Скандалът с FB у нас: Използвани са данните на над 35 хил. българи

18 се подлъгали да свалят анкета, прихванали и приятелите им
42
Скандалът с FB у нас: Използвани са данните на над 35 хил. българи
Снимка: Reuters, архив

Лични данни на над 35 хиляди български потребители на Facebook вероятно са били събрани неправомерно от компанията "Кеймбридж Аналитика".

По данни на социалната мрежа 18 българи са свалили приложение под формата на анкета, даващо достъп до лична информация.

Още по темата

Броят на засегнатите обаче е в пъти повече - 35 718, тъй като приложението е получило достъп до профилите и на техните приятели, отговориха от социалната мрежа на запитване на БНТ.

Освен списъка с контакти, информацията за потребителите е включвала детайли като електронна поща, рожден ден, роден град, място на пребиваване, снимки, видеа, харесвания и публикации в социалната мрежа.

Не всички потребители са еднакво засегнати, тъй като разрешенията за приложението са били променяни във времето.

"Използвахме възможно най-разширена методология", обясниха от Facebook.

"Това е най-добрата ни прогноза за броя на хората, които директно са инсталирали приложението и броя на приятелите им, чиито данни може да са били събрани", допълниха от компанията.

Facebook вече започна да уведомява общо поне 87 милиона потребители по света, замесени в скандала.

Над 80% от всички засегнати - участниците в анкетата и приятелите им, са били в САЩ.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
0т Cидней Авcтpaлия преди 9 месеца
Фонтовете които различни програми ти инсталират е част от фингерпринта. Инъче те имат и още рендват обекти на 3д в бекграунд и ти зимат некви уникални шейдър rgb резултати които са специфични за рендеринга на съответната машина. А в офисите са си сложили някви големи скрийнове показващи цялата планета и точки светят червено като че ли са в 80те студената война и гледат от къде се изтрелват ракети. Директора ми твърдеше че 99% точно идентифицират човек. Все пак ебай ползва техния продукт.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На закриване е
36
0
 
1
 
! Отговори
Земята е плоска ! преди 9 месеца
Земята е плоска !
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До от сидниАав$тралия

Ако говориш за Nexis Solutions, защото TreatMetrix са маст от тях, няма тищо общо с фонтове или се уточни за какво по-точно говориш. Индентификацията на база разрешения за достъп при мобилните проложения - телефони, имейли и др. Засичане с бази он други приложения. Уникалният номер на Wundows, IP, бисквитки и мн. други. Знам, че всичко знаете н Австралия, ама по-полека. с поздрави от с. Говедаре.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Даола

Фалшивите профили си отсяват. По електронният отпечатък могат да ти съпоставят данните и пак да намерят кой си. сайтовете използват бисквитки, IP адреси, приложенията, които използваш също. Отделно ти даваш права на много приложения или странци и т.н. Много е трудно да се скриеш. Прекалено много и лесно се предоставя личната информация.
33
0
 
0
 
! Отговори
Fakebook преди 9 месеца
Fakebook може да бъде измислен само от такъв като SUCKERberg.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Доколкото знам,има такава машина,която прихваща хората по думите,които са казали и са следени или в някои случаи им закриват страниците,често това са съвсем нормални,употребяеми в ежедневието думи или изрази,но ако ги употребиш в нета, ставаш престъпник и мишена,което е тотална глупост.
Никога една машина не може да достигне интелегентността на човешкия мозък и чувства.Да не говорим,че едни прости интернет преводачки,много често превеждат грешно.
31
0
 
1
 
! Отговори
Один преди 9 месеца
тоо тор е тотална тор, орааааа
30
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 9 месеца
Интернет е разработка на военните. откак има телефонен модем целите трафици се слушат/записват. погледнете големите и малките доставчици и ще видите, че освен офицери от времето на брежнев, други основни играчи няма. а вие бъдете онанимни колкото си искате.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
FB е за малоу.ници.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
FB е за ***.
27
0
 
4
 
! Отговори
С преди 9 месеца
Ако някой наистина си мисли, че ТОР е анонимен браузър е в много голяма грешка.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ХА, ми аз от 2 години вече не ползвам Фейсбук и да ви кажа ми е супер. Най-дебилния сайт е това..
25
2
 
3
 
! Отговори
Даола преди 9 месеца
Във Фейсбук повечето хора се регистрират с фалшиви имена,рождени дати, местожителство, образование, работа и какво ли още не. Ха-ха !
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе като се вижда по любопитно мие какво се прави аз често казвам истини ама на някои ги боли ухото промяна няма що щото глас в пустиня тъи им изнася
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И сега неска гледам колежката обиколи четирте оператора питам се оттам ли набира клиенти ммм почвам и аз токувиж съм намерил великденски материял
22
0
 
14
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 9 месеца
До 19
и как решаваш кой е болен за хора които нито познаваш нито си стъпвал тук, още по малко си на моя level? Май болния си ти. Аз лично познавам директора на компанията която разработва подобен подукт и забележи, продукта им е внедрен в ибей и други гиганти, компанията е в чатсууд в сидней, треатметрикс, и разбира се не съм наясно с всички ноу-хаута но съм си говорил с директора лично за тия неща, от чисто любопитство как стоят нещата. Но едва ли ги разбират повече от теб Ганъо балканския хаха
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трябва да си луд да си слагаш някакви лични данни във Фейсбук! Що се отнася до местоположението ми ми е през оная работа, че знаят къде съм! Нека ги е яд
20
12
 
3
 
! Отговори
19 преди 9 месеца
Ти си болен. Лекувай се. Знаеш ли колко хора ползват дефолт инсталиран windows. Това в никакъв случай не може да бъде достоверен идентификатор.
19
5
 
15
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 9 месеца
ако се чудите как фейсбук ви заковава че сте вие, а вие си сменяйте ТОР-ове ИП-та и кво ли не, просто ви прави списък на инсталираните фонтове на компютъра, това плюс още някой друг трик ви заковава на 99% идентифицирани. А вие си правете 10 фейсбука и 5 VPN-а и квили ли не ТОР-ове и мислете че не ви идентифицират. Същите трикове са и в другите големи сайтове. Казвам ви го от първа ръка информация от компанията която го разработва в Сидней, с чийто директор лично се познавам и сме говорили