Борисов: Да не бъдем егоисти на Балканите, последствията са за нас!

Премиерът призова лидерите към разум и мир
Обновена: 10 апр 2018 17:39 | 10 апр 2018 12:45, Екип на Dnes.bg
65
Борисов: Да не бъдем егоисти на Балканите, последствията са за нас!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов неколкократно призова лидерите на Балканите към разум и мир, за да има просперитет в региона.

"Не бива да бъдем егоисти, нито една от държавите на Балканите, и да си мислим, че даден конфликт ще отмине някоя от нас", каза той в Мостар, където ще открие Международния икономически панаир. Поканата му е от председателството на Босна и Херцеговина и от сръбския президент Александър Вучич, чиято страна тази година е партньор на изложението.

"За една секунда се троши, 20 години се възстановява", даде пример българският премиер с мост, който тези дни е бил реконструиран в Мостар.

Борисов се обърна към лидерите на Балканите с думите: "Да проявим разум, последствията ще са само за нас. Който допусне конфликт, ще завлече всички, затова полагаме толкова усилия", каза още премиерът.

Той изтъкна, че Европейският съюз иска мир и просперитет в региона, но проблемите си страните трябва да решат предварително, а не да влязат в Съюза и да очакват решение от Брюксел.

"Президентът Вучич полага огромни усилия, за да продължи процеса, и да запази мира. Истински се надявам, че и колегата в Косово (Хашим Тачи - бел. ред.) ще продължи в същия дух. Тези провокации и конфликти напоследък започват действително да тревожат всички, защото раните са още много пресни", каза той. Борисов изброи горещите точки на конфликт в момента - Крим, Сирия, Турция, Гърция, Кипър.

На пресконференцията сръбският президент Вучич заяви, че България се отнася сериозно и отговорно към ситуацията в региона, а Борисов като премиер на страната, председателстваща ЕС, помага много в този процес.

Вучич подчерта, че разговорът е продължил повече от планираното, като най-много са разговаряли по теми, които, както каза Вучич, "не са приятни и на Борисов, защото макар и да е наш приятел, трябва да слуша за проблемите на Белград и Прищина и на региона, които не са малки".

"Опитах се да го убедя, че Сърбия ще направи всичко по силите си, така че мирът и стабилността да се съхранят и ще се опитаме да реагираме с търпение на "запалителните" изявления, ще се опитаме да намерим решение и компромис за проблемите в региона", каза Вучич, цитиран от РТС.

Всеки конфликт би ни върнал сто години назад, заяви още сръбският президент. Той изтъкна също така, че икономически Сърбия се възстановява, като трета поредна година има бюджетен суфицит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Музика за ушите ми :)) Пенсионерите пияниции квичатт здраво. И последния бастион на болшевикаа, ще падне ! Кеф за душата, кеф за Балканите, Кеф за младите.
32
19
 
11
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ!!! преди 6 години
ГЛАСУВАЙ!!!Нека останем в Европейския съюз +Нека влезем в еврAзийския съюз -и да се напълним България с мюсюмани, азиатси, китайци, виетнамци, индийци...
31
6
 
23
 
! Отговори
Винету преди 6 години
ех Бойко ...пак си ял нещо развалено защото почна пак де лееш мъдростимахнете го тоя Т У Л У П да не ни излагасложете някой дето прилича на човек
30
11
 
27
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Боко, най - добрият ни външен министър до сега, но за премиер не става. Бедност и мизерия. Оставка!!!
29
2
 
17
 
! Отговори
100 назад преди 6 години
100 назад, пак предателство или македонизиране ще правите бе турбо шматки?
28
28
 
9
 
! Отговори
Шопа преди 6 години
И да рИветИ и да не рИветИ Бат'Бойко е абсолютен номер 1.Тва е положението.
27
17
 
5
 
! Отговори
Бог да ви благослови преди 6 години
да не бъдем и антисемити на Балканите и в ЕС ограбваме себе си като мразим евреите Бог благославя евреите и християните пикрай тях иначе сме бедни балкански европейски ***
26
5
 
