коя институция в България,е най-богатата ? Българската Православна Църква ...????..?? Не знам как БПЦ е станала най големият собственик на имоти в България,но зная как сектите отнеха имотите на вярващите в тях.Просто им открадваш вярата,и надеждата в утрешният ден.Без достъп до духовното.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми е интересно в днешно време каква роля играе църквата? В миналото е била великата инквизиция. А в днешното събира грешниците! Имам няколко жени във входа които станаха набожни от както навършиха 45 години. До преди това трошеха бастуни на ляво и на дясно без подбор.Та тези вече са в първите редици на набожните. Палят свещи молят се и падат на колене въпреки че тази поза им е професионалната. Вярващият не ходи по църкви и не целува ръце на простосмъртни попове! Бог е в душата и сърцето му
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само забележете какви *** защитават Църквата, по-долу се е облекчил някой си незнаен *** 36. Подобни *** не се нуждаят от коментар. Христос Возкресе! А такива да вървят по дяволите при лукавия си господар.
18
3
 
4
 
! Отговори
36 преди 6 години
Само забележете какви *** хулят Църквата, по-долу се е облекчил някой си незнаен *** Архангел Псувнаил. Подобни *** не се нуждаят от коментар. Христос Возкресе! А такива да вървят по дяволите при лукавия си господар.
17
2
 
5
 
! Отговори
До Гадорян преди 6 години
Ами те християните са "малко стадо", няма как по тесния път да вървят много хора. Та "утехата" на такива като тебе си е празна утеха. Христос возкресе! А такива като тебе ги втресе.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
(още) Цитираните думи на Т. Теодосиев са от: https://conservative.bg/teodosii-teodosiev/
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново ще накарам написалия в # 1 ''Хората полека полека започват да се осъзнават и да вярват в науката, а не на приказка от преди 2000 години.'' да се замисли с ето тези думи на Т. Теодосиев:"Има Бог и няма никакъв конфликт между науката и Него. Арогантността на онзи, който е сигурен, че няма Бог е съпоставим само с арогантността на мравката с фасетъчно зрение, която не вижда човеците и смята, че не може да има нищо извън нея и няма творец на света, в който тя лази.''.( следва)
14
1
 
5
 
! Отговори
Бог да ви благослови преди 6 години
и ние ставаме във всичко повече от победители чрез Този който ни е възлюбил любовта победи любовта на Бог
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще попитам написалия в # 1 ''Хората полека полека започват да се осъзнават и да вярват в науката, а не на приказка от преди 2000 години.'' далиТеодосий Теодосиев, Златният физик на България - ако се съди по ето тази статия:'' https://pravoslavie.bg/Интервю/физикът-теодосий-теодосиев-човек-тря/'' , дали вярва в Науката или ''на приказка от преди 2000 години''? Прочие, Христос воскресе!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашият шев не е тиква , а ластун - тиквата е отвъд гори океанолейски .
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Телетата едно време са се кланяли на Тангра.После на Христос.А днес на Боко-тиквата.*** *** народ.
10
7
 
14
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Все по малко хора ходят на църква. Което е чудесно. Хахаха
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политиците и духовниците не се интерисуват от ежедневието на индивида или семейството , което в недалечното минало се считаше за основна клетка на обществото . Или сте наивници , или утописти , или хвърляте прах в очите на хората . Две хилядолетия са твърде малък период от време за да ви дойде умът в главата . Ако е все така - Второ Пришествие няма да има .
8
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я не ме занимвайте с религиозни глупости. А църквата да вземе да плаща данъци най-после.
7
8
 
16
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
Фирмата наречена "Църква и Религия" ООД явно го е закъсала яко. Криза е. Пари нема, действайте.
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дедо попе, явно шефът ти с Ролекс-а иска да си купи Брайтлинг или Филип Патек. Не участвай в тоя позорен търг. Както и ние отказваме да избираме между БПЦ сборище на гейове и католическата сборище на гейове-педофили.
5
4
 
6
 
! Отговори
10 те Божи Заповеди преди 6 години
Кривославните сектанти са идолопоклонници и Богохулници,те отхвърлят Библията и е стъпкват..Четете *** : 10 те Божи заповеди= Да нямаш други Богове освен мене !! ==не си прави кумир и НИКАКВО ИЗОБРАЖЕНИЕ на онова що е ГОРЕ на НЕБЕТО и долу на земята и що е във водата под земята==Не им се кланяй и не им служи защото аз съм твоя БОГ,твоя ГОСПОД РАВНИТЕЛ който за греха на бащи наказвам до трета ,четвърта рода децата дето ме мразят..Престанете с вашите рисунки икони и църкви ЕРЕТИЦИ
4
5
 
11
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 6 години
Отче, твърде неосъзнат сте умствено, и духовно и незапознат исторически за да давате така щедро акъл и да плещите фарисейски средновековни мантри и дивотии. Ще ви скрия топката за две минути с интелектиална мощ и познания и бързичко ще ви разколебая от вярата ви както и от фанатичната ви привързаност към бабешките фантасмагории.
3
3
 
6
 
! Отговори
Идолопоклонничество преди 6 години
Еретизъм,езичнечество,Богохулство и ИДОЛОПОКЛОННИЧЕСТВО е най чиста форма и вид--КРИВОСЛАВИЕ
2
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смъртта е НЕЗИБЕЖНА и живота няма как да я победи.Никой не е възкръснал освен живеия който не е умирал.Вяпрвания в Дядо Коледа и Възкресението показват че човечествотое още на стадий развитие Каменна еера.