Гастарбайтерите наливат, а баба Вени: Ако не е тяхната помощ умираме!

Как се живее с пенсия 180 лв., пита Венета Павлова
11 апр 2018 12:45, Александър Попов
139

Венета Павлова вече 15 години е разделена със своите две дъщери и зет си. За да може нейното семейство да оцелява. Нейната пенсия е 180 лева и ако не е помощта на децата й, които работят в чужбина не вижда как ще свързва двата края.

Чистата статистика сочи, че парите, изпратени от български гастербайтери са се увеличили с 250 млн. евро. За баба Вени обаче тази статистика означава оцеляване.

Още по темата

Децата й заминали за Гърция, защото дълго време в България били без работа.

"15 години са в Атина. Аз съм работила 6 години, гледала съм баба, но е много трудно да бъдеш далеч от децата си. Но като гледаш, че там ще вземат поне 500 евро се примиряваш. Такива пари в България не могат да изкарат".

Голямата й дъщеря работи като чистачка в Американското посолство, зетят почиства през нощта метрото, а другата й дъщеря почиства офиси. Венета признава, че без помощта им трудно би се справила.

"Изпращат ми дрехи, пари, с които си плащам сметките. Моята пенсия е 180 лева и не ми стига за нищо. Ако не е тяхната помощ умираме, няма с какво да се прехранваме", споделя баба Вени.

Гръцките пари на близките й се влагат до стотинка. Сега тече усилен ремонт на къщата й. Вкарали си парно, сложила си алуминиева дограма на къщата, сега са започнали да правят кухня, защото има още един син.

Но болката от раздялата няма как да се премахне.

"Искам да се върнат, но къде ще работят като се върнат?", пита Венета.

За цялата 2017-та, от сънародниците ни, които работят зад граница, в България са получени над един милиард и 150 милиона евро, сочат предварителните данни на Българската народна банка.

Това е с 284 милиона повече от 2016-та. Така за поредна година парите изпращани от българските емигранти са повече от тези, които влагат чуждестранните компании у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
20
 
6
 
! Отговори
ДДГ преди 6 години
До ЦиникСтрахливи и некадърни по-скоро са онези, които са учили тук, почти без пари виШу и са отишли да мият в странство. Ще мине време и ще преболедуваме нихилизмът на онези, които се срамуват да се нарекат българи и са предали майка и баща като се тупат в гърдите, че са чуждестранни граждани. Аре, че изпусна рейса за Берлин.
53
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо пишете глупости, нашите деца миели тоалетни и чистели офиси. Миже да има и такива, нормално е. Аз познавам няколко семейства, децата им са с по един или два университета, получават големи заплати, живеят с висок стандарт, издържат родителите си. Били предатели??? Защо да са такива? Да се мъчат тук от Герберската шайка, да ги унижава и не им плаща? Те не искат умни и образовани, защото Тиквока и Цвъко са тъ::пи до безобразие. И да чакат милистиня от тези ръбове, да получат нормална работа?
52
4
 
7
 
! Отговори
Циник до 43 преди 6 години
Ъхъ...живей бързичко!Че по статистика живеете - колкото сомалийците!И другия виц - гледай да не засечеш някоя мутра на кръстовище, че пластичните операции са скъпи! Отиде ти къщата...барабар с двора...
51
8
 
9
 
! Отговори
DEM преди 6 години
До Анонимен 20Не се изказвай неподготвен. Парите, изпратени от работещите в чужбина българи нямат нищо общо с бюджета на Република България. Бюджет се прави от налози и данъци. а това са средства обложени там, където са изработени. Косвено влияят на икономиката ни, като се плащат ремонтите на български фирми, но бабата за да направи ремонта не е искала фактура и съответно няма да се внесе ДДС от строителя, съответно няма да има печалба. Сива икономика се казва и пратените от вън пари я подхран
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надали има и 5 процента.Това, че възможностите ти са ниски, не означава, че всички са с такива.
49
2
 