26
 
! Отговори
ОСВЕН ДА КРАДЕ преди 6 години
БЯГА ПРЕСТЪПНАТА МУТРА! В ДЪРЖАВА ПРОТЕСТИРАТ, СТАЧКУВАТ, НО ТЕЗИ НОВИНИ ГИ ИМА САМО АКО ГИ ДАВАТ ПО ТЕЛЕВИЗОРА. НО ЖУРНАЛЯТА ПРАВЯТ СВИ НА СМЕШНАТА МУТРА И НИ ЗАНИМАВАТ САМО С НЕГО, КАТО МУ ИЗМИСЛЯТ НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ ДОСТОЙНСТВА. СЕГА ИЗВЕДНЪЖ СТАНА ДИПЛОМАТ. И ТИЯ ОТ ГАЛЪП ОТЧИТАТ ОДОБРЕНИЕ НА 62% ОТ НАРОДА ЗА ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА ТИКВАТА, НО НЕ КАЗВАТ ИСТИНАТА, А ТЯ Е, ЧЕ БОКО НЕ ИЗГОНИ РУСКИ, ПОВТАРЯМ РУСКИ ДИПЛОМАТИ. ОСТАНАЛОТО Е ОБЕКТ НА ПРИСМЕХ, ЗАЩОТО Е ПЪЛЕН ПРОВАЛ.БОКО ЗА НИЩО НЕ СТАВА,
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 14 Ако това е Масово, всеки да работи на няколко места. ТОВА Е ЯКА КОРУПЦИЯ.ТОВА ПОКАЗВА., ЧЕ ОТ НЕКОЕ МЕСТО МОЖЕ И КАТО МЪРТВА ДУША ДА СЕ ВОДИ И ПАРИ ДА ВЗИМА. ТОГАВА АКО Е МАСОВО СТАВА КАТО В СОЦА ПРИ ЖИВКОВО ВРЕМЕ.В ГЕРМАНИЯ ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО И В ЕС.ВСИЧКО Е ЧАСТНО И С ИНДИВИДУАЛЕН ДОГОВОР
24
2
 
23
 
! Отговори
Зайко-Байко преди 6 години
Телевизионните прояви на "Тиквоций Едно" ,нещо май секнаха? Къде е малката мутра Маринов , накичил неандерталската си фасада с очилца, за да пунктира интелигентно излъчване, но само като си отвори устата започва, като боса си: дадохме, осигурихме, взехме наредихме, отпуснахме и да не забравяме АЗ или НИЕ! ОПГ ГерП, не може да се справи с едни затворници, срам, вън от власта, сега и завинаги!
23
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да отиде и в Сирия като помирител, само там не е ходил още. От неговото управление има само лоши последствия за българите....
22
2
 
31
 
! Отговори
дядо Пенс преди 6 години
Първо оправи своята държава ,е алакоолу ! Мизерни заплати и пенсии получават 60% от българите,тоя тръгнал да се прави на Цар Обединител...
21
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неграмотния чичак се е взел за Балканския обединител, съвсем е зарязал проблемите у нас. Харесва му да шета насам-натам, да го тупат по дебелата гърбина и казват, че е велик. Слугинажа му тук прави гаф след гаф, неподготвени, полуграмотни, крадливи и страхливи. Тътри се България последна по стандарт, първа по смъртност и заболеваемост, с разнебитена инфраструктура поради кражбите на Шайкаджиите. Къде е Свинетка, по нейно време се окрадоха парите за пътищата. Тази пролет се видя колко са окрали.
20
9
 
4
 
! Отговори
Азиатецът-Азис преди 6 години
Вън от Европейския Съюз!!!Да влизаме в ЕврАзийския съюз!!!Да се напълним с китайци и мюсюмани от всякъде...
19
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарю Бойчо , Задните ти Балкани да запомним , ЧЕЗ ? Да забравим аферата КТБ и парите ти за ЧЕЗ !!!!
18
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да оставим света на страна и да погледнем в държавата си- народът гладува, мизерува, страшни ниски доходи, разболяваме се, не останаха здрави хора от стрес, преумора, претоварване, лоша храна, некачествена вода, мръсен въздух... Доходите оправете! При тая скъпотия, едва оцеляваме с 400лв заплати и 200лв пенсии.
17
4
 
27
 
! Отговори
военен преди 6 години
мда, затова ли борисов ликидирва армията , защото света се променя а той мисли за ... България ?
16
5
 
28
 
! Отговори
Демостен Диафрагмос преди 6 години
Агент БУДА е милиардер..не му дреме ни за балкани. ни за косовари и серби.Блещи каквото му доиде на малкия му акъл..АКЪЛИЯ-ПРЕМИЕР .
15
9
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Прав е Боко, че света става много лошо място.Но не казва цялата истина - Борисовите господари не могат да си разиграват коня както преди.Има нови големи играчи и те не спят !
14
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен14БНБ не използва фалшиви данни. Рублата е обезценена хартийка.