До края на мандата "Борисов" 3 – за 3 часа с влака София - Бургас

БДЖ купува за 420 млн. лв. нови влакове с климатик и Wi-Fi
Обновена: 11 апр 2018 14:12 | 10 апр 2018 20:00, Камелия Цветанова
171
До края на мандата "Борисов" 3 –  за 3 часа с влака София - Бургас
Снимка: Булфото, архив

Мотрисните влакове, които БДЖ възнамерява да купува, ще могат да вземат разстоянието от София до Бургас за 3 часа, а до Варна - за 4-5 часа.

За новите влакове ще бъде обявена обществена поръчка в края на април. Това каза пред "24 часа" шефът на "Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров.

Още по темата
Новите 41 мотрисни влака ще могат да развиват скорост от 200 км в час.

По българските релси, дори и модернизираните, скоростите ще са до 160 км.

Те ще се движат по обновените жп линии на юг - от София до Пловдив и Бургас и до турската граница. Ще пътуват и от София до Варна, тъй като се предвижда Национална компания "Железопътна инфраструктура" да вдигне скоростите по тази линия до 110 км в час, каза Владимиров.

Така най-после ще може да се опровергае твърдението на един китаец, който наскоро казал, че България сигурно е по-голяма от Китай, щом от единия до другия ѝ край трябва да се пътува 9 часа.

Търгът ще бъде с прогнозна стойност 420 млн. лв. Ако няма съдебни обжалвания, производител може да бъде избран до декември.

Оттам нормалното време за производство на един влак е 24 месеца, каза Владимиров, който допълни, че до края на мандата на това правителство първите влакове ще бъдат пуснати в движение.

Електромотрисните влакове ще са 36, а 5 ще са дизелови, тъй като у нас все още има участъци, които не са електрифицирани. В доклада на работната група, в който участваха учени от 3 университета, е записано, че на БДЖ им трябват 86 нови влака. Първият етап от обновяването на държавния железопътен превозвач е тази поръчки за 41 мотриси. Вторият етап е за 44 влака, но остава за следващ кабинет.

Сред първите влакове, които БДЖ ще искат да бъдат изработени от фирмата, която ще спечели, са шест електромотриси за пътуване на дълги разстояния, до Бургас и Свиленград, тъй като до няколко години модернизацията на релсите там ще приключи. Тези мотриси ще бъдат с шест секции, или 6 вагона като някогашните експреси.

Едната секция ще бъде първа класа.

Сред условията за доставка на новите мотриси ще е и гаранция от 5 години и следгаранционна поддръжка. Сегашните локомотиви на БДЖ са на над 30 години и поддръжката им е скъпа и трудна.

Луксозен ресторант, с обслужване и с меню за ястия и напитки. Такива вагони в превозвача в момента няма. Ще е комфортно, но и по-скъпо.

Ще има влакове за регионални превози, които ще бъдат с 4 секции, както и за крайградско пътуване.

Другата новост е, че електронен дисплей ще показва дали мястото е резервирано. Ако пътник е с билет от София до Пловдив, значи мястото ще се освободи в Пловдив и това ще бъде ясно на пътниците. Все още се обмисля дали това да е за всички вагони, или само за местата в първа класа.

Това намерение води автоматично към резервационната система на БДЖ, по която се работи от години и все още не е готова.

Пешаров казва, че са свързани 74% от гарите. Окончателното ѝ завършване ще позволи и онлайн купуване на билети, както и яснота във всеки момент колко пътници има във всеки влак. В тези нови мотриси, естествено, ще има климатици и Wi-Fi.

Другата услуга, която ще се предлага на пътниците, е да могат да се логнат за сайт на БДЖ с филми и музика, които да изтеглят на таблет или на телефон и да ги гледат и слушат от собственото си устройство.

Ще има възможност да се превозват и велосипеди.

Шефът на пътническите превози на БДЖ Пламен Пешаров казва, че новите влакове поетапно ще бъдат доставяни за срок от 2-3 години.

Търговете са съобразени и със сроковете за изграждането на скоростната железопътна инфраструктура.

Има голям интерес към предстоящата процедура както от големите европейски производители, така и от фирми извън ЕС.

Сред тях е и "Хитачи", каза Пешаров. Възможно е и китайски компании да се включат в консорциуми, които ще кандидатстват.

По време на служебния кабинет през март 2017 г. се появи оферта на държавния китайски концерн China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) да се рефинансират 130 млн. лв. задължения на "Холдинг БДЖ", да се финансира доставката на нови електрически и дизелови мотрисни за 170 млн. евро.

Третото предложение беше да се инвестира в нов завод за асемблиране на електрически и дизелови мотрисни влакове в България, което вече не е актуално.

Новите влакове ще бъдат с пет години гаранция.

Освен това се обмисля дали да не се включи и извънгаранционно обслужване и поддръжка, за да не се повтори ситуацията с мотрисите на “Сименс” “Дезиро”, които нямаха опция за поддържане. Произведени през 2005 г., те вече са амортизирани, казва шефът на пътническите превози.

Изискването за поддръжка на тези влакове е още едно условие, което ще привлече производители. Мотрисите са с живот 30 години и за това време ще им трябва поддържане, производство на резервни части.

Първа копка на модернизацията на жп линията София - Елин Пелин ще бъде направена във вторник. Тя е на стойност 68 млн. евро, от които 58 млн. евро (85%) са осигурени от механизма за свързана Европа. Проектът включва модернизация на 23-километровата железопътна линия, на системите за сигнализация и телекомуникации и контактната мрежа, както и изграждане на нови надлези на жп гарите Верила и Казичене за безопасно пресичане на две нива със съществуващата пътна мрежа.

