Борисов: Да не бъдем егоисти на Балканите, последствията са за нас!

Премиерът призова лидерите към разум и мир
Обновена: 10 апр 2018 17:39 | 10 апр 2018 12:45, Екип на Dnes.bg
65
Борисов: Да не бъдем егоисти на Балканите, последствията са за нас!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов неколкократно призова лидерите на Балканите към разум и мир, за да има просперитет в региона.

"Не бива да бъдем егоисти, нито една от държавите на Балканите, и да си мислим, че даден конфликт ще отмине някоя от нас", каза той в Мостар, където ще открие Международния икономически панаир. Поканата му е от председателството на Босна и Херцеговина и от сръбския президент Александър Вучич, чиято страна тази година е партньор на изложението.

"За една секунда се троши, 20 години се възстановява", даде пример българският премиер с мост, който тези дни е бил реконструиран в Мостар.

Борисов се обърна към лидерите на Балканите с думите: "Да проявим разум, последствията ще са само за нас. Който допусне конфликт, ще завлече всички, затова полагаме толкова усилия", каза още премиерът.

Той изтъкна, че Европейският съюз иска мир и просперитет в региона, но проблемите си страните трябва да решат предварително, а не да влязат в Съюза и да очакват решение от Брюксел.

"Президентът Вучич полага огромни усилия, за да продължи процеса, и да запази мира. Истински се надявам, че и колегата в Косово (Хашим Тачи - бел. ред.) ще продължи в същия дух. Тези провокации и конфликти напоследък започват действително да тревожат всички, защото раните са още много пресни", каза той. Борисов изброи горещите точки на конфликт в момента - Крим, Сирия, Турция, Гърция, Кипър.

На пресконференцията сръбският президент Вучич заяви, че България се отнася сериозно и отговорно към ситуацията в региона, а Борисов като премиер на страната, председателстваща ЕС, помага много в този процес.

Вучич подчерта, че разговорът е продължил повече от планираното, като най-много са разговаряли по теми, които, както каза Вучич, "не са приятни и на Борисов, защото макар и да е наш приятел, трябва да слуша за проблемите на Белград и Прищина и на региона, които не са малки".

"Опитах се да го убедя, че Сърбия ще направи всичко по силите си, така че мирът и стабилността да се съхранят и ще се опитаме да реагираме с търпение на "запалителните" изявления, ще се опитаме да намерим решение и компромис за проблемите в региона", каза Вучич, цитиран от РТС.

Всеки конфликт би ни върнал сто години назад, заяви още сръбският президент. Той изтъкна също така, че икономически Сърбия се възстановява, като трета поредна година има бюджетен суфицит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
2
 
! Отговори
ники преди 6 години
Прав е. Може да е ален-*** в главата, но наистина политиката е за това, да седнат и да се разберат кой какво ще открадне и да оставят хората да живеят поне мирно, вместо да се стреляме едни-други.
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов много добре знае,че не е възможно,да се изкорени националшовиншзма на сърбите,но иска магистрали,енергийни връзки и успешен мандат.Сърбите са изкусни лъжци и твърде любезни,когато има сметка от нещо,след това-"нож в гърба",вече сме го изпитали,през 1885,1913,1944.С тях трябва да сме нащрек.
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Две същества,които са докарали и българи,и сърби,до просешка тояга...
50
0
 
12
 
! Отговори
Чичо защо кашляш преди 6 години
Борисов е като Мирча Кришан, те го питат за ЧЕЗ, а той за краставицата. Мжое ли да отидеш при съседите си, които си живеят добре и да ги питаш: ама защо се развеждате? Няма ли кой да му подскаже, че го взимат за ***
49
1
 
13
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Бойчо, много дебел си станал. Охрани се, ама не те ли е срам, тикво смотана? Лошо не пожелавам никому, ама... всичко се връща.
48
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пази боже от Суджук *** на голям пост!Мафиота уморил Ваньо Танов, Мишо Бирата и жена му, тръгнал да порицава егоизма, смях и цинизъм.
47
1
 
