С наслада към живота: С луканка и музика до 105 години

Дядо Георги няма тайна за дълголетието, но има отношение към храната
12 апр 2018 13:00,
34
С наслада към живота: С луканка и музика до 105 години
Снимка: "България Днес"

Телешки луканки и свинско месо са помогнали на дядо Георги да доживее до 105 години.

Столетникът от пловдивското село Бенковски е един от най-възрастните българи, а причина за дълголетието си открива в обилното похапване.

"Всичко е било по норма в живота ми - хранене, спане, ядене. Правя луканки от телета, защото много ги харесвам. И големи прасета съм колил. Храня се много богато. Макар че никога не съм бил богат, трапезата ми винаги е била богата. И преди е било така, и сега е така", споделя пред "България Днес" дядо Георги.

Възрастният мъж няма тайна за дълголетието, но вярва, че добрата храна помага за пълноценен живот. Обича да казва, че уважава лекарите, но никога не купува лекарствата, които му изписват.

"Заболя ме сърцето преди години и ми изписаха хапчета. Но не ги взех, а вместо това за година изядох една тенекия мед. Сега имам сърце като камък", разказва столетникът от Бенковски.

Дядо Георги е преминал през много трудности в живота си. Надживял е Първата и Втората световна война.

"Карах лекарства на войниците на фронта. Трябваше да се движа 40 метра до окопите. Всеки ден беше напрежение", спомня си дядо Георги и с ужас се присеща как хора са загивали пред очите му. В казармата работел като готвач, но най-дълго се изявявал като овчар.

Друг труден период от дългия му живот е, когато се скарва с баща си и спират да си говорят 10 години. След десетилетие се срещнали и поговорили, а родителят му се извинил.

След смъртта на съпругата му започнала да го мъчи самотата.

"Много рано ме остави, 36 години съм сам, все гледам тавана", добавя с тъга столетникът, на когото му липсва много и движението. До 90-ия си рожден ден карал активно колело, но след това спрял и сега повече време се застоява на едно място.

Въпреки преклонната си възраст, дядо Георги вече планира празненството за следващия си рожден ден.

"Ще си поканя най-своите хора да празнуваме. Ще ми свири и музика", бленува столетникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До аз-ътТи със учените ли ще спориш,които имат много повече познания и опит от теб?Експерименти са се провели в някои северни европейски държави,Япония,Русия, Франция и всички стигат до заключението,че качеството на храната е от голямо значение за качеството на живота и болеститеТоя възрастен човек се е хранил само с натурална храна и е бил непрекъснато в движение на чист въздух,без особен градски стрес.Преди много българи бяха дълголетници,но днес - не и за това не са отговорни насл-те гени,
13
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мао Дзъдун е бил заклет пушач, а умира на 85 години. Като чуя някой да ми говори кое е здравословно ми иде да му фрасна един. Няма нищо универсално, всичко е съвкупност от частни случаи.
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е само от гените. Вземи миньор, който бачка под земята цял ден и диша през маска с идеални гени и вземи овчар със спокоен живот с идеални гени. Единия ще надживее другия с поне 10 години.---оффф естествено. Ама миньора с добри гени, пак ще надживее дъновиста във горичка край рекичка с нормални. Така че си живейте живота . Това е. П.П. Дървен философ , аре скри се,
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нужда от реклама за месото.Вярно е за гените и стреса. Всичко това в комбинация с това което ни е в главите
10
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пуша, пия и ... Прекалявам и с трите. Развеждан съм 2 пъти и съм на 52. Сегашното ми гадже е на 28. И й изневерявам редовно. И не ми дреме ще докарам ли до 105. Важното е как си поживял докато те прибере грозотията с косата.
9
0
 
12
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Надживял е Първата и Втората световна война ... остава да надживее и Третата---Колега... На нивото на сегашното въоръжение... След 3 СВ ще остане такова нещо за живеене... Че аз самия не съм сигурен дали е по-добре да я "надживееш"
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червени меса? Това разбива напълно здравословните ми теории. Изглежда е важно какви гени имаш, а не толкова начина на живот.
7
3
 
10
 
! Отговори
акъл преди 6 години
До аз-ътНе е само от гените. Вземи миньор, който бачка под земята цял ден и диша през маска с идеални гени и вземи овчар със спокоен живот с идеални гени. Единия ще надживее другия с поне 10 години.
6
1
 
16
 
! Отговори
Жо преди 6 години
В ЖИВОТА си човекът има нужда от много неща, не само от добра храна и спокойствие. Ако това беше достатъчно, всички хора щяха да станат овчари.Човек има нужда от ежедневни срещи и общуване с други хора, има нужда от пътувания в страната и чужбина, има нужда от емоциите при борбата за постигане на някакъв успех в живота, има нужда да израства духовно, има нужда да се образова, има нужда от срещи с културата, има нужда да среща любовта на другите, трябва да преживява добро и зло и да върви напред
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надживял е Първата и Втората световна война ... остава да надживее и Третата
4
11
 
12
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
За да живее човек дълго най важно е спокойствието и чистата храна.--аман от сел.таци-дървени философи. Сигур баба ти те е разтривала с ракия и ти е трила кокоше яйце у бузата - берекет за здраве.ДЪЛГОЛЕТИЕТО ВИ ЗАВИСИ ОТ ГЕНИТЕ. САМО ОТ ТОВА. НИЩО ДРУГО. Затова има и хора, които цял живот пушат без проблеми, а други без да пушат хващат рак - гени. Въпрос на късмет. Ако имате дълголетници в рода може и да изкарате късмет, ама пак не е сигурно щото е въпрос на комбинация на гените.
3
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да живее човек дълго най важно е спокойствието и чистата храна. Живот без стрес това е гаранцията за дълголетие. Човека е бил овчар ето това е разковничето за дълголетието. Цял ден на чист въздух сред цветя треви и здрава храна. Никога не се е стресирал. Не се е чудил как да си плати парното тока водата и дали ще има работа. А това е най важното живота му е бил спокоен и безгрижен. Оцелял е в две войни. Единствено това му е бил стреса на млади години. След това е живял като волна птица.
2
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е пирон в ковчега на вегетарианците. Нали месото причиняваш болести? Хаха
1
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това да го четат вегетарианците и веганите пък после да твърдят колко е полезно да се пасе трева и да се ядат корени