За 10 г.: Намалели сме с население колкото област Бургас

Евростат: ЕС се е увеличил с над 11 милиона души
Обновена: 12 апр 2018 08:59 | 12 апр 2018 08:20, Анисия Иванова
82
За 10 г.: Намалели сме с население колкото област Бургас
Снимка: Булфото

За 10-годишен период България е намаляла с над 416 хиляди души или с население приблизително с размерите на област Бургас, отчитат данни от анализ на Евростат за демографските тенденции в страните на ЕС.

През 2007 г. в България са живеели 7 518 000 души, а през 2017 г. населението ни се е стопило до 7 101 859 души, показват данните на европейската статистика, което е спад с 416 хиляди души. Приблизително толкова е било и населението на област Бургас през миналата година, показват данните на НСИ.

Според прогнозни данни на националната статистика негативната демографска тенденция ще продължи и през следващите години, като само след две години, през 2020 г., населението у нас ще спадне под 7 милиона и ще бъде около 6,9 милиона българи.

През 2040 г. ще бъдем вече около 6 милиона, а първият спад под 5 милиона българи, се очаква да бъде през 2045 - 2050 г., съответно 5,9 и 5,8 милиона българи.

През миналата година броят на българите на възраст 65 и повече години е бил 1,4 милиона души, или около 20 на сто от общия брой на българите.
В същото време броят на децата до 15-годишна възраст е бил около 1 милион, или около 14 на сто от общия брой на населението.

Основните изводи от анализите на НСИ показват, че с годините продължават процесите на намаляване и застаряване на населението у нас; намалява броят на новородените деца, както и общата раждаемост; увеличава се делът на възрастните хора за сметка на хората в трудоспособна възраст и младото поколение.

За същия 10-годишен период населението в ЕС се е увеличило с 11,5 милиона души, показват данните на Евростат. През 2007 г. населението на ЕС е наброявало около 500 милиона души, докато през 2017 г. се е увеличило до над 511,5 милиона.

В европейски мащаб делът на възрастните хора над 65 години съставлява около 19 на сто от общия брой на населението в ЕС, като най-висок процент възрастни хора е регистриран в Италия - 22 процента, следват Гърция и Германия - по 21 процента и др. Общо в шест европейски страни, включително и България, делът на хората над 65 години надхвърля 20 процента от населението.

Коефициентът на общата смъртност в ЕС е около 10 на сто, като с най-нисък дял на този коефициент са страни като Ирландия - 6,4 на сто, Кипър - 6,9 на сто и Люксембург - 7 на сто.
Коефициентът на обща смъртност в ЕС е най-висок в България, Литва и Латвия - над 14 на сто, показва европейската статистика.

В същото време делът на най-младите хора в ЕС е като цяло около 16 процента, като най-висок е техният ръст в Ирландия - 22 процента и Франция - 18 процента.
Като цяло трите най-големи европейски страни и икономики запазват положителна тенденция в демографски план за 10-годишен период: Германия стабилизира населението си в рамките на 82 милиона, докато Франция и Италия отчитат ръст, съответно Франция от 64 млн. души - до 66 милиона и Италия - от 58 милиона - до 60 милиона за 10-годишен период.

В съседна Гърция населението е намаляло с около половин милион за 10 години - от 11 млн. през 2007 г. - до 10,5 млн. през 2017 г. В Румъния спадът е още по-значим - от 21 млн. преди 10 години, сега в северната ни съседка има около 19,6 млн. души, като по неофициални данни около 2 млн. румънци са емигрирали и живеят в чужбина.
На другия полюс е тенденцията в съседна Турция, където само през миналата 2017 г. населението се е увеличило с 1 милион души и вече достига 80, 8 милиона жители, като там демографските показатели регистрират стабилен положителен ръст. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
14
 
! Отговори
УСПЕХ НА ГЕРБ преди 6 години
да ликвидират България с приемственост на трите им правителства
47
6
 
10
 
! Отговори
до 51 от 39 преди 6 години
А какво предлагаш, да се хвана с някой набор на Хю Хефнър ли? Там може да ми излезе късмета поне! Ако все още получава ерекция (ама има виагра все пак). Не искате деца, защото знаете, че това значи край на свободата и своеволията (включително пиенето с приятели и ходенето по чуждо)! Трябва да се работи, за да има пари за памперси и пюрета - а за пиячка и за **** няма да остават. После ревете като *** като станете на 60 че нямате семейство и деца!
46
8
 
