Кога ще стане "модерно" да си възпитан?

Мария Кисимова-Моасе: Българите не сме толкова невъзпитани
11 апр 2018 15:00, Анисия Иванова
23

4206 гледания   |  Още видео

За масовата култура или всичко на масата – спазваме ли етикет и възпитани ли сме като нация - в студиото на "ОколоСветско" влиза журналистът и експерт по етикет Мария Касимова-Моасе.

Българите обичат трапезата. Неслучайно празникът, какъвто и да е той, се свързва предимно с храната. Познаваме ли обаче етикета на хранене и знаем ли как да се държим на масата?

"Българите не сме толкова невъзпитани, колкото си мислим, че сме", коментира пред Bulgaria ON AIR журналистът.

Глобална тенденция ли е невъзпитанието и кога ще стане "модерно" да си възпитан? Културни хора ли сме и колко е важно какво къде и с кого – изкуството да бъдеш съобразителен.
 


23
Още от Коли
Пролетта вече е тук! Време ли е да слагаме летните гуми?
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Прочетете и писаниците на Касимова в уебкафето и на какъв убийствен огън е подложена там заради тенденциозността си.
Така че не и се връзвайте особено, тя е с комплекс към мъжете и винаги е недоволна. Може би заради версайския си произход не се вписва добре в балканската среда.
21
0
 
4
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 седмици
До Ная/За съжаление простаците /тези без възпитание/,по нашите географски ширини са преобладаващо мнозинство.Лошото е, че повечето не съзнават или не желаят да го осъзнаят ,ча са такива.Възпитанието е не само в храненето , а в много по-комплексно.Тук не става въпроса да са възпитани по идеите на Песталоци или Русо,а в широкия житейски смисъл
20
0
 
9
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 седмици
""""Кога ще стане "модерно" да си възпитан?"""""В епохата на чалгализацията ,най-вероятно няма да е скоро, за радост на всички управляващи ,независимо от цвят и политическа принадлежност
19
1
 
4
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 седмици
"""""Българите не сме толкова невъзпитани, колкото си мислим, че сме""""Да така е ,по-невъзпитани сме отколкото се мислим
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българите трябва да са възпитани НЕ само на ”трапезата”.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Българите не сме толкова невъзпитани, колкото си мислим, че сме"

Значи и овчаря ако го питаш дали е възпитан ще ти отговори утвърдително.
На тая главата и е дрънчи на КУХО.

А българите не са невъзпитани те са си простаци направо.
16
1
 
3
 
! Отговори
Burzum преди 2 седмици
Селяни прости!.... Пардон...искюз ми ...тавариши....
15
1
 
14
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 седмици
До НИКОГА !!! Нима мислите ,че случайно се появи чалгата,тази събкултура на *** дегенератите.Те трябва да се поощряват и да се множат ,защо в интелектуален и духовен аспект на тях им трябва от малко ,още по-малко.Това е желаното и мечтано народонаселение на всеки управляващ.Това са същества сминимални когнитивни възможности.Няма да служат Албинони ,Шопен,Сибелиус или пък Битълс,Стоунс, ССР,пинк флоид.Дайте нещо лесно смилаемо ,нещо ,на което може да мятат салфетки ,ама не знам защо го правят
14
1
 
13
 
! Отговори
Ная преди 2 седмици
Аз съм млада и съм културна и възпитана. Това, че има хора, които не са, си е техен проблем. Да слагаш хора от дадена общост под общ знаменател, не е знак за висока култура.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В България никога.
12
1
 
17
 
! Отговори
НЕкултурни преди 2 седмици
Англичаните няма да ги коментирам, защото по цял свят ги знаят какви пpaceTa са. Повечето естествено. И са с голямо самочувствие и са супер нагли.
Не очаквах обаче германците да са такива. Пъpдят и се yригват на масата и за тях това е съвсем нормално. Някой да ми го беше казал, нямаше да повярвам, но съм го виждал с очите си. А как си издухват носа не е истина. По 1-2 минути духат, духат, като компресор. Ама толкова звучно, че си нямате на идея. И това на масата естествено.
Пълна отврат...
11
3
 
4
 
! Отговори
1948 преди 2 седмици
Като прегледаш форумите където всеки се упражнява във философстване и те приличат на стената на гаров нужник,разбираш нивото основно на младата генерация.Ами разгледайте ей тъй безразборно и кажете не съм ли прав.Лошото е че когато някой е Т.Ъ.П.,това няма как да му бъде обяснено.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Ясъмкон

Едното не пречи на другото !
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен

Интересното е на какво ги учат мама, тати, баба, дядо......................
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
истинските българи сме възпитани и образовани... за останалите... не зная. Какво си мисли набедения журналист си е негова работа.
7
3
 
21
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 седмици
Възпитанието е променливо определение, също като доброто и злото!
Така че всичко зависи от заобикалящата среда на човека, ако е попаднал на грешното място то той ще е или невъзпитан...или мноого зъл и лош.
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А и пропуснах,че и морал учихме.
Обществознание,морал и право,етика и естетика
5
18
 
16
 
! Отговори
НИКОГА !!! преди 2 седмици
Като оставим настрани факта, че когато Давинчи е рисувал Мона Лиза, а Гутенберг е намерил начин да се разпространява словото печатно нас турците са ни ограничавали културно до неузнаваемост, то :
1.Какво да очакваме от народ, който петък и събота културата му се опира до това да мята салфетки и да слуша музика в която се пее за лирични герои , като Шошана и Доко.
2. Какво да очакваме от народ, които намира време и енергия да иронизира и упреква заслужили негови сънародници, като Григор Димитров
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какви първи седем години?Тези неща ни ги предподаваха в училище още от малки,а около 7-8 клас учехме Обществознание,Етика,Право и Естетика,събрани в един учебник с основни правила,които са необходими на индивида в обществото и за официални срещи.Даваха ни и книжки за четене,които никак не бяха скучни и се научаваха много неща от тях.
Сега не ги знам какво учат.
3
3
 
35
 
! Отговори
Тано преди 2 седмици
Какво са седнали да ми обясняват какво е модерно и какво е възпитано, нагледал съм се на стотици "възпитани" англичани и скандинавци по Черноморието - не правят голяма разлика с нас.