Нови цени на НЗОК: Нямаш хиляди да доплатиш – умираш!

Здравните вноски са недостатъчни, смята проф. Генчо Начев
63
Нови цени на НЗОК: Нямаш хиляди да доплатиш – умираш!
Снимка: Булфото, архив

Пациенти вероятно ще трябва да доплащат за медицински изделия, тъй като според новия Рамков договор, парите, които Здравната каса ще отпуска за целта, са намалени.

Ако болният се окаже в невъзможност да покрие разходите по лечението си, болниците ще започнат да трупат по-големи дългове, обясни пред Нова тв проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ "Света Екатерина".

Още по темата

Той даде пример с цената на т.нар. "изкуствено сърце". За него Касата вече ще плаща 133 000 лева, а досега се предвиждали 163 000 лева, което прави около 20% по-малко.

"Изпратили сме писма до всички фирми-доставчици с молба да свалят цените за НЗОК, за да не се стига до вариант болните да доплащат. Дали пациентите ще доплащат за изделията сега зависи само от въпросните компании", каза проф. Начев.

Той поясни, че лечебните заведения имат запас от такива консумативи, но те са били закупени на по-високите цени.

В случай че се наложи с тях да се спасява човешки живот, но болният не е платежоспособен, разходите остават за сметка на болницата.

Около 60% от всички смъртни случаи у нас са заради сърдечни проблеми, припомни проф. Начев.

Според него, ако беше казано по-рано, че НЗОК ще доплаща по-малко лекарите много по-рано са щели да пишат на фирмите и много повече болни са щели да бъдат подложени на интервенции.

"Задължителните здравни осигуровки, които плащаме, не са достатъчни. Предполага се, че с тях трябва да се покрие пакет, който изисква три пъти повече пари. Затова е необходимо този пакет да се осъвремени. А хората трябва да знаят, че може да им се наложи да доплащат за здравни услуги", коментира още проф. Начев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
30
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
Кога държавата ще започне да плаща здравните осигуровки на държавните служители ,както си е по закон.Защо плаща 4% върху 1/2 от минималният осигурителен праг (255лв.).Държавата ,правителството постояно отлага изравняването состаналите осигурители ,които плащат 8% върху договорираният праг по браншове.Някой замисля ли се какви дупки и недофинансиране се получава.Правителството е некоректен платец.
33
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ченгетата, чиновниците и тия от КРИВОсъдието ще почнат да плащат здравно осигурителни вноски? Те са над 250 000. Това са над 15 млн. годишно!!!!!!!!!
32
0
 
26
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Истината е, че се плащат сигурпвки на мнималната заплата. Познато момче провинциалистче работи в една еврейска фирма. Осугуряват ги на 500 лв. и на ръка още 1000 лв. И ... хлапакът доволен.
31
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-накрая трябва нещо да се направи,за да има поне някаква справедливост! Не става така,цял живот си бачкал,внасял си осигуровки,сега се разболееш и трябва да плащаш,колкото някой търтей!
30
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема е, че плащаме само ние осигуровки, а шведЦите не е::ават изобщо. Как да има пари? Като прибавим и кражбите от ЗК, вносители и изнисители, производители, да му мисли болния.
29
0
 
28
 
! Отговори
i'm преди 6 години
Кое е недостатъчно бе.... До кога ще плащаме безплатното лечение на оная ***?
28
0
 
24
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
Боли ги ... компаниите. Важно е да трупат печалби за бордовете
27
1
 
25
 
! Отговори
йен преди 6 години
Очевидно всички синоними на роми са цензурирани - колко хубаво:)
26
4
 
26
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Ще го търсите бай Тошо,с кървави сълзи ще плачете.
25
1
 
39
 
! Отговори
бг дебил преди 6 години
Българско евроатлантическо демократично здравеопазване. Важно е да има пари за магистрали, стафиони в села с по 50 старци пенсионери, и т.н.
24
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещата са прости - всеки трябва да спре да плаща здравния рекет. Така и така като се наложи, трябва да се плаща. По-добре да платиш на този, който ще ти свърши работа. Не е задължително човек да се лекува на тази пропаднала територия. Сега плащам на българската каса, а като се наложи операция ходя в Турция да плащам на техните болници.
23
1
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Случайно ли е, че цените на лекарствата в БГ са най-високите в ЕС. Само в Швейцария са подобни, но там качеството е другоооооо
22
3
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Около 60% от всички смъртни случаи у нас са заради сърдечни проблеми..." Така е защото около 60% от докторите у нас нямат сърце, а дълбоки джобове и калкулатор. Когато хуманен лекар започне да ти говори, за бюджет, договори, проценти за доплащане, здравни вноски, а не по специалността си, значи нещата за вън от контрол. Човешкият живот е безценен уважаеми професоре, но Вие правите търговия, а не лечение !!!
21
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наш Бойко още утре ще реши проблема. Не се притеснявайте.
20
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато парите са крадат и да ги вдигнат зов с 50 процента резултата ще е същия.
19
7
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази година бюджета за здравеопазване е 4 702 000 000лв.ФАКТ!Факт е, че няма да стига също както не стигаше когато беше 3 500 000 000лв. защото докторите не се накрадоха.Догодина и 5 000 000 000 да стане пак няма да стигне защото и окраденото от сегашните 4,702 млрд на докторите ще им се струва малко.Докато докторите не напълнят затворите пари за здравеопазване няма да има.
18
0
 
50
 
! Отговори
X преди 6 години
Най-добре да се премахнат задължителните осигуровки, а пък който вярва на тази здравна система да си плаща.
17
13
 
37
 
! Отговори
:/ преди 6 години
Работещ в западна фирма - със заплата 3000 лв плаща здравни върху 2600Упратител на т.н. дребен бизнес си докарва 4000лв на месец, но се осигурява на 460, нека пак някой ми обясни - как точно дребния и среден бизнес били гръбнака на икономиката, като здравеопазването се крепи само на осигуровките от западните фирми.
16
18
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13 ПРЕЗ "ЛОШИЯ" КОМУНИЗЪМ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БЕШЕ АБСОЛЮТНО БЕЗПЛАТНО И ОБЩОДОСТЪПНО! ФАКТ!И ако ти трябва американско или френско лекарство ако нямаш връзки в правителствена болница си пътник.Това е също ФАКТ!Ако ти трябва операция във Франция или Москва и нямаш близки високопоставени партиици пак си пътник.ФАКТ!
15
12
 
22
 
! Отговори
Бананоберач преди 6 години
Голяма част на дефицита се дължи на работещите в сивата икономика. Мислейки си, че като работят на миниална заплата, а прибират още толкова на ръка, всъщност пестят - води до тези дефицити. Парите за здраве са процент от осигурителния праг. Разберете го най-накрая и спрете да се съгласявате да работите в сивата икономика.