14
 
! Отговори
www преди 6 години
ПАЗИ БОЖЕ ТАЗ ДЪРЖАВА ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ИЗГНИЛ МОСТ И ОТ *** ЧОВЕК НА ВИСОК ПОСТ.....
46
0
 
8
 
! Отговори
Точно така! преди 6 години
Да не бъдем егоисти!Някои периодично се пенят тук, че ромите били ресурс!Егоистично е да задържаме това богатство само за нас!Като знаем с какъв темп се размножава този етнос, няма да е трудно да изчислим на какъв брой приблизително възлизат потомците на онези роми, които Т.Живков насъбра от съседните държави и докара у нас.Предлагам да ги върнем на съответните държави, та и те да имат от този ценен ресурс. Да не бъдем егоисти!
45
4
 
10
 
! Отговори
софиянец преди 6 години
как е 80-те %? корифеят на външната политика почти успя да ни вкара във война с Испания, Гърция, Сърбия и т.н., за втори път събира уахабитските терористи от отан на конференция - добре ли - доволни ли сте от постиженията на ***?
44
1
 
7
 
! Отговори
Makedon преди 6 години
Prv pat posle car Samoil .......na Balkanot ima nov car The Greeat Bojko Borisov 1
43
0
 
6
 
! Отговори
До41 преди 6 години
41 Додоо абе то за туй иде реч бе чутуро куха посланието е : трайте си всички на балканите че ако всеки вземе да си търси кое някога е било българско сръбско турско или албанско пак ше стане мазало дето немоем се оправи да живеем нормално още не 100 ами 200 години...балканите са богати на история още чърчил го е казал
42
0
 
9
 
! Отговори
Брр преди 6 години
То всичко това звучи разумно ама Бочко не ми се вижда много сигурен стълб на мира и просперитета на балкански полуостров някаксии много твърди бонашки глави и нрави сме събрани тук и големите лекинко се позаиграват със нашите държавици сегиз тогиз
41
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Додо, щеше да си прав, обоче немската династия наруши Ньойския договор и през втората световна война окупира цяла Сърбия до Белград и изби стотици хиляди сърби и българи там, та и българите заради династията немци намразиха България. След това Парижкия договор няма подобни разпоредби а сърбите ни опростиха да плащаме кръвнината на династията от немци. Сори.
40
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Християнски съюз на Балканите трябва. Сърбите считат Вучич за ...
39
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не плащайте данъци на Бойко, защото последствията са за вас.
38
8
 
17
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Интересно, Бойко Методиев Борисов попитал ли е сърбина кога и дали изобщо смятат да се изтеглят от от окупираните по силата на Ньойския Мирен Договор Български Западни Покрайнини? Взе пак договора дава през 1919г на Сърбия да ги окупира за период от 100 години, а този период изтича догодина ноември месец!
37
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С комунисти или с демократи все тая България е обречена!Проекта Трета Българска държава се оказва неуспешен ,територията ще бъде превзета от плодящите се роми и заселена с бежанци мюселмани!Българите в последните40-50г..,се отказаха от българщината и все към чуждото ги тегли сърцето!Голямата мечта на повечето българи е да се влеят в богатите нации на западните държави и ,да се откжат от българщината!И затова държавата им ще бъде отнета от тях и дадена на други!
36
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв авторитет имаш ти пред западните балкани,бе,като всички получават по-големи заплати и пенсии от нас.Тяхната любезност и заинтересованост интерпретираш като уважение и респект.Да,ама-не.Само ти гледат сеира и ти кроят шапката.
35
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата ти се реазпада,ти си се юрнал света да оправяш.Снимчици с тоя и оня,а резултат никакъв.Поне да имаше някаква полза от тия воаяжи,а то само губене на време.,А тука мишоците си разиграват игричките както си искат,нали шефа го няма.Накрая ще се окаже,че трябва да вземем още 16 милиарда заем,че този вече е свършил.
34
15
 
8
 
! Отговори
Обърках вратата преди 6 години
Извинявам се, обърках вратата, тук е пълно с комунисти!