Архивите говорят: Стефан Софиянски – кметът служебен премиер

Вижте позабравени кадри от края на 90-те години на XX век
10 апр 2018 16:37, Красимир Ангелов
28

С Иван Костов на митинг преди местните избори в София през 1999 година. Снимка: Reuters

Политиците от прехода и до ден днешен събират много полярни мнения за дейността си. Вероятно, заради времената в които живяхме, в това има известна логика, а оценката на историята все още изглежда далечна.

Екипът на Dnes.bg продължава да ви връща с архивни кадри през 90-те години на XX век, когато прохождаше българската демокрация. И когато се развиваха някои значими събития, които хем всички помнят, хем вече са забравили основните детайли около тях.

И най-важното - да ви срещнем отново с образите на знаковите хора и политици на последните 25 години, доста от които вече са извън голямата политика.

Вече си припомнихме времената на бившите премиери Симеон Сакскобургготски, Иван Костов и Жан Виденов, както и президентския мандат на Петър Стоянов. Днес отново ще се върнем към премиерите, макар и един служебен такъв.

Стефан Софиянски е кмет на София от 1995 до 2005 година. Става служебен премиер през 1997 година, като е министър-председател от 12 февруари до 21 май 1997 г.

Кабинетът "Софиянски" е осемдесет и шестото правителство на Република България (второ служебно), назначено с Указ № 100 на президента Петър Стоянов от 12 февруари 1997 г. Основната задача на служебното правителство е да се успокои политическата обстановка в страната и да подготви предсрочниге парламентарни избори. Едновременно с това се стабилизира спешно финансовата система и българският лев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До възхитително19 Да,крадец и държавата ни се присмива,като легитимира кражбите му,дори днес ни го представят,като елита на страната ни?!Заедно с още неколцина крадци,като него.
18
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Софиянски-кмет,служебен премиер,който забогатя неимоверно много и никой не го попита как?!С вечната си усмивка на лицето,означава,че или не е с всичкия си,или че"вие сте ***,че ме избрахте".
17
0
 
36
 
! Отговори
възхитително преди 6 години
тоя къв крадец е малеееей,я се поразходете към бившия софия ленд да видите какви блокчета е изпраскал насред парка,герой истински герой,да не говорим че половината приватизирани държавни сгради в софия са негови чрез подставени фирми напНАААПЪЛНО ЗАКОООННО,сега се сещам за халите и прочие и прочие има ли смисъл да говорим
16
0
 
36
 
! Отговори
???? преди 6 години
До SmejТрябва да се срамуваме от нас самите, че продължаваме да търпим наглостта, некомпетентността, малодушието, безотговорността на "елита" на България!За съжаление, исторически погледнато, ние като народ сме страхливи! И днес, работейки за подаяния, получавайки пенсии, граничещи с мизерията и недохранването, карайки по разбитите пътища със старите си коли и т.н. - го доказваме!
15
0
 
38
 
! Отговори
???? преди 6 години
Щастливи, доволни, хилят се - живеят "европейски", даже "царски"! България е като след война, демографски срив няма равен в света! Т.н. "комунисти" наказаха българския народ! Нагли, безкомпромисни, самодоволни.... Ех, българино, защо си толкова страхлив! Не Ви ли писна да Ви унижават с ниското заплащане, за сметка на техните огромни печалби! Вземете пример от другите народи, стачки правят хората, спират да работят... а Вие им "лижете з..." за да "свързвате двата края"!
14
1
 
39
 
! Отговори
Тоя преди 6 години
е най-големия крадец на т.нар. преход!
13
0
 
47
 
! Отговори
Smej преди 6 години
Срам ме е от лъжливото С-ДС, за което скачах и гласувах. По ме е срам,разбира се от официалното ДС. Но те вече се събраха, та поне няма леви и десни.
12
0
 
44
 
! Отговори
да помним преди 6 години
Инфлацията за 03. 1997 към 02.1997 (месечна) е 224%. Софиянски е назначен за служебен мин. председател. За месец 07. 1997г. към 06. 1997г. когато идва И.Костов инфлацията е 2.4% Ако това понижаване на инфлацията е постигнато само с икономически инструментариум, защо Стефчо не е носител на Нобелова награда за икономика? Що тъй?
11
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Снимка 4 тръпки ме побиват. Ужас.
10
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Върви му на Софиянски.Министър,кмет,премиер,а сега се сватоса с най-богатият българин.Е не му ли върви бе хора.
9
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам колко е краднал, но бул. Тодор Александров, който беше построен по негово време още няма нужда от ремонт, въпреки натовареният трафик от Люлин към центъра. За разлика от асфалта на Баце.
8
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей тези също съсипаха държавата, трябва да има народен съд.
7
7
 
44
 
! Отговори
8===о преди 6 години
Най-важното ,което направи - въведе валутният борд.Нещо което бърка в здравето на крадливи политици от червеният спектър (тук включвам и Бойко).Има си греховете ,ама в сравнение с днешните ни управници е титан.
6
0
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
къде ми е коментара
5
2
 
31
 
! Отговори
аз преди 6 години
Тоя коментар някой чалгар ще го изтрие ли, ако обича?
4
4
 
54
 
! Отговори
??? преди 6 години
Значи лошото в случая не е, че тоя ОКРАДЕ, ИЗМАМИ и ПРЕДАДЕ България и българите! Лошото тука е, че това няма да се помни! Защо просто в архивите на историята писана точно от такиваПРОДАЖНИЦИ и ЛЪЖЦИ като него ще пише едва ли не най-успешния в историята на БГ! Но искам да попитам аз имаше ли милионери в НРБ освен партините лидери и роднини!? Не нямаше такива и изведнъж един ей такъв, бедняк, натрупва стотици милиони като кмет при това в рамките на месеци! Е как така бе драги ми историци!?
3
11
 
42
 
! Отговори
Жо преди 6 години
СЛЕД УПРАВЛЕНИЕТО на Жан Виденов доларът беше стигнал "на черно" до 3600 лв. Заплатите бяха равностойни на 20 долара, а пенсиите-10 долара. Цените се сменяха всеки ден Хиперинфлацията помогна на т.н. кредитни милионери /всичките до един хора на БКП- ДС/ да върнат заемите на банките със символични суми.Служебният кабинет въведе валутния борд и направи деноминация на българския лев 1000:1, като новият лев беше равен на 1 германска марка. Хиперинфлацията беше спряна. Помните ли тези ужасни времена?
2
2
 
49
 
! Отговори
1 преди 6 години
и кражби яко
1
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То се вижда че лигите му текат...