Архивите говорят: Стефан Софиянски – кметът служебен премиер

Вижте позабравени кадри от края на 90-те години на XX век
10 апр 2018 16:37, Красимир Ангелов
28

12 февруари 1997 година. Стефан Софиянски и съпругата му пристигат за церемонията в президентството, на която той ще бъде назначен за служебен премиер. Снимка: Reuters

Политиците от прехода и до ден днешен събират много полярни мнения за дейността си. Вероятно, заради времената в които живяхме, в това има известна логика, а оценката на историята все още изглежда далечна.

Екипът на Dnes.bg продължава да ви връща с архивни кадри през 90-те години на XX век, когато прохождаше българската демокрация. И когато се развиваха някои значими събития, които хем всички помнят, хем вече са забравили основните детайли около тях.

И най-важното - да ви срещнем отново с образите на знаковите хора и политици на последните 25 години, доста от които вече са извън голямата политика.

Вече си припомнихме времената на бившите премиери Симеон Сакскобургготски, Иван Костов и Жан Виденов, както и президентския мандат на Петър Стоянов. Днес отново ще се върнем към премиерите, макар и един служебен такъв.

Стефан Софиянски е кмет на София от 1995 до 2005 година. Става служебен премиер през 1997 година, като е министър-председател от 12 февруари до 21 май 1997 г.

Кабинетът "Софиянски" е осемдесет и шестото правителство на Република България (второ служебно), назначено с Указ № 100 на президента Петър Стоянов от 12 февруари 1997 г. Основната задача на служебното правителство е да се успокои политическата обстановка в страната и да подготви предсрочниге парламентарни избори. Едновременно с това се стабилизира спешно финансовата система и българският лев.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До възхитително19 Да,крадец и държавата ни се присмива,като легитимира кражбите му,дори днес ни го представят,като елита на страната ни?!Заедно с още неколцина крадци,като него.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Софиянски-кмет,служебен премиер,който забогатя неимоверно много и никой не го попита как?!С вечната си усмивка на лицето,означава,че или не е с всичкия си,или че"вие сте тъпи,че ме избрахте".
19
0
 
4
 
! Отговори
възхитително преди 9 месеца
тоя къв крадец е малеееей,я се поразходете към бившия софия ленд да видите какви блокчета е изпраскал насред парка,герой истински герой,да не говорим че половината приватизирани държавни сгради в софия са негови чрез подставени фирми напНАААПЪЛНО ЗАКОООННО,сега се сещам за халите и прочие и прочие има ли смисъл да говорим
18
0
 
5
 
! Отговори
???? преди 9 месеца
До Smej

Трябва да се срамуваме от нас самите, че продължаваме да търпим наглостта, некомпетентността, малодушието, безотговорността на "елита" на България!

За съжаление, исторически погледнато, ние като народ сме страхливи! И днес, работейки за подаяния, получавайки пенсии, граничещи с мизерията и недохранването, карайки по разбитите пътища със старите си коли и т.н. - го доказваме!
17
0
 
10
 
! Отговори
Дядо Радой преди 9 месеца
Преди много време на един от СДС-то му викаха "усмихнатият Ай Дук".Друг пък си лакирваше ноктите и тропаше по масата за да се прави на мъж.Трети имаше тъмен цвят на кожата и крадлива гърбица,която се опитваше да скрие чрез йога.
Ех,времена!!!
16
0
 
7
 
! Отговори
???? преди 9 месеца
Щастливи, доволни, хилят се - живеят "европейски", даже "царски"! България е като след война, демографски срив няма равен в света! Т.н. "комунисти" наказаха българския народ! Нагли, безкомпромисни, самодоволни.... Ех, българино, защо си толкова страхлив! Не Ви ли писна да Ви унижават с ниското заплащане, за сметка на техните огромни печалби! Вземете пример от другите народи, стачки правят хората, спират да работят... а Вие им "лижете з..." за да "свързвате двата края"!
15
0
 
8
 
! Отговори
Тоя преди 9 месеца
е най-големия крадец на т.нар. преход!
14
0
 
15
 
! Отговори
Smej преди 9 месеца
Срам ме е от лъжливото С-ДС, за което скачах и гласувах. По ме е срам,разбира се от официалното ДС. Но те вече се събраха, та поне няма леви и десни.
13
0
 
13
 
! Отговори
да помним преди 9 месеца
Инфлацията за 03. 1997 към 02.1997 (месечна) е 224%. Софиянски е назначен за служебен мин. председател. За месец 07. 1997г. към 06. 1997г. когато идва И.Костов инфлацията е 2.4% Ако това понижаване на инфлацията е постигнато само с икономически инструментариум, защо Стефчо не е носител на Нобелова награда за икономика? Що тъй?
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Снимка 4 тръпки ме побиват. Ужас.
11
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По времето на Софиянски като кмет София беше доста по-нормален град за живеене, но пък тогава бяха заложени корените на сегашното мафиотско управление на града, от което отърване няма, тъй като е превзело всичко
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Върви му на Софиянски.Министър,кмет,премиер,а сега се сватоса с най-богатият българин.Е не му ли върви бе хора.
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не знам колко е краднал, но бул. Тодор Александров, който беше построен по негово време още няма нужда от ремонт, въпреки натовареният трафик от Люлин към центъра. За разлика от асфалта на Баце.
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ей тези също съсипаха държавата, трябва да има народен съд.
7
7
 
13
 
! Отговори
8===о преди 9 месеца
Най-важното ,което направи - въведе валутният борд.
Нещо което бърка в здравето на крадливи политици от червеният спектър (тук включвам и Бойко).
Има си греховете ,ама в сравнение с днешните ни управници е титан.
6
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
къде ми е коментара
5
2
 
0
 
! Отговори
аз преди 9 месеца
Тоя коментар някой чалгар ще го изтрие ли, ако обича?
4
3
 
23
 
! Отговори
??? преди 9 месеца
Значи лошото в случая не е, че тоя ОКРАДЕ, ИЗМАМИ и ПРЕДАДЕ България и българите! Лошото тука е, че това няма да се помни! Защо просто в архивите на историята писана точно от такиваПРОДАЖНИЦИ и ЛЪЖЦИ като него ще пише едва ли не най-успешния в историята на БГ! Но искам да попитам аз имаше ли милионери в НРБ освен партините лидери и роднини!? Не нямаше такива и изведнъж един ей такъв, бедняк, натрупва стотици милиони като кмет при това в рамките на месеци! Е как така бе драги ми историци!?
3
11
 
10
 
! Отговори
Жо преди 9 месеца
СЛЕД УПРАВЛЕНИЕТО на Жан Виденов доларът беше стигнал "на черно" до 3600 лв. Заплатите бяха равностойни на 20 долара, а пенсиите-10 долара. Цените се сменяха всеки ден Хиперинфлацията помогна на т.н. кредитни милионери /всичките до един хора на БКП- ДС/ да върнат заемите на банките със символични суми.Служебният кабинет въведе валутния борд и направи деноминация на българския лев 1000:1, като новият лев беше равен на 1 германска марка. Хиперинфлацията беше спряна. Помните ли тези ужасни времена?
2
2
 
18
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
и кражби яко

Спонсорирани публикации