Гастарбайтерите наливат, а баба Вени: Ако не е тяхната помощ умираме!

Как се живее с пенсия 180 лв., пита Венета Павлова
11 апр 2018 12:45, Александър Попов
139

Венета Павлова вече 15 години е разделена със своите две дъщери и зет си. За да може нейното семейство да оцелява. Нейната пенсия е 180 лева и ако не е помощта на децата й, които работят в чужбина не вижда как ще свързва двата края.

Чистата статистика сочи, че парите, изпратени от български гастербайтери са се увеличили с 250 млн. евро. За баба Вени обаче тази статистика означава оцеляване.

Още по темата

Децата й заминали за Гърция, защото дълго време в България били без работа.

"15 години са в Атина. Аз съм работила 6 години, гледала съм баба, но е много трудно да бъдеш далеч от децата си. Но като гледаш, че там ще вземат поне 500 евро се примиряваш. Такива пари в България не могат да изкарат".

Голямата й дъщеря работи като чистачка в Американското посолство, зетят почиства през нощта метрото, а другата й дъщеря почиства офиси. Венета признава, че без помощта им трудно би се справила.

"Изпращат ми дрехи, пари, с които си плащам сметките. Моята пенсия е 180 лева и не ми стига за нищо. Ако не е тяхната помощ умираме, няма с какво да се прехранваме", споделя баба Вени.

Гръцките пари на близките й се влагат до стотинка. Сега тече усилен ремонт на къщата й. Вкарали си парно, сложила си алуминиева дограма на къщата, сега са започнали да правят кухня, защото има още един син.

Но болката от раздялата няма как да се премахне.

"Искам да се върнат, но къде ще работят като се върнат?", пита Венета.

За цялата 2017-та, от сънародниците ни, които работят зад граница, в България са получени над един милиард и 150 милиона евро, сочат предварителните данни на Българската народна банка.

Това е с 284 милиона повече от 2016-та. Така за поредна година парите изпращани от българските емигранти са повече от тези, които влагат чуждестранните компании у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
5
 
5
 
! Отговори
До Бат Рамбо преди 6 години
Прочетох изказа ти че ако мутра те нападне ще го гръмнеш. Интересно как някой идва и те напада с голи ръце и ти вадиш пистолет и го гърмиш защото си военен. Май и аз ще трябва да си купя пистолет да сме по равностойни А да военните нищо не произвеждат за страната а в твоя случай не могат и да защитят никой. Така че вземи себе си и другите 20 души които се наричате Българска армия заедно с двата танка и самолета без гориво и се хвърлете някъде пaразити ненаяли се.
73
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех, дезертьори, колко само се обиждате, че ви наричаме такива. Вие самите знаете, че нямахте смелост да останете и да се борите. Затова сега толкова много ви боли, когато ви казват истината в прав текст. Нищо. Останете си със здраве. Вие дълбоко в себе си знаете колко точно не струвате. Оставихте родината си. Родителите ли си няма да оставите. Пращате им пари. Само в главата на продажник парите решават всичко... Имате пари, но не и чест. Имате чужбина, но не и достойнство. Good ви luck!
72
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо не е така, както е описано в новината.Минималната пенсия в България от 01.10.2017 година е 200 лева. Ако съпругът е починал, жената има право и на част от неговата пенсия. Как става така, че тази жена има пенсия от 180 лева?
71
2
 
6
 
! Отговори
До 69 преди 6 години
***-никога не съм заплашил друг човек.И няма да го направя.Още по-малко да парадирам.Отговорът ми беше до коментара на Циника, че щяла някоя мутра да ме прибие.Има си Наказателен кодекс и там има института на неизбежната отбрана-че всеки може да се защити ако бъде нападнат.Така че ако бъда нападнат ще се защитя съобразно законите.Никога не бих нападнал аз друг човек, защото е престъпление.
70
15
 
11
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Кафенетата в Бг са пълни с такива дърти търтеи като тая ! Децата им се убиват от работа в чужбина,заделят от залъка на децата си за да могат такива егоистки като тая до обяд да пият кафе,да обядват с кюфтета от близката закусвалня и да се опъват като каиши в леглото цял следобяд !!!
69
1
 