5
 
! Отговори
До 46 и 39 преди 6 години
Не прехвърляй твоя проблем към другите. Проблемът ти е, че правиш грешен избор, а после обвиняваш другите за твоя грешен избор. Как повечето мъже и жени си създават семейства с поне едно дете, а ти все не можеш. В кого е проблема - очевидно не е в другите, а в теб. Казвам ти го като човек с доста повече опит от теб, който има деца по-възрастни от теб, имам и и внуци. Този грешен избор сред жените вече е доста разпространено явление, но повечето жени все пак успяват да преодолеят своите грешки.
45
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво 7,1 милиона в България? Раждаемостта при българите е почти на нула, а колко милиона избягаха от България? Ние да не сме били 14-15 милиона през 1989-та, за да сме сега 7,1 милиона.
44
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тенденцията е до 5 години да се изнесе и население колкото София град. Предимно млади хора в работоспособна възраст и семейства деца.Поради разумно и качествено управление е това, не поради друго.
43
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
41,в България всяко нещо се побългарява,така и с капитализма ,и с демокрацията. Когато няма революция в главите,има див капитализъм по български.Със сигурност сравнението между работодател от запада и български такъв ще бъде изгубено от нашенеца! Тук не се произвежда,тук се експлоатират само труд и ресурси.Все едно и също дали няма банани или има,но не можеш да си купиш. Вода гази ,жаден ходи!
42
8
 
17
 
! Отговори
от 39 до 44 преди 6 години
Ами винаги съм излизала с по-възрастни от мен мъже, ама явно страха от това някоя да те "върже" с дете е много голям. Пак казвам на всички отговора беше: Аз и след 40 и 50 пак мога да правя деца. А дали ще правят деца, за да си развалят кефа е друг въпрос. Не са ви виновни само жените. Детето е отговорност и промяна на целия ви ергенски начин на живот, за който вие никога няма да бъдете готови... без значение на 40, 50, 60 или 70. Просто защото маминка ви е научила да сте егоисти.
41
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От тези уж 7,1 милиона българи, почти половината не са българи, а около 2,5 милиона български граждани са избягали от България и никога няма да се върнат да живеят в България. Реално в България в момента за около 4,5 милиона български граждани, от които 2-2,5 милиона са българи. Останалото е стъкмистика. След 1989-та заа 28 години от 9 милиона станаме 4,5 милиона, т.е. наполовина.
40
4
 
7
 
! Отговори
До 39 преди 6 години
Сама си си виновна. Явно винаги си правила погрешен избор, а после мъжете ти били виновни. Най-простото при теб е да потърсиш мъж, а не някой с 5-10 години по-млад от теб, т.е. намери си достатъчно по-възрастен от теб мъж, но май е късно и за това.
39
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бяхме 9 милиона, 240 депутата гордо клатиха народа.станахме 7 милиона, но клатещите са си още 240.защо?
38
0
 
15
 
! Отговори
Горд българин преди 6 години
Това си статистика-стъкмистика и почти нищо вярно няма в тези данни за България. Каква е истината според мен....Тази статистика не е за българите, а за българските граждани като цяло, което е много погрешно. Трябва да се направи разбивка по трите основни етноса и каква е демографската картина при всеки от тях и няма нужда да се обединяват, което напълно изкривява реалността.Статистиката се основава на погрешни данни за броя на населението - не отчита напусналите България, които никога няма да
37
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"СОФИЯ НЕ Е БЪЛГАРИЯ. И ТОВА Е РЕЗУЛТАТ ОТ ***, НЕКАДЪРНО УПРАВЛЕНИЕ. ВМЕСТО ДА СЕ СЪЗДАВА ЗАЕТОСТ В РЕГИОНИТЕ"Заетост се създаваше преди 89та когато България фалира 3 пъти и нямаше тоалетна хартия и банани, сега сме капитализъм и пазарна икономика - най-съвършената система. Създават се работни места там където ще има печалби, по селата не могат да се правят печалби, пазарът е най-добрият регулатор, капитализъм с демокрация е най-съвършената система.
36
16
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
По времето на социализма и Тодор Живков при руската окупация намалявахме колкото Софийска област, но вестниците тогава не пишеха за това защото нямаше демокрация и свобода на словото.
35
6
 
25
 
! Отговори
до 37 преди 6 години
Поредния "умник". Деца само с любов не се гледат. Или много знаеш как се изхранва и гледа дете? А жените дето се стискат до 35 може би просто не са имали късмет да срещнат мъжа до себе си. Аз самата съм прехвърлила 35 и съм вече на 37. Все на мъже попадах на които като започвах темата за бебе и бягаха като ужилени - можели да правят деца и след 40. А че моето време минава е все тая. И само едно да ти кажа - не съм само аз в тази ситуация. Колко жени нямат деца заради страхливи мъже.
34
4
 
22
 
! Отговори
ЖИВОТА НЕ ЧАКА преди 6 години
Така е, като се стискат жените до 35-40, за да "направят кариера" и после със зор едно снесат.. Все нещо по-важно се намира и повечето съграждани ЖИВЕЯТ В БЪДЕЩЕТО - когато си платя ипотеката, когато си изградя кариерата, когато се почувствам готов/а... ЖИВОТА НЕ ЧАКА. И всяко нещо си ИМА ВРЕМЕТО. А отлагането на първата бременност влече куп хормонални (а и чисто личностни) проблеми. В крайна сметка после дамите после тичат по клиники за изкуствено осеменяване (като ***).
33
3
 
12
 
! Отговори
8===о преди 6 години
И още ще намалеем .А всичко кадърно ще избяга на запад.
32
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
29, СОФИЯ НЕ Е БЪЛГАРИЯ. И ТОВА Е РЕЗУЛТАТ ОТ ***, НЕКАДЪРНО УПРАВЛЕНИЕ. ВМЕСТО ДА СЕ СЪЗДАВА ЗАЕТОСТ В РЕГИОНИТЕ, НАЙ-ЛЕСНО Е ДА СЕ РАЗВИВА СОФИЯ ЗА СМЕТКА НА СТРАНАТА. ТИКВАТА, НАБЕДЕНА ЗА ЗА ПОЛИТИК И ДИПЛОМАТ, Е НИКАКЪВ ДЪРЖАВНИК. ДАЙ МУ ДА ЛА.ПА И КАТО АФРИКАНСКИ БИВОЛ ДА СЕ КИСНЕ ВЪВ ВЛАСТТА. ЗА НИЩО НЕ СТАВА, ОСВЕН ЗА ПАЗВАНТИН. ДЕБЕЛ И НЕНУЖЕН ТОРБАЛАН
31
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да изчезнем едва ли ще липсваме на някого!
30
1
 
27
 
! Отговори
ГЕРБ=МАФИЯ=КОРУПЦИЯ преди 6 години
И КОЙ Е НА ВЛАСТ ОТ 10 Г.МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ. ТАКЪВ ГЕНОЦИД В МИРНО ВРЕМЕ НЕ СЕ ПОМНИ. ЗА 500 Г. ОСМАНЦИТЕ УНИЩОЖИХА МАЛКО НАД 1/3 ОТ БЪЛГАРИТЕ. В МИРНО ВРЕМЕ, ПО ВРЕМЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА ЗАМИНАХА В ОТВЪДНОТО БЕЗ ВРЕМЕ НАД ПОЛОВИН МИЛИОН БЪЛГАРИ И ОЩЕ 2 МИЛИОНА ЕМИГРИРАХА. ОТ "ЕСТЕСТВЕНА" СМЪРТ ПОРАДИ СТАРОСТ - НЕ ВЛИЗА В ТАЗИ СТАТИСТИКА. БЕЗВЪЗВРАТНО СА СИ ОТИШЛИ ТЕЗИ ПОЛОВИН МИЛИОН ДУШИ,КОИТО НАСТОЯЩАТА РАЖДАЕМОСТ В ТЕЗИ УСЛОВИЯ, ПРИ МУТРЕНСКОТО УПРАВЛЕНИЕ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВЯТ.ДА СЕ МАХАТ
29
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-малко сме от 7 милиона,но е интересно ,че статистиката в случая е прогнозистика.И защо прогнозата е толкова мрачна и песимистична? Защото няма никакви предпоставки да бъде обратното! Държава със затихващи функции!