Държавното участие в сделката за ЧЕЗ - предварително обречено

Атанас Тасев: КЕВР може да въздейства на исканото увеличение на тока
12 апр 2018 21:30, Красимир Ангелов
1
Държавното участие в сделката за ЧЕЗ - предварително обречено
Снимка: Bulgaria ON AIR

ЧЕЗ поиска драстично поскъпване на нощната тарифа на тока с 51% от 1 юли 2018 г. за клиентите си в Западна България. Това от своя страна провокира нови нападки от лидера на БСП Корнелия Нинова срещу управляващите. Правителството от своя страна обяви, че новите цени ще се гледат под лупа и ще включват само най-необходимите разходи на дружествата, а ЧЕЗ, която е в процес на смяна на собствеността, обвини лидерът на червените Корнлия Нинова в манипулации и политическо говорене.

А председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов заяви, че регулаторът ще защити обществения интерес и ще признае в цената на тока само най-необходимите разходи и инвестиции.

"На практика излиза, че поскъпването за битовите потребители ще бъде около 18% спрямо предишното. Но вероятно регулаторът ще намери механизъм, по който да промени границите му. Има редица неща, върху които може да бъде въздействано. Такива например са оборотният капитал, нормата на възвръщаемост, все още не знаем и каква ще бъде цената на микса, на която общественият доставчик ще продава за регулирания сектор", коментира в студиото на "Денят ON AIR" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

А самият краен снабдител ЧЕЗ пък защити заявлението си и посочи, че то е на база инвестициите в мрежата, обосновано е и ако бъде прието, средното поскъпване на тока в Западна България ще е под 3 стотинки за киловатчас.

Всички дружества от системата на електроенергетиката внесоха в края на месец март заявленията си новите тарифи от 1 юли 2018 г. за следващата една година, последната дума по които ще има регулаторът. От крайните трима снабдители само чешката ЧЕЗ не обяви какво поскъпване иска.

А във връзка с държавното участие в сделката за ЧЕЗ, проф. Тасев посочи пред Bulgaria ON AIR, че то е било предварително обречено.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари