Единствено КЕВР се произнася за цените на тока. Точка!

Това каза на брифинг Иван Иванов - шеф на регулатора
13 апр 2018 16:30, Деляна Петкова
22
Единствено КЕВР се произнася за цените на тока. Точка!
Снимка: Bulfoto

Единственият орган, който се произнася за цената на електроенергията на регулирания пазар, е Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Това заяви председателят на регулатора Иван Иванов по време на брифинг. Той нарече манипулация твърденията, че КЕВР е прикрил ценовите заявления на енергийните дружества, а публикациите за исканията на дружествата - опит за натиск към членовете на енергийния регулатор.

Иванов обясни, че по закон заявленията на дружествата се публикуват на сайта на КЕВР, но преди това документацията трябва да бъде проверена от експертите на Комисията, определени са и срокове за попълване на липси. Според разпоредбите заявленията ще бъдат публикувани на 17 април.

От енергийния регулатор успокоиха, че няма да има "драстично или чувствително повишаване на цената на електроенергията за потребителите". Иванов отказа да коментира с какъв процент може да се повиши цената на базата на ясните вече искания на енергийните дружества.

Той обаче посочи, че през последните години исканията на компаниите са били в рамките на 30-40-50%. През 2017 година в заявлението са били вписани искания за повишение на цената в рамките на 20-52%, но в крайна сметка решението на КЕВР е било за увеличение от 1,5 на сто.

"Българските граждани и бизнеса трябва да бъдат спокойни, защото Комисията ще защити обществения интерес", допълни още Иванов.

Той категорично отхвърли обвиненията, че регулаторът изкуствено задържа цената на електроенергията. На регулирания пазар КЕВР определи цена от около 70 лева за мегаватчас за този регулаторен период. Постигнатите нива на борсата са по-ниски, припомни още Иванов.

В регулатора се подготвят да оценят инвестиционните програми на трите електроснабдителни и електроразпределителни дружества за 2017 година, анонсира още председателят.

Част от данните - за ЧЕЗ България, ще бъдат изпратени и до анкетната комисия в Народното събрание, която анализира сделката за продажбата на дружеството.

Предстои до края на май да стане ясно и дали КЕВР в крайна сметка ще отнеме лиценза на ЧЕЗ Електро. Процедурата се води още от 2014 година по повод прихващанията, които дружеството направи за суми, които взаимно си дължат с Националната електрическа компания (НЕК). Това прихващане е позволено от Търговския закон, но не и от Закона за енергетиката.

Тогавашният състав на енергийния регулатор прецени, че с действията си трите дружества -ЧЕЗ, EVN и Енерго Про, са поставили НЕК пред фалит и така са застрашили сигурността на енергийната система. Затова и започна процедура за отнемане на лиценза на трите дружества.

Тя вече приключи за EVN и Енерго Про, но при казуса с ЧЕЗ Енерго нещата се усложняват, защото определената глоба от 1 млн. лева е паднала в съда. Другите две дружества са платили глобите си, уточниха днес от КЕВР.

Още икономически новини четете в Investor.bg.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За да му повярваме, нека намали цената на тока и водата с10%. Схемата е ясна монополите, когато искат да вдигнат цената с 3-5%, заявяват че искат увеличение с10%. Този господин става медицина звезда за 2-3 месеца. Обяснява врели некипели и накрая обявява вдигане с 4%. И вълкът сит и агнето цяло. А народа да пасе трева.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо ще има поскъпване на тока?
19
1
 
0
 
! Отговори
БРАВО НА КЕВР! преди 10 месеца
ПРАВИЛНО!!
18
0
 
3
 
! Отговори
до15 преди 10 месеца
Този е човек на Костов и беше един от заместници те му и е член на СДС а сега ДСБ не пиши лъжи.Не защитавам тези от ДС но и тези от СДС и ДСБ са същите дори и по алчни.
17
0
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 10 месеца
Като е само КЕВР - поне веднъж да ги намалят тия цени...
16
2
 
10
 
! Отговори
загадките на чичоСаМ преди 10 месеца
1. Имаме 4 американски бази в България - ние сме окупирана република
2. нямаме войска - окупирана, бананова република
3. тец-овете ги подариха на американски фирми - колонизирана, окупирана и разграбена бананова република
4. Въпрос: Кой определя цените на тока?
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И тоя другар агент на ДС, ама определял цените на тока....
Комуниза винаги краде и със зад_ника си....
14
2
 
7
 
! Отговори
Край преди 10 месеца
Демек не се възпалявайте че Борисов/Доган/Шиши взеха ЧЕЗ. Те са назначили КЕВР да ги контролира да не ви взимат много скъпо. Ако не контролира добре ТЕ ще го уволнят.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ДО sante_dog

Всичко е вярно, само думата "дама" не е на мястото си. Има друга подходяща дума за случая.
12
4
 
10
 
! Отговори
sante_dog преди 10 месеца
Добре де - цената се определя от КЕВР и само те могат да кажат каква ще бъде. Сега да погледнем 2-3 стъпки по напред:

1. Шефа на КЕВР се избира от Парламента
2. Управляващите имат мнозинство (т.е. могат да си сложат техен човек когато решат)
3. Председателя на най-голямата партия в мнозинството си купува едно от дружествата чрез подставено лице - неизвестна дама от Пазарджик
4. Назначава се шеф на КЕВР от парламента да определя цените
5. Ще се вдигне ли цената на тока?
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
мухобоико внимаваи с тока да не бъдеш линчуван както преэ 2013
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
евн е номер 1
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Иван Иванов сам ли си плаща тока,или ние му го плащаме, както на 240-те хрантутници в парламента и на няколко стотин в държавната администрация.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щели първо да проверяват какви инвестиции са направили ЕРП-тата и тогава ще решават.А досега спахте ли?Не сте ли наясно какви инвестиции са направили и дали изобщо са правили?Защо не отчетете огромните им печалби и на какво основание всяка година вдигат цената на тока?Пак ли да минем на печки с твърдо гориво?Не ни ли стига,че ромите достатъчно ни тровят,та и ние да си го причиняваме?
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този говори една и съща лъжа два пъти годишно и то всяка година....
6
2
 
17
 
! Отговори
expert nucliar преди 10 месеца
По голямо недоразумение от тоя клоун в КВЕР до сега не е имало...реалността го доказва...
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кадър на завряния зет - повече няма какво да се каже и .(точка)
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя смешен пелтек първо да се научи че се казва Електричество, а не ИелИктричество, както той го казва. Гнусен гереберастки послушко. Пенесионер, ама пак се натяга да краде.
3
4
 
12
 
! Отговори
Шабан Шаулич преди 10 месеца
Левкемия да го удари тоя народен изедник !!!
2
2
 
17
 
! Отговори
реалист преди 10 месеца
КЕВР е послушно на мафията. ЧЕЗно.