24
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Това е процес ... докато има отвратени млади хора, които имат смелостта да обърнат гръб на "рая политмутренски" - ще има милиарди за инвалиди ( в пряк и ПРЕНОСЕН смисъл ) вече 3 000 000 се изнесоха.Но ще дойде момент - когато кранчето ще спре! 2020 еврофондовете пресъхват...второто и трето поколение "българи в чужбина" , ще спрат издръжката на починалите си родители - накрая в България ще останат страхливи и некадърни...все някой трябва да работи на Гергов и по хотелите
48
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колега, не, че нещо, ама ти колко чинии си измил последните години?
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смятай ако бяхме в братския евразийски съюз дали емиграните щяха да пращат пари? :)
46
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До annybodyИ колко процента от емигрантите са такива?Надали има и 5 процента.Всичко друго е бачкатор по строежи,миячи на чинии и *** на стари хора.
45
0
 
28
 
! Отговори
оро преди 6 години
Тея теми ги пускат за да може да почнат да се джавкат комплексираните и гузни заминали с тези пък дето са останали ама нереализирани и търсят кой им е виновен. На хорицата, които са заминали и бачкат честен труд им пожелавам успех! Успех и на всички останали тук да свързват двата края па някакъв честен начин! Със злоба най-много по-бързо да се разболеете, няма смисъл!
44
3
 
14
 
! Отговори
annybody преди 6 години
До Анонимен 24От три деца в рода ни едното е детски кардиохирург, другото - адвокат, и няма да се върнат тук. Според най-добрите си оставали тук, така ли?
43
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** до 31Не съм бизнесмен.Нито пък карам"Мазерати".Но пък и мутри не ме прецакват,живея си спокойно,пък ти се свивай от страх да не те взриви някой бежанец.
42
4
 
15
 
! Отговори
Св преди 6 години
Най - харесвам по големите празници, като се приберат и гледат отвисоко на нас простолюдието от провинциалния град, като си купуват сьомга в Кауфланд, все едно работят професори в Кеймбридж. Па ние си знаем какви са. И какво оправят тия имоти. Не че съм против, и ние облажваме от това, ама примери колко щеш - починат родителите им, оберат ги максимално майсторите, после ги запуснат имотите, че си купят или в чужбина или в по - голям град. Но така е добре, да се въртят парите.
41
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо се чудите, с това управление на Рапона ще в така, децата ни ще изпращат пари да се храним и лекуваме, защото техните пари са повече от инвестициите. Погледнете как искат да прекарат инвалидите, малките бензиностанции, болните които трябва да си доплащат, ековинетки за колите, непрекъснато се търсят начини за ограбване. Тяхното е геноцид! Ако знаете колко са мераклии на спестяванията в банките, а те са над 40 милиярда!!! Днес инвалидите протестират масово, уплашиха се, защото ще ги прекарат!
40
10
 
7
 
! Отговори
niki преди 6 години
Мда, поредната бада, която събира парите от децата си и ги хвърля през балкона на телефонни измамници ...
39
4
 
5
 
! Отговори
Y.Kralik преди 6 години
@: 33 Хубаво че отвориха завесата, и се наплюскахте с Европейски пари, и пратихте хората си навън, иначе Московец още щеше да караш. Но може фригидните в Европа, които си духат по календар, щото някой разбира се трябва да става сутрин рано за работа да ти финансира циркa, да палят бавно но тъпi не са.
38
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Останаха най-кадърните, затова три от десетте най-бедни района в ЕС са в България. Явно най-качествените са събрани някъде на скришно, да не ни ги вземат.
37
2
 
13
 
! Отговори
Циник до 31 преди 6 години
Живееш??? Що не каза че си и бизньесмен бе ***?Да не ви знаем 80те % - вие същите дето виете по дуварите колко ви е лошо здравеопазването...и как ви цакат мутрите!Да беше написал, че и Мазерати караш - кво му плащаш?Дерзай - и се стягай - кака Гинка ти е приготвила изненада
36
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С изключение на пенсионерите останалото са повечето хратутняци и русофили-саботьори, които емигрантите издържат !
35
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма лошо. Нека печелят хората както могат. Няма срам от честен труд. Трябва да се порицават само крадците.