10
 
! Отговори
До Бат Рамбо преди 6 години
Нали знаеш че други хора също могат да притежават оръжие а и също така това че си военен не те прави устойчив на куршуми. Плюс това твоята задача като военен е да защитаваш цивилното население а не да се пречиш с това как можеш да застреляш някого. Едно е да можеш да се защитаваш, друго е да се изтъкваш че можеш да застреляш някого с цел да предизвикваш страхопочитание.
68
2
 
4
 
! Отговори
До 66 преди 6 години
Не съм никакъв Рамбо.Съвсем нормален човек съм.Но ако някой ме нападне естествено, че ще се защитя .Ти да не би да се оставиш да те бият, ако си въоръжен?
67
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гастарбайтер към брат си:- Изпращам ти малко евро от Меркел !Отговор:- Путин е велик !
66
1
 
4
 
! Отговори
До 63 преди 6 години
Искам вече да се пишеш Бат Рамбо та да знаем да не се майтапиме с тебе че иначе ще ядеме олово.Къщата ти предполагам ще я познаем по зелено боядисаната ограда.
65
2
 
20
 
! Отговори
Discovery преди 6 години
оффф... тука в БГ не се ли почнат да се плюват на такива дет избегали и останали, на селляни и граждани, на русофили и русофоби и други подобни не може да е. Всеки е избрал кво и къде да прави, факт е че много кадърни хора избягаха, факт е, че все още има много кадърни останали... НО е факт, че както и някой се изрази 2020 като спрат евросубсидиите и хората заради, които сега се пращат пари лека по лека си заминат и баш тогава ще лъсне добре ли сме не сме ли...
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До: номер 15Ти къде ги четеш тия неща за минималната пенсия? Щото май политиците не са ги чели. :)
63
6
 
5
 
! Отговори
До Циничния неудачни преди 6 години
Много интересно как ще ме засече мутра на кръстовище и ще ме бие като съм военен , ходя въоръжен и ще го гръмна като стой та гледай.Ти за мен недей се безпокой, гледай си тарамбуките, че почнаха да се взривяват в цяла Германия. А и интересно ако засечеш в Германия някой албански или сръбски мафиот какво ще ти се случи. Не само бой, ами и е.бане ще отнесеш.
62
3
 
28
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
До 15,Защо да не може по-ниска пенсия от 200 лв?Моята бабка взима точно 196 лв!В селото има още двама с точно толкова!Живеете в някакъв несъществуващ свят!И оня бизнесмен,дето вдига стени за катерене,и оная,Лиляна- те не знаят как живеят старите по селата!Гледат само София и всичко друго за тях е измислици!
61
2
 
32
 
! Отговори
Ясъмкон преди 6 години
Чета тук, че предателите и некадърниците били емигрирали. Добре де като са останали само родолюбци и изключително надарени хора защо държавата не върви напред. Ето гадните хора са отстранени защо държавата потъва, защо чалгата и *** реалити формати цъфтят, защо младите са интелигентни колкото амеба?
60
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страхливеца Борисов, наистина е ***. Каквото е решени или направено е било в ущърб на Българския народ. Тези които го защитават тук, най-вероятно получават пари по Втория начин или заемат тлъста службичка. Те не пазаруват ли, не плащат ли ток, вода и парно, лекарства и горива, храни? Управлението на Сикаджията е ограбване на един народ и унищожаването му! Защо търпим, като усещаме грабежа и липсата на държавност?
59
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо и е такава пенсията? Защото не се е осигурявала.
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До От 1 предателКарам си трошката, надувам чалгата, нося черупката на скъп айфон (яс му викам ифон, що ми е познато од сифон) за перчене, руси cифилитички ми даряват окапване на месата, сипват ми затворническа чорба (пУмия, де, яс пУмия по-лочем од дете отвреме на време според адресната регистрация, гледам телевизия, защото не мога да чета - бавноразвиващ се съм, не завърших и първи клас, по-натам ми е от жълтата карта...
57
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По въпроса за това колко качествени хора са останали тук, можете да говорите с който искате шеф на фирма за човешки ресурси. Лозунгите са едно, реалността - друго.
56
5
 
11
 
! Отговори
Бай Тошо преди 6 години
ЯЖТЕ БАНАНИ!!!
55
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пишат глупости, за да се самоуспокояват. Българинът мрази много неща, но най-много мрази някой да се махне от блатото и да успее. Това му напомня за собствената му страхливост и липса на бъдеще.