Желяз извън ареста: Битката спечелена, остава голямата борба!

Мъжът, обвинен от САЩ, специално пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 12 апр 2018 09:39 | 12 апр 2018 07:00,
70


Желяз Андреев излезе на свобода с мярка "подписка" за 60 дни. Тя ще се изпълнява в София, където той живее и работи, а до три дни трябва да промени адресната си регистрация, защото в момента тя е в Добрич.

"Случи се така, че моето задържане беше през празниците, адвокатите ми не бяха допуснати за свиждане с мен. Имаше период от 48 часа, в които не знаех какво се случва навън", разказа Желяз.

Още по темата

"Това днес беше една малка битка, която беше спечелена", заяви мъжа по повод освобождаването си.

САЩ настояват за екстрадицията му заради водено дело за незаконна търговия със самолетни част със Сирия. Младият мъж е работил във фирмата, която е извършвала нелегалния износ от Съединените щати през България до Сирия.

Мъжът е работил в кол център, в отдел продажби. Задълженията му били елементарни – да провежда ежедневни телефонни разговори с клиентите и да им изпраща имейли с оферти. Не е подписвал документи, не е знаел за търговия с авиочасти с двойна употреба.

Всички обаче са категорични – той е бил най-ниското ниво в йерархията.

Какво обаче разказа в специално интервю за Bulgaria ON AIR часове, след като беше освободен, чуйте във видеото.

29-годишният мъж бе арестуван заради разследване във Флорида по обвинение, че е нарушил ембаргото за търговия със Сирия.

Заради това прокуратурата във Флорида го обвинява и в измама към САЩ. В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е бил служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics.

Той е авиационни части на компании и сервизи за самолети и хеликоптери. Затова се оказва е отговорен за продажбата на части към компанията Syrian Air, без да подозира, че подобна сделка нарушава ембаргото, наложено от САЩ на Сирия.

Като служител Желяз е имал задължението да се свързва директно с клиенти по имейл и телефон и да предлага продукти и услуги. На него е бил предоставено портфолио на клиентите и той не е можел да избира компаниите, с които да работи.

За броени часове Желяз получи подкрепата на хиляди българи, които организират подписки в негова защита.

Близките му създадоха и група във Facebook, която организира протест в негова защита. Въпреки решението на съда да го освободи, утре протест ще има – пред Съдебната палата в Добрич и пред тази в София.

Хората, които подкрепят Желяз, ще протестират днес срещу евентуалната му екстрадиция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: Желяз АндреевЖеляз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това че не е знаел, не го оправдава. Трябва да си понесе отговорността, защото той е съучастник в избиването на хиляди невинни жени и деца в Източна Гута, Сирия.
15
4
 
11
 
! Отговори
89892 преди 6 години
Наи-после едно правилно решение от българския съд
14
11
 
7
 
! Отговори
Гогата преди 6 години
Чул съм.друже. Е 500 чак, посмели ***. Около 20 и затова сега руските военни мачкат ФАЩагите в Северна Гута. Путин е притиснат от генералите и затова мълчи. Трета световна може да няма, но жертви краварски ще има.
13
6
 
9
 
! Отговори
PD преди 6 години
Все повече се убеждавам, че в англо-саксонските демокрации, по висшите държавни структури, работят само калинки. Ударите които нанасят срещу авторитета на държавите си, е непоправим. Не съм обмислил варианта да го правят умишлено, но ри всички положения е серозна загуба на доверие, в държавната им сиситема.
12
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хитро провинциалистче - хем живее в София и гепва парички от контрабандни сделки, хем се прави на жертва.Моделът работи. Особено в територя като Бантустан, изпълнена с *** народ ...
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Той е авиационни части на компании и сервизи за самолети и хеликоптери."Редакцията Ви отново куца здраво...
10
6
 
15
 
! Отговори
само така преди 6 години
Малка България се опъна на своя господар, браво....
9
5
 
17
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
нещо не разбирам.... наш Желяз се оказа голям търговец на ембаргова стока... питам тая фирма - тя каква отговорност носи, защтото каквото и да е продал, то не е от негово лично име? .... за мен той е изиграл ролята на бушона, с който си измиват ръцете...макар че юридически продължава да не ми се връзва
8
7
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
По времето на продажбите, ЕС и БГ не са имали наложено ембарго над Сирия. Ти ако работиш в българския клон на дадена фирма, боли ли те дедовия за законите на територията на фирмата майка в Занзибар?
7
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аха, значи нарушил ембаргото за търговия със Сирия, а за търговия с терористите от ИД от страна на САЩ няма ембарго??? Да ви имам принципите хамерикански ***. Ще имате да си чакате да ви дадем Желяз в САЩ.
6
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя Желяз голям тарикат. Ни лук ял ни лук мирисал.
5
11
 
19
 
! Отговори
Гогата преди 6 години
Чувал съм за Сирия. Руснаците смачкаха агентите на САЩисаните там. Скоро съдбата им ще споделят и джендърити у софийско поле.
4
5
 
30
 
! Отговори
Винету Бохосян преди 6 години
краварите и пияните ингилизи са най-големите Б0..уци на света
3
4
 
9
 
! Отговори
Yudeo= fahist преди 6 години
Hamerika da go *** na Jelyaz...
2
5
 
20
 
! Отговори
Информбюро преди 6 години
България изнася чрез фирми на САЩ оръжие за ИЗИС. САЩ съди българин за "държавна измяна" - изнасял самолетни части за Сирия.Народният съд скоро!
1
3
 
28
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Иронията е, че искат да вкарат Желяз в затвора задето е продавал железа.