Казусът Желяз: САЩ се държат нацистки... А ние – колония!

Костадин Костадинов: Днес е той, утре може да сте вие
Обновена: 12 апр 2018 11:22 | 12 апр 2018 10:45,
147

Желяз Андреев е на свобода. Съдът в Добрич го пусна с мярка подписка за 60 дни. Съединените щати настояват за екстрадицията на 29-годишния мъж.

Андреев беше задържан в събота заради водено разследване от властите във Флорида срещу 11 души по обвинение, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия.

Компанията, към която е работил мъжът, е доставяла резервни части за самолети от Щатите до България и Дубай, а след това те са пренасяни в Сирия. Андреев пък е работил в кол центъра на компанията. Като служител е имал задължението да се свърза с клиенти по имейл и телефон и да им предлага продукти и услуги.

Още по темата

Председателят на партия "Възраждане" и организатор на протестите в подкрепа на Андреев във Варна и Стара Загора Костадин Костадинов уточни в "България сутрин", че в рамките на 60 дни българският съд трябва да вземе решение дали 29-годишният мъж да бъде екстрадиран в САЩ.

"Днес е Желяз, утре може да съм аз, вдругиден може да сте вие. Подписаната спогодба между България и САЩ е неравнопоставена. Ако някой американски прокурор повдигне обвинение срещу българин, нашата държава е длъжна да го предостави - като добитък. С подписването на тази спогодба сме като американска колония, не като независима държава", категоричен е Костадинов.

По думите му САЩ се "държат като Нацистка Германия", именно заради своето държание и потъпкването на международното право.

Адвокат Николай Хаджигенов е на мнение, че американските власти искат да "дръпнат" по-маловажен човек от компанията, за да може той да свидетелства на по-късен етап в разследването.

"Дали има основание Андреев да бъде екстрадиран - съдът ще реши. Работата на съдиите не е да помагат, а да отсъдят по фактите и събраните доказателства. САЩ принципно сключват неравнопоставени спогодби - американски граждани не може да бъдат съдени извън Щатите", отбеляза адвокатът пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-лошо от войната с англосаксонците, е дружбата с тяхх
101
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 6 години
До Анонимен 44... :Откога изразяването на полит. менение е нежелателно и се преследва.. в УЖ демократ. свят и лагер, в който сме ??. Значи вече компетентността на кадрите ще бъдат оценявани според полит. им принадлежност, така ли да го разбираме ??! Типично ''мислене'' на психо_дясната болест...Ще изказваме мнение срещу всяка стана дръзнала да практикува инсценировки , двойни стандарти и изнудване, за свои облаги... И никакви благи длъности не могат да ме накарат да казвам на черното - бяло..
100
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До anansarПродава на гражданск авиокомпания. И то НЕ продава, а ПРЕДЛАГА по телефон мейл.... Има огромна разлика. Спрямо позицията е и отговорността. Да отбележим, че се присещат за него година след като са арестували другите.Тоест не им е бил особено важен. Е сега ако изкарат от някъде че е пътувал да урежда доставки това вече е друго.Но засега нямаме основание да мислим така. Може да си го избрали с идеята да могат да го притиснат в УСАи да свидетелства. Щото от тук спокойно може да им откаже
99
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жиляз от Донбас ИЗГОРЯ.П.П. Що телета за пържене има в провинцията просто не е иситина.*** ...........най-голямото теле на тази земя.
98
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До108..какви части за самолети продавал след като там с Тонове всеки ден пристига Руска техника!!!
97
1
 
5
 
! Отговори
пр преди 6 години
Като става дума за това как трябва да сме спецове по международно право. Я си представете следната ситуация търговски сътрудник в Арсенал които продават(формално НЕ) оръжие на групировките в Сирия попадне по случайност в страна съюзник на Русия и бъде поискано да бъде съден за снабдяване с оръжие на терористични организации. Ко праим? В случая дори не би могъл да отрича, че не е знаел защото на всички е ясно къде отиват поръчаните УЖ от Саудитска арабия оръжия.
96
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ха ха ха, америкуните с вългарите продадоха бомби на брадатите глаеорези да избиват християни в същата Сирия и ни дума ни вопъл..и както се пееше на времето,Земята на Ботев и Левски отново е робска земя...
95
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И друго странно - той твърди, че полицаите са го подлъгали да дойде при тях уж като свидетел по ПТП. Това вече не го разбирам.
94
5
 
5
 
! Отговори
anansar преди 6 години
До Анонимен 92То по принцип случаят е много странен. Ако наистина е ниско ниво и не носи отговорност- защо го търсят? Като свидетел? Ако е само да даде показания- защо стана национална кауза защитата му? И пак- да си толкова образован, умен и през 2013 година да не знаеш кой е Башар Асад, че в Сирия се води заплетена война с много участници и да продаваш части за самолети на режима..Все едно да бачкам в магазин продаващ и оръжие, да ми влезат избегалите затворници и да им продам ловна пушка
93
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 101 Чукча ти изобщо чете ли огромната информация, която излезе по случая. Човекът е работил в БЪЛГАРИЯ в кол център. НИкъде не е бил та да бяга. Даже е разбрал още преди година за повдигнатото обвинение и си е останал тук. Никъде не е бягал. А сега сам е отишъл в РПУ-то
92
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо още не знаем.Именно, но вече правим митинги. Далеч по-интересно е защо нашите власти не са направили нищо една година, но на тях никой не им търси отговорност.
91
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 101 Къде бяга в България бе , той никога не е бил в САЩ , тук си е работил , тук си е живял и сам е отишъл в полицията за да изясни ситуацията.
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 97Имаше подобен случай преди година две с Гергана Желева, която искаха да екстрадират щото работила като финансов мениджър без управленски функции на сайт който се оказа че изпраща неразрешени субстанции по нета. По думите на глав сека ни тя била лидер на ОПР. След като се разшумя по случая американската прокуратура се отказа от искането си. Нищо още не знаем. И е тъпо да обвиняваме все едно е убивал деца. Това което е казал адвокатът като основа за иска звучи достоверно.
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е, колониите имат работещи съдебни системи.
88
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спогодбата за екстрадиция със САЩ трябва да бъде прекратена. Ние не сме колония.
87
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е нормално един измамник да бъде пуснат защото е Българин. Америка се слави със страхотна правна система ако е невинен защо бяга в България и драматизира, явно е осъзнавал какви ги върши и за това е избягал след като се е нагушил със пари.
86
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А добро утро. Ние сме си колония, каквато не сме били и по комунистическо време. Суверинитет = 0!!!!
85
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи лигиката е следната , да изнасяш части за гражданската авиация на Сирия е нарушение на ембаргото и огромно прстъпление, но да изнасяш българско оръжие за Ислямска Държава в Сирия е съвсем законнои почтенно и не подлежи на разследване и съд .
84
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 92Кой закон бе? НЕЗНАНИЕТО НА ЗАКОНА НЕ ИЗВИНЯВА важи за местно приложимият закон. В случая българския. Такива санкции България не е налагала, не е част от нейното право. Това е чуждо право. Представям си как всеки телефонен оператор, секретарка, ит...започващ работа в чужда компания изкарва курс по гражданско и наказателно право на страната в която е централата хахаа. А какво правим ако фирмата не е американска а чешка примерно но пак нарушава санкциите пак ли трябва да знае
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо НЕ е продавал.Не той е водил прегвоворите, сключвал сделките и набирал частите.Обаче американската прокуратура го търси. Него, не някой негов колега примерно. Ето това е странното в случая.