Архивите говорят: Стефан Софиянски – кметът служебен премиер

Вижте позабравени кадри от края на 90-те години на XX век
10 апр 2018 16:37, Красимир Ангелов
28

12 февруари 1997 година. Стефан Софиянски и съпругата му пристигат за церемонията в президентството, на която той ще бъде назначен за служебен премиер. Снимка: Reuters

Политиците от прехода и до ден днешен събират много полярни мнения за дейността си. Вероятно, заради времената в които живяхме, в това има известна логика, а оценката на историята все още изглежда далечна.

Екипът на Dnes.bg продължава да ви връща с архивни кадри през 90-те години на XX век, когато прохождаше българската демокрация. И когато се развиваха някои значими събития, които хем всички помнят, хем вече са забравили основните детайли около тях.

И най-важното - да ви срещнем отново с образите на знаковите хора и политици на последните 25 години, доста от които вече са извън голямата политика.

Вече си припомнихме времената на бившите премиери Симеон Сакскобургготски, Иван Костов и Жан Виденов, както и президентския мандат на Петър Стоянов. Днес отново ще се върнем към премиерите, макар и един служебен такъв.

Стефан Софиянски е кмет на София от 1995 до 2005 година. Става служебен премиер през 1997 година, като е министър-председател от 12 февруари до 21 май 1997 г.

Кабинетът "Софиянски" е осемдесет и шестото правителство на Република България (второ служебно), назначено с Указ № 100 на президента Петър Стоянов от 12 февруари 1997 г. Основната задача на служебното правителство е да се успокои политическата обстановка в страната и да подготви предсрочниге парламентарни избори. Едновременно с това се стабилизира спешно финансовата система и българският лев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари