Гастарбайтерите наливат, а баба Вени: Ако не е тяхната помощ умираме!

Как се живее с пенсия 180 лв., пита Венета Павлова
11 апр 2018 12:45, Александър Попов
139

Венета Павлова вече 15 години е разделена със своите две дъщери и зет си. За да може нейното семейство да оцелява. Нейната пенсия е 180 лева и ако не е помощта на децата й, които работят в чужбина не вижда как ще свързва двата края.

Чистата статистика сочи, че парите, изпратени от български гастербайтери са се увеличили с 250 млн. евро. За баба Вени обаче тази статистика означава оцеляване.

Още по темата

Децата й заминали за Гърция, защото дълго време в България били без работа.

"15 години са в Атина. Аз съм работила 6 години, гледала съм баба, но е много трудно да бъдеш далеч от децата си. Но като гледаш, че там ще вземат поне 500 евро се примиряваш. Такива пари в България не могат да изкарат".

Голямата й дъщеря работи като чистачка в Американското посолство, зетят почиства през нощта метрото, а другата й дъщеря почиства офиси. Венета признава, че без помощта им трудно би се справила.

"Изпращат ми дрехи, пари, с които си плащам сметките. Моята пенсия е 180 лева и не ми стига за нищо. Ако не е тяхната помощ умираме, няма с какво да се прехранваме", споделя баба Вени.

Гръцките пари на близките й се влагат до стотинка. Сега тече усилен ремонт на къщата й. Вкарали си парно, сложила си алуминиева дограма на къщата, сега са започнали да правят кухня, защото има още един син.

Но болката от раздялата няма как да се премахне.

"Искам да се върнат, но къде ще работят като се върнат?", пита Венета.

За цялата 2017-та, от сънародниците ни, които работят зад граница, в България са получени над един милиард и 150 милиона евро, сочат предварителните данни на Българската народна банка.

Това е с 284 милиона повече от 2016-та. Така за поредна година парите изпращани от българските емигранти са повече от тези, които влагат чуждестранните компании у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
11
 
! Отговори
От Берлин 2 преди 6 години
Баща ми с 45 години трудов стаж, - 280 лева пенсия... Работеше последните 6 години като пазач в една държавна фирма, като( не ми е казвал) е получил заплата само за 24 месеца....Фирмата в момента фалира... Той е работил 4 години за 0 лева....!( щях да го пребия, като разбрах)- остатъчната сума няма да види никога... Майка ми безработна на 63 години...предлагат й да работи като шивачка по 12 часа на ден за 400 лева!!!Кой от вас ще ме съди, че не искам моите родители да умират от глад?!
133
6
 
13
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Това с парите, които емигрантите пращат в България, малко ми напомня поговорката "Храни куче - да те лае". :)
132
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето тук се крие разковничето, в израза "нас ни осигуряват", а не "ние се осигуряваме". Това е равностойно на "те ни хранят, ама на нас не ни е вкусно"
131
2
 
13
 
! Отговори
До 120 преди 6 години
На теб какъв ти е критерия за успех? Образование ли-аз съм завършил английска гимназия и "Право"в Пловдивският университет.Жилище ли-имам голяма къща с двор.Заплата ли-получавам 1500 лв месечно и не живея в София. Това за мен са преходни неща, единственото важно са децата.
130
5
 
5
 
! Отговори
До 129 преди 6 години
През 2003г ни намалиха заплатите с размера на осигуровките.Ти съгласен ли си да те осигуряват на 1000 лв вместо на 1200 лв и да не плащаш осигуровки? И като излезеш в болнични да получаваш по-ниско обезщетение и по-ниска пенсия.И в цял свят военните и полицаите се пенсионират по-рано.Тук могат на 55 години, а в САЩ на 39 години.След само 20 години стаж.И теб те питам-като е толкова сладка службата в армия и полиция защо има незаети места.И няма читави кандидати.
129
3
 
5
 
! Отговори
До 119 преди 6 години
Тия мантри дето един куп чакали да започнат в армията ги разправяй на някой друг.Има 5000 незаети места в армията . Защо ли няма кандидати? Нали е много хубаво.Пък кандидати няма.А дори и да има, не могат да издържат приемните изпити.
128
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като са хора като всички останали, не би трябвало да се ползват с нелепи и гротески привилегии. Как така повечето трудещи се ще отделят от залъка си и този на децата им, да си плащат осгуровките и всичко останало (тук се включват и всички, които рискуват да започнат някакъв що годе дребен бизнес), а други да са осигурявани без да дават и стотинка. Ами какво да кажем за всички безумни привилегии, с които се ползват милиционери и военни. С ранно пенсиониране и взимане на куп н-ти брой заплати
127
6
 
6
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Аз също смятам, че администрацията е прекалено раздута и тромава, но не мислите ли, че и тези хора имат право на достоен живот? Те все пак са част от нас.... Да, трябва броят им да бъде намален, и част от работата им автоматизирана, но и те са хора като нас, и не могат да живеят като скотове. Всички имаме право на по-добър живот, и затова трябва да протестираме за промяна на капиталистическата система, и замяната и с по-справедлива, основана върху възможностите за производство на блага!
126
7
 
5
 
! Отговори
икономист преди 6 години
До Анонимен 125Ами то капиталиста точно такова впечатление иска да създаде у хората. Впечатление за несправеделивост, за да може между хората от различните социални групи, професии, длъжности, етноси и прочие, постоянно да има напрежение. Защото ако тези хора се мразят, няма да прогледнат и разберат, че всъщност причината за неравенството е в самата система! Всичко лошо в нашия живот идва от капиталистическата система и нейната невъзможност да се регулира по никакъв начин!
125
1
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
До До 93 106 Приятел , като чета че имате 2 500 лв. семеен доход и живееш спокойно на села извода е един: Живееш в селата около Козлодуй и работиш в АЕЦ.Много добре, но сте малко с такива заплати.
124
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук не става дума за завист, а несправедливост. От къде накъде милиционери, военни и администрация са освободени от задължението на всеки гражданин да се самоосигурява. Защо те са освободени от тази отговорност. Защо? Защо едни носят на гърба си други - във всяко едно отношение. С какво военните, например, са допринесли за обществото. С какво питам? За развитието на икономиката и обогатяването на държавата. За милиционерите се отнася същото.
123
6
 
5
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Хора, вие не разбирате ли за какво робство и експлоатация се случва в момента в нашата страна? Това е все едно затворниците да завидят на свой съкилийник, че са го извели вън от затвора за един ден, да *** камъни в местната кариера. На нас вече психиката ни е увредена. Точно тава целят капиталистите и техните слуги от изпълнителната власт и парламента... Те целят статуквото да се задържа, и система да обслужва само една шапа богати хора. Това не е само тук, защо и германците протестираха, уж..
122
6
 
7
 
! Отговори
??? преди 6 години
Минималната пенсия от 1 октомври 2017-та е 200 лева. Как тази жена получава 180 лева пенсия, а един тук твърди, че майка му получава 175 лева пенсия? Не виждам обяснение за този парадокс. Нещо май ни будалкат, а рибоците захапаха въдичката.
121
3
 
3
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Настана време всички да се замислим, че сме нищо повече от "роби" на системата!Вижте, вече започнахме да се дърлим и за осигуровките, които държавата плаща на държавните служители, и да им завиждаме, както и на тези с минималните пенсии.Сестра ми е държавен служител и работи в София на нетна заплата от олоко 700. Има малко дете под две години, и в момента живеят със съпруга на детето в неговия панелен апартамент, заедно с родителите му. И добре, че има подкрепата на мъжа си и семейството му!
120
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 116Голяма пропагандна реч си дръпнал!
119
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ти като не отбиваш номера колко деца отглеждаш? Щото аз имам две и чакам трето ,и децата ми не са лишени от нищо.Децата са най-важното в живота-всичко останало не е толкова важно."Е, то ако това ти е критерия за успяла и достойна личност, ромите седят на доста по-високо стъпало в обществото от теб. Толкова си можеш. Пъхаш, правиш, вадиш - ППВ. :)
118
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 109Като не ти харесва да си държавен служител ела в частния сектор . Май обаче не ти стиска . Познават с години седат и чакат за местенце на хранилката в държавните служби .
117
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами протестирайте, да бъде променен закона и да започнете да си ги плащате. Не да мрънкате някакви жалки извинения. Стачкувайте да си ги плащате.
116
1
 
6
 
! Отговори
До 112 преди 6 години
Ти като не отбиваш номера колко деца отглеждаш? Щото аз имам две и чакам трето ,и децата ми не са лишени от нищо.Децата са най-важното в живота-всичко останало не е толкова важно.
115
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 108Не съм го решил аз, има си КСО там пише минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 200 лв