1,15 млрд. евро дошли от гастарбайтерите ни в България

Най-много пари изпращат сънародниците ни от САЩ, Испания и Гърция
11 апр 2018 07:00, Елка Василева
189
1,15 млрд. евро дошли от гастарбайтерите ни в България
Снимка: архив, Reuters

Над 1,15 милиарда евро са изпратили сънародниците ни, които работят в чужбина, на близките си в България през 2017 година. Това е с 284 млн. евро повече, отколкото през 2016 г., когато сумата на преводите е възлизала на 869 млн. евро.

Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция.

Данните на БНБ обаче отчитат само парите, изпратени по банков път и чрез дружества за парични трансфери, пише „Монитор“. Не е ясно какви суми влизат у нас в брой или какви стоки, купени зад граница, идват в страната.

Освен това част от парите се изпращат по хора или чрез автобусните превозвачи, като най-развита е тази система на пренос на средства между България и Гърция.

Отделно пък БНБ отчита само преводите над 2500 еврo.

Разбивката по месеци показва, че месец май през 2017 г. е бил рекорден за последните 8 години. През петия месец на миналата година гурбетчиите са изпратили в родината си 115,3 млн. евро. Сумата се доближава до направените преки чуждестранни инвестиции в страната, които тогава са били в размер на 120 млн. евро.

За цялата 2017 г. чуждестранните компании са инвестирали в България 901,9 млн. евро, което е увеличение с 36,7% на годишна база. Това обаче за пореден път показва, че всъщност не инвестициите, а преводите от емигрантите движат икономиката напред.

Според данните на БНБ чуждестранните вложения за миналата година се насочват предимно към преработващата промишленост. Преводите от емигрантите пък отиват директно в потреблението, въпреки че през последната година много малки и семейни бизнеси започват своето начало именно с помощ от роднина зад граница. Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.

Сумите, които сънародниците ни извън България изпращат тук, постепенно се възстановяват до предкризисните нива от 2007 и 2008 г. Това обаче не се случва с инвестициите.

Междувременно Европейската комисия (ЕК) обяви, че ще бъдат въведени нови регулации, според които паричните банкови преводи в евро ще станат по-евтини за крайния потребител.

Всички вътрешни презгранични трансакции в ЕС, извършени в евро извън еврозоната, ще бъдат таксувани с ниски или нулеви такси като вътрешни плащания, извършвани в официалната местна валута.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
11
 
36
 
! Отговори
Тошо преди 6 години
Е казахте го най-накрая: парите на работещите в чуждина са движещата сила на икономиката на България. Сега вземете и направете нещо по въпроса тази движеща сила да се завърне във България и от тук при семействата си да изкарваме тези пари тук а не зад граница.
4
1
 
27
 
! Отговори
грубиян преди 6 години
Е, и? Голям келепир. Развитите държави сами си вадят парите, не чакат на помощи и подаяния. Децата хранят родителите си в България. А след това?
3
1
 
37
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
За 2018-та статистиката ще отчете спад на парите поради факта, че заради въведената такса "получаване на превод от чужбина", повечето хора просто ще носят повече пари на ръка, когато се прибират.
2
0
 
45
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Банковите преводи в Европа са безплатни. Нашите банки си щипват от парите ни дори за входящи преводи или внасяне на каса. Казват, че нямало банков картел. Просто случайно всички банки започнаха да правят едно и също едновременно. ... Дерат ни по най-нагъл начин. Някои български банки стигат до там, да ти предлагат да платиш таксата на приемащата банка в чужбина, когато такава такса въобще няма.
1
3
 
68
 
! Отговори
Неам нерви преди 6 години
Едно уточнение...Ние нямаме гастарбайтери!!! Ние сме член на ЕС и свободно придвижващи се граждани!!!Част от Европейския пазар на труда. Гастарбайтерите са друго....