Тази отсечка е част от модернизацията на жп направлението София - Пловдив - турска граница. На 1 февруари ЕК одобри финансирането на проекта за модернизация на жп линията Елин Пелин - Костенец за над 1 млрд. лева.

Това е най-мащабният железопътен проект в ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура”, тъй като трасето преминава през сложен планински терен. За да бъдат постигнати проектните скорости от 160 км в час за товарните влакове и 120 км в час за пътническите, ще бъдат изградени над 20 км тунели, най-дългият от които е 6 км. Предвидено е още строителството на над 23 мостове и виадукти с обща дължина приблизително 3 км.

Участъкът е част от железопътния коридор Ориент/Източно-Средиземноморски, който преминава през страната.

Изграждането на трасето е разделено на 3 участъка: Елин Пелин - Вакарел, Вакарел - Ихтиман и Ихтиман - Костенец. Крайният срок е 2023 г. Така че най-трудните участъци по този коридор през настоящия програмен период ще бъдат завършени.

Подвижният състав на БДЖ е изключително остарял и амортизиран. За последно нови вагони са купувани през 1987-1988 г., а в периода 2005- 2008 г. бяха купени мотрисите “Дезиро”. Така в момента средната възраст на пътническите вагони е между 25 и 30 години, а на локомотивите - 31-32 години.

Предстои обявяване на обществена поръчка за капитални ремонти на 30 локомотива - нещо, което не е правено повече от 15 години.

До седмица ще бъде стартирана поръчка за ремонт на 227 вагона - среден и капитален.


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фантазиите,лъжите и простотиите продължават с пълна сила.
Нямаш умора бубуйо!
10 год.не успя 5 основни града с по една магистрала да ги вържеш.
И това на 450км.територия👎
Ама иначе града-държава софия като гербер си го изрисувал,а ония в провинцията да пукат.
Нали така.
Ама така е.НИЕ сме си виновни,че
28 год.търпим като говеда.
А държавата краде като изоглавена всяка божа секунда от нас пищейки колко е бедна.
Сега посягат и към пенсиите на инвалидите вече.
Браво на вас гадове престъпни
154
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко, продажен ***! Защо най-бавния влак в Европа Кюстендил-Гюешево не го забързаш малко. Средните градове да се развиват, а малките кучета ги яли. Бургаския кмет колко ти плати да му забързаш влака???? Жалка, мизерна държава!!!!
153
1
 
5
 
! Отговори
rand преди 1 година
Пълен смешник, като се има предвид и, че няма пълен мандат!
152
1
 
5
 
! Отговори
ПИТАМ преди 1 година
ТОЗИ С КАКВО СЕ ПОМПИ„ ТА Е ВСЕ ЕНТУСИАСТ В ЛЪЖИТЕ?
151
1
 
4
 
! Отговори
Не бой се народе преди 1 година
Лъже като за последно
150
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И зао ? Зада може гнусната 80%-ва сгaн, да ги унищожи за година. Сложете яко камери и съдете, ама яко съдете тези, които ги рушят и развалят живота на отаналите пътници.
149
0
 
8
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 1 година
Борисов 1,2,3 тва стана като поредица ужаси ,нещо като Хелрейзър и всяка измината серия е по-*** и евтина от останалите!
148
1
 
6
 
! Отговори
Пак че крадеме преди 1 година
Изока се Борисов. Аман бе, едва смогвам. Стига суджук, искам чесън
147
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Унищожиха бг производството и сега ще се чака години за влак.
146
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така ни лъжеха и по време на социализма - за "светлото бъдеще", за да не мислим за настоящето...
145
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПАЗАРДЖИК

142 - Ако има нужда, внаги е възможно да се прикачат още вагони. Ако някй планува путуване, то е препоръчително, да си вземе билети от рано.
144
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София Пловдив Бургас ... Поне в Стара Загора да спираше ...
143
0
 
15
 
! Отговори
Потърпевш преди 1 година
Като му гледам магистралите на бянкянския еднокнижник направо не смея да си помисля за жп-линиите!
Готов съм да се хвана с всеки един на бас, че това няма де случи до края на управлението му, не само до края на борисов-з!
142
0
 
15
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
"Татко обеща да ми купи колело ... ама друг път"
Без подмяна на линиите, изправяне на трасето и намаляване на гарите(превключванията на линиите, а не само спиранията) скоростта не може да се вдигне!
Следователно иде реч само за "усвояването" на едни пари с високопарни обещания!
141
0
 
14
 
! Отговори
сиайна преди 1 година
БРАВОООО! А ВЛАКА СОФИЯ- ПЕРНИК който пътува 20 километра за 80 минути?
140
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре са 6 вагона. Влаковете трябва да са по-чести. Може второкласните вагони да са двуетажни. Така за същия обем на 6 вагонна мотриса ще се равняват на 10 вагонна.
139
1
 
3
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 1 година
малко са вагоните 6 вагона .една 1 класа 1 ресторант остават 4 вагона от софия -пловдив -бургас.вагоните няма дс стигнат поне още 2 вагона ще е нормално.това които го измислил 4 вагона сигурен съм че той не пътува с влак
138
1
 
16
 
! Отговори
Бръчков преди 1 година
Това ако стане ще е добре , да не се друсаме по скапаната неравна магистрала , само че ще е факт около 10 тият мандат на Тиквеника ...
137
0
 
14
 
! Отговори
Пътешественик преди 1 година
Обичам да пътувам с влак, но в страна ни не го правя от години, по обясними причини. Ще е чудесно да стане факт това чудо, но някак не вярвам, докато не го видя. БДЖ толкова е задлъжняла като компания през годините, че оправия няма. Дано да се намери решение за този толкова романтичен, приятен, удобен (разходки, барче, тоалетни), евтин (по принцип) и изпълнен с приятни гледки транспорт! :)
136
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А влакът София- Варна кога?