Данъци, осигуровки, пак данъци... Колко получаваме и какво харчим?

Задължителните плащания "гълтат" от заплатата, но това не е всичко...
39
Данъци, осигуровки, пак данъци... Колко получаваме и какво харчим?
Снимка: архив, БулФото

811 лв. получава чисто средностатистическият работещ българин, пресметнаха от Института за пазарна икономика.

Общите разходи на работодателя му възлизат на 1244 лв., а задължителните данъци и осигуровки са 433 лв.

За "модел" е взет работещ на трудов договор в трета категория труд, който е роден след началото на 1960 г.

Той получава месечна брутна заплата от 1045 лв. (оценка на ИПИ за размера на средната брутна заплата за 2017 г., базирана на месечните данни на НСИ), спестява 5% от брутния си доход и притежава жилището, в което живее, тоест няма разходи за ипотечен заем или наем.

На тази база всеки може да изчисли данъчните си разходи на сайта на института и да ги съпостави с тези на средния работещ.

Сметката на експертите показва, че данъчната тежест върху средностатистическия работещ българин възлиза на над 560 лв. на месец, което се равнява на 45% от разходите на работодателя му.

За социални осигуровки месечно са дължими 259 лв, за здравни осигуровки - 84 лв. и данък общ доход - 90 лв.

Още тук данъчноосигурителната тежест е достигнала 34,8%. Това е процентът от общите разходи на работодателя, който не стига до джоба на работещия. Значителна част от данъчното облагане започва обаче едва след получаването на "чистата" заплата.

В използвания модел средностатистическият българин харчи останалите му 811 лв., като зарежда по 10 литра бензин на месец (при цена от 2,04 лв./литър) - общо 20,4 лв. на месец, от които 7,1 лв. акцизи и 3,4 лв. ДДС.

Той изпива месечно 3 бутилки и половина бира (по 0,5 литра и 1,20 лв. всяка), половин бутилка вино (от 0,75 литра и цена от 8 лв.) и 1/3 бутилка твърд алкохол (от 0,75 литра и цена от 8 лв.) – общо 10,4 лв., от които 1,19 лв. акцизи и 1,72 лв. ДДС.

Приема се, че пуши средно по 5 и половина цигари на ден (при цена от 4,80 лв. кутията) – общо 38,88 лв. на месец, от които 28 лв. акцизи и 6,6 лв. ДДС.

След като се приспаднат разходите за този тип стоки (общо 70 лв.), му остават 741 лв. От тях той спестява 52 лв. (споменатите 5% от брутния му доход), а останалите 689 лв. потребява за разнообразни стоки и услуги, като 70% от разходите му са облагаеми с ДДС.

Така месечните разходи за акцизи остават 36 лв., тези за ДДС набъбват до 92 лв., а общо платените данъци и осигуровки стават 561 лв. – 45% от платените от работодателя му 1244 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де като си гледат техните не виждат ли кои се бие по пътищата кои какъв ние обикновенните виждаме просто и лесно всичко а те не другиден като не ми даде мигач или влезе в насрещното ще го заведа лично при тоя изпитващ и ще го питам на каква отговорност го е пуснал гарантирам ви щом и в авариината лента
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да дано московски приеме новите порядки час по скоро щото тия мили хора си гледат фирмите да *** не искат да платят после тия ми излизат с номера нямам пари а че от моя жоб ли бре дае а това се нарича жив рекет а понеже простотиятае на ниво тъи дае не сте вечни
29
0
 
0
 
! Отговори
Dj dance mashine преди 6 години
Умнико мили значи нареди на слугата след нас оня ден да няма време му е и ти и тои да идете там дето вие мястото
28
0
 
0
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Триете коментари като бесни ***, а един профил 1 седмица не може да изтриете!Е то бива некадърност и мързел, но вашето граници няма. ХАЙДЕ ИЗТРИЙТЕ МИ ВЕЧЕ ПРОФИЛА!!! НЕ ИСКАМ ДА ИМА СЛЕДИ, ЧЕ СЪМ ИМАЛ ПРОФИЛ В САЙТ НА БКП И ДРУГИ ДОЛНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ СБОРИЩА!!!АКО НЕ ВИ СТИГА МОЗЪКА ЗА ТОЛКОВА ПОНЕ ПЛАТЕТЕ НА НЯКОЙ IT СПЕЦИАЛИСТ ДА ГО НАПРАВИ!!!ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ТОВА, ЧЕ ДОРИ СТЕ ОТНЕЛИ ПРАВОТО НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ САМИ ДА ИЗТРИЯТ ПРОФИЛА СИ (НЕЩО КОЕТО ДОРИ И FACEBOOK НЕ СИ Е ПОЗВОЛИЛ)!!!
27
0
 
