Единствено КЕВР се произнася за цените на тока. Точка!

Това каза на брифинг Иван Иванов - шеф на регулатора
13 апр 2018 16:30,
22
Единствено КЕВР се произнася за цените на тока. Точка!
Снимка: Bulfoto

Единственият орган, който се произнася за цената на електроенергията на регулирания пазар, е Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Това заяви председателят на регулатора Иван Иванов по време на брифинг. Той нарече манипулация твърденията, че КЕВР е прикрил ценовите заявления на енергийните дружества, а публикациите за исканията на дружествата - опит за натиск към членовете на енергийния регулатор.

Иванов обясни, че по закон заявленията на дружествата се публикуват на сайта на КЕВР, но преди това документацията трябва да бъде проверена от експертите на Комисията, определени са и срокове за попълване на липси. Според разпоредбите заявленията ще бъдат публикувани на 17 април.

От енергийния регулатор успокоиха, че няма да има "драстично или чувствително повишаване на цената на електроенергията за потребителите". Иванов отказа да коментира с какъв процент може да се повиши цената на базата на ясните вече искания на енергийните дружества.

Той обаче посочи, че през последните години исканията на компаниите са били в рамките на 30-40-50%. През 2017 година в заявлението са били вписани искания за повишение на цената в рамките на 20-52%, но в крайна сметка решението на КЕВР е било за увеличение от 1,5 на сто.

"Българските граждани и бизнеса трябва да бъдат спокойни, защото Комисията ще защити обществения интерес", допълни още Иванов.

Той категорично отхвърли обвиненията, че регулаторът изкуствено задържа цената на електроенергията. На регулирания пазар КЕВР определи цена от около 70 лева за мегаватчас за този регулаторен период. Постигнатите нива на борсата са по-ниски, припомни още Иванов.

В регулатора се подготвят да оценят инвестиционните програми на трите електроснабдителни и електроразпределителни дружества за 2017 година, анонсира още председателят.

Част от данните - за ЧЕЗ България, ще бъдат изпратени и до анкетната комисия в Народното събрание, която анализира сделката за продажбата на дружеството.

Предстои до края на май да стане ясно и дали КЕВР в крайна сметка ще отнеме лиценза на ЧЕЗ Електро. Процедурата се води още от 2014 година по повод прихващанията, които дружеството направи за суми, които взаимно си дължат с Националната електрическа компания (НЕК). Това прихващане е позволено от Търговския закон, но не и от Закона за енергетиката.

Тогавашният състав на енергийния регулатор прецени, че с действията си трите дружества -ЧЕЗ, EVN и Енерго Про, са поставили НЕК пред фалит и така са застрашили сигурността на енергийната система. Затова и започна процедура за отнемане на лиценза на трите дружества.

Тя вече приключи за EVN и Енерго Про, но при казуса с ЧЕЗ Енерго нещата се усложняват, защото определената глоба от 1 млн. лева е паднала в съда. Другите две дружества са платили глобите си, уточниха днес от КЕВР.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да му повярваме, нека намали цената на тока и водата с10%. Схемата е ясна монополите, когато искат да вдигнат цената с 3-5%, заявяват че искат увеличение с10%. Този господин става медицина звезда за 2-3 месеца. Обяснява врели некипели и накрая обявява вдигане с 4%. И вълкът сит и агнето цяло. А народа да пасе трева.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ще има поскъпване на тока?
19
1
 
0
 
! Отговори
БРАВО НА КЕВР! преди 6 години
ПРАВИЛНО!!
18
0
 
3
 
! Отговори
до15 преди 6 години
Този е човек на Костов и беше един от заместници те му и е член на СДС а сега ДСБ не пиши лъжи.Не защитавам тези от ДС но и тези от СДС и ДСБ са същите дори и по алчни.
17
0
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Като е само КЕВР - поне веднъж да ги намалят тия цени...
16
2
 
10
 
! Отговори
загадките на чичоСаМ преди 6 години
1. Имаме 4 американски бази в България - ние сме окупирана република2. нямаме войска - окупирана, бананова република3. тец-овете ги подариха на американски фирми - колонизирана, окупирана и разграбена бананова република4. Въпрос: Кой определя цените на тока?
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тоя другар агент на ДС, ама определял цените на тока....Комуниза винаги краде и със зад_ника си....
14
2
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 години
Демек не се възпалявайте че Борисов/Доган/Шиши взеха ЧЕЗ. Те са назначили КЕВР да ги контролира да не ви взимат много скъпо. Ако не контролира добре ТЕ ще го уволнят.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО sante_dogВсичко е вярно, само думата "дама" не е на мястото си. Има друга подходяща дума за случая.
12
4
 
10
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Добре де - цената се определя от КЕВР и само те могат да кажат каква ще бъде. Сега да погледнем 2-3 стъпки по напред:1. Шефа на КЕВР се избира от Парламента2. Управляващите имат мнозинство (т.е. могат да си сложат техен човек когато решат)3. Председателя на най-голямата партия в мнозинството си купува едно от дружествата чрез подставено лице - неизвестна дама от Пазарджик4. Назначава се шеф на КЕВР от парламента да определя цените5. Ще се вдигне ли цената на тока?
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мухобоико внимаваи с тока да не бъдеш линчуван както преэ 2013
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
евн е номер 1
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иван Иванов сам ли си плаща тока,или ние му го плащаме, както на 240-те хрантутници в парламента и на няколко стотин в държавната администрация.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щели първо да проверяват какви инвестиции са направили ЕРП-тата и тогава ще решават.А досега спахте ли?Не сте ли наясно какви инвестиции са направили и дали изобщо са правили?Защо не отчетете огромните им печалби и на какво основание всяка година вдигат цената на тока?Пак ли да минем на печки с твърдо гориво?Не ни ли стига,че ромите достатъчно ни тровят,та и ние да си го причиняваме?
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този говори една и съща лъжа два пъти годишно и то всяка година....
6
2
 
17
 
! Отговори
expert nucliar преди 6 години
По голямо недоразумение от тоя клоун в КВЕР до сега не е имало...реалността го доказва...
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кадър на завряния зет - повече няма какво да се каже и .(точка)
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя смешен пелтек първо да се научи че се казва Електричество, а не ИелИктричество, както той го казва. Гнусен гереберастки послушко. Пенесионер, ама пак се натяга да краде.
3
4
 
12
 
! Отговори
Шабан Шаулич преди 6 години
Левкемия да го удари тоя народен изедник !!!
2
2
 
17
 
! Отговори
реалист преди 6 години
КЕВР е послушно на мафията. ЧЕЗно.