НФСБ с декларация: Властите да защитят Желяз!

Хората на Симеонов зоват да не се поддаваме на натиск
Обновена: 11 апр 2018 13:55 | 11 апр 2018 13:55, Красимир Ангелов
12
НФСБ с декларация: Властите да защитят Желяз!
Снимка: Facebook

НФСБ настоява българските власти, включително съдебната, да защитят българския гражданин Желяз Андреев и да не се поддават на външен натиск, независимо откъде идва той, се чете в специална декларация на партията на Валери Симеонов.

Още по темата

На 7 април Желяз Андреев бе задържан в родния му град Добрич заради искане от страна на САЩ за екстрадирането му. Към 29-годишния мъж има повдигнато обвинение от прокуратурата във Флорида за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към САЩ.

"В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е служител в отдел „Продажби“ в българския офис на американската компания AW Tronics. Той е назначен на изпитателен срок и негово пряко служебно задължение е да предлага авиационни части на авиокомпании и сервизни центрове за самолети и хеликоптери от различни държави, сред които и на сирийската авиокомпания Syrian Air, без да подозира, че подобни сделки могат да се окажат нарушение на ембаргото, наложено от САЩ на Сирия.

Сирийските авиолинии са включени в списъка от клиенти на AW Tronics, на които Андреев е длъжен да представи услугите на компанията", се чете в позицията на НФСБ. От там допълват, че изборът на кои клиенти да се представят услугите не е по желание на продавачите и съответно Андреев не е имал свободата да решава на кого да представи услугите на дружеството и на кого – не.

"Андреев е назначен на трудов договор по българското трудово законодателство с компания, регистрирана в България с централен офис в САЩ. Той никога не е уведомяван, че работи по чуждо законодателство и следователно не е действал със съзнанието, че нарушава закон, камо ли закон на чужда държава. Още повече, компанията не е предоставила инструктаж на служителите си кои клиенти са потенциално рискови нито по българското, нито по американското законодателство", смятат от партията на Валери Симеонов.

От там допълват, че България и САЩ са подписали договор за екстрадиция, ратифициран от българските власти през 2008 г. Според закона обаче "екстрадиция се допуска само когато деянието съставлява престъпление по българския закон и по закона на молещата държава". Към момента на извършените продажби (септември 2013 г. - февруари 2014 г.) нито България, нито ЕС са наложили такова ембарго към Сирия. Тоест деянието, за което прокуратурата във Флорида обвинява Желяз Андреев, не е престъпление нито по българското, нито по европейското законодателство и екстрадирането му е недопустимо.

От НФСБ са категорични, че няма доказателства, че Андреев е нарушил ембарго върху Сирия, най-малкото, защото такова ембарго България и дори Европа не е налагала. Няма доказателства и че Андреев е фалшифицирал документи, нито че е заговорничел срещу България или САЩ.

"ПП "Национален Фронт за Спасение на България" напомня на българска Прокуратура и Министерство на вътрешните работи, че по Конституция те са задължени да защитават българските закони и граждани, а не да се превиват под натиск на чужда държава. Желяз Андреев трябва да бъде освободен незабавно от ареста, където вече трети ден лежи невинен.

Българският съд трябва да отсъди безпристрастно дали е редно един български гражданин да бъде екстрадиран в чужда държава по безпочвени, скалъпени и нелепи обвинения и без да е нарушил нито един български закон?

Ние вярваме, че не е!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам със сигурност какво точно е станало но щом го искат значи би трябвало да имат някъкви налични/сериозни доказателства. Все пак ще го екстрадират (дано да не се стигне до там) в САЩ а не в Сумалия! Правосъдието там е на доста високо ниво ако го сравним с нашето!
9
3
 
2
 
! Отговори
1 преди 6 години
До днес обединените и..д..иоти,с дпс,лягаха и ставаха,на уста,днес започнаха с Желяз,много евтин пиар си правите,не драги ми питриоти,в случая на Желез,няма келепир.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДАВАЙЙЙЙЙЙ
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САщ терористи, убийци, психопати, канибали !Искат още прясно месо за мелачката !
6
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските "патриоти" пак се пообадиха от коневръза!
5
4
 
18
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 4И кой точно Български закон е пристъпил!???
4
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жилязко, а ги ги яде кифтета и диплеше хилядарки от незаконни продажби, тогава ни рива, нали Жилязко ?
3
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Воленери Сидеронов почва следващата безумна пропаганда. До днес се бореше с инвалидите, а сега почва да защитава от най-демократичната страна на света - САЩ.
2
5
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Тези още ли не са разбрали, че СА във властта :-)
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо не разбрах - далавераджийчетата от НФСБ не са ли във властта.Не са ли патерица на одупената на всички страни Тиква.