3
 
! Отговори
Шлосер преди 6 години
Тук обаче към цялата сметка трябва да добавим и още данъци, като данък сгради, такса смет, данъка на МПС, винетни стикери, задължителни застраховки и още такси, таксички и таксенца по разни малки и многобройни гишенца. Като цяло се въртят едни пари в държавата, които се генерират от частните компании и от задгранични подаяния, другото е на минус предвид администрацията, която храни държавата, и която администрация се води работещи българи, а половината са ИЗЛИШНИ, работа без добавена стойност !
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
радев инструкторе ти си доволен твоя е добре и да ти казвам здравеи няма как да стане тиси срам за мен
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
28 - Не взимам детски, защото нямам деца, но дори и да имах, ако направиш една сметка, ще установиш, че аз съм последния човек в държавата, който има нужда от детски.Нека върнем "календара" със 200 години назад, когато много малко изобщо са плащали данъци. 89% от населението е било неграмотно, средна продължителност на живот 40 години, детска смъртност 30-50%, според зимата. Без такси, ако ставаше, все някой политик щеше да го предложи, за да си извоюва поста.
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До превод Грешка и то голяма.Някой скандинавски държави налагат до 51.5% данъци, на брутната заплата, но за да взимаш такава заплата (около 21000 лева е тавана), то работодателя е дал още около 3000 за осигуровки. В цял свят е така, защото иначе простолюдието почва да негодува, ама така си мислят, че са "прецакали шефчето", а истината е, че на шефчето си е направил много добре сметката и това не му е никаква изненада.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Георги ЛамбуровКолко процента, трябва да свърша държавата ? И още нещо - Аз внасям по 2100 лева, но моето дете не вземи детски.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Аз алкохол не пия ! Само биричка !"- И надига и лочи втора двулитрова в парка.
21
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ви обясня в България половината осигуровки ги плаща работодателя , половината работника .. На запад всички осигуровки здравни пенсионни са сметка на работника от 3500евро бруто ти остават 2200евро чисти.. Ако в България взимаш 3000-5000лв. е супер, над 2600лв. няма осигуровки и колкото повече взимаш толкова по-малко плащаш
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бълагрия има едни от най високите данъци във света! Средно 50% от парите на работещите ги взема държавата.В същото време имаме едни от най ниските заплати във цивизования свят.По време на турското робство българите са плащали данък десятък. (10%)По време на римската империя данъка за селяните е бил 1% а по време на война са го вдигали до 5% и хората са се бунтували.Дори колониалните роби на британската империя реално са получавали обратно около 40% от заработеното по формата на храна.
19
2
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Все повече хора стават Андрешковци.Разбирам ги !
18
1
 
13
 
! Отговори
Aman преди 6 години
До 16Аз работя от 16 годишен, като също така живях 5 години в северната част на Европа. Плащал съм данъци тук, плащал съм и там. Разликата е, че там знаеш за какво плащаш, а тук интернет *** ти задават *** въпроси.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То тоя го знаем чие протекции ползва ум царува ум робува добре дошъл
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гушим банките и държавата за нас остава по кафе да пием и такива корумпирани ти пречат нема такава държава радев инструктора сега е на банкет от такива като тоя има да се чудим що се бият на магистрала чудете се и питаите другаря ленин тои знае наи добре пълен професионалист
15
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До AmanИнтересно,ти какъв хрантутник си?
14
2
 
33
 
! Отговори
ПРЕВОД преди 6 години
Ще ви преведа на Български език - ако получавате заплата НЕТО (чисти пари) 1000 лева вие сте заработили 1532, 50 лева . 532.50 лева отиват за Частни и Държавни Фирми . Ако разделите НАЛОЗИТЕ на 1000 лева се получава Любопитна Подробност - 53.3% насилствено взимане от Държавни и Частни Фирми от ДОХОДА ВИ .И това е само от Заплатата .Най-скъпите Държави налагат до 40% .
13
1
 
28
 
! Отговори
с преди 6 години
Като навърша пенсионна ако съм жив,започвам с обири и золуми да ме опандизят за година,две и да съм подсигурен на топло и храна 3 пъти на ден. Иначе на вън няма оцеляване,трябва да си слагам въжето!
12
2
 
33
 
! Отговори
az преди 6 години
Ако утре махнат половината държавни служители, дали ще забележим някаква разлика? Ама сериозно.