Гастарбайтерите наливат, а баба Вени: Ако не е тяхната помощ умираме!

Как се живее с пенсия 180 лв., пита Венета Павлова
11 апр 2018 12:45, Александър Попов
139

Венета Павлова вече 15 години е разделена със своите две дъщери и зет си. За да може нейното семейство да оцелява. Нейната пенсия е 180 лева и ако не е помощта на децата й, които работят в чужбина не вижда как ще свързва двата края.

Чистата статистика сочи, че парите, изпратени от български гастербайтери са се увеличили с 250 млн. евро. За баба Вени обаче тази статистика означава оцеляване.

Още по темата

Децата й заминали за Гърция, защото дълго време в България били без работа.

"15 години са в Атина. Аз съм работила 6 години, гледала съм баба, но е много трудно да бъдеш далеч от децата си. Но като гледаш, че там ще вземат поне 500 евро се примиряваш. Такива пари в България не могат да изкарат".

Голямата й дъщеря работи като чистачка в Американското посолство, зетят почиства през нощта метрото, а другата й дъщеря почиства офиси. Венета признава, че без помощта им трудно би се справила.

"Изпращат ми дрехи, пари, с които си плащам сметките. Моята пенсия е 180 лева и не ми стига за нищо. Ако не е тяхната помощ умираме, няма с какво да се прехранваме", споделя баба Вени.

Гръцките пари на близките й се влагат до стотинка. Сега тече усилен ремонт на къщата й. Вкарали си парно, сложила си алуминиева дограма на къщата, сега са започнали да правят кухня, защото има още един син.

Но болката от раздялата няма как да се премахне.

"Искам да се върнат, но къде ще работят като се върнат?", пита Венета.

За цялата 2017-та, от сънародниците ни, които работят зад граница, в България са получени над един милиард и 150 милиона евро, сочат предварителните данни на Българската народна банка.

Това е с 284 милиона повече от 2016-та. Така за поредна година парите изпращани от българските емигранти са повече от тези, които влагат чуждестранните компании у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
33
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Голямата смърт ще дойде, когато децата на тези хора вече няма за какво и кого да се връщат. Тогава не само парите ще липсват, а и хората.
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименя съдия на предателиЗаради такива като теб хората бягат от България!
12
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баба комунистка отгледала чистачки!Мила родна картинка!Да беше учила бабата, да бяха учили децата, нямаше сега да чистят тоалетни!Избягали били най-качествените.... Избягаха предателите и изтривалките!
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На фона на новините за ; благоденствие;,това е голата истина.Жалкото е,че честните хора ,работят на празни обороти и псевдо икономика ни се крепи на евро субсидии и емигрански пари.Имаме кадърни специалисти , хора които могат.Трябва повече внимание там където може да се пробие на пазара,а то е ,еко земеделие и туризъм ,но трябва качество
10
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като нямат образование и квалификация естествено, че няма какво да работят в България.Наскоро един познат започна работа в немски завод в България с начална заплата 2000 лв плюс бонуси.И заплатата ще му расте ако направи повече стаж във фирмата.И не става въпрос за София,Пловдив или Варна.Ама човека си има образование,а не мие метрото и не мете посолството.
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какви чуждестранни инвеститори говорите?! Кой инвестира при мафията?!
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българска работа, гладни сме като въъъшки.
7
3
 
29
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
До Анонимен 4 Какъв предател те гони пък тебе бе?Егати ***.
6
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бабата се оплаква как няма пари и после гласува за червените милионери дето окрадоха държавата, трагедия е това, стокхолмски синдром
5
11
 
23
 
! Отговори
Я па ти... преди 6 години
Бабо Вени , ми ако границите бяха заключени като при соца , ква щеше да правиш? Нали това са ни социалистическите пенсии.
4
57
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Родители които са възпитали предатели да умират.. Тази бабичка да и спрат пенсията да видим как ще я изхрани предателя..
3
5
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не са гастербайтерите да пращат пари, не само пенсионерите, но и половината магазини в провинцията ще фалират, защото тия милиарди от чужбина се харчат в България и пълнят джоба на българските пишман-бизнесмени.
2
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех, къде е сега Костов да и купи едно магаре...
1
12
 
29
 
! Отговори
Aнонимен преди 6 години
Горките баби комунизма ги направи просяци