Мине се не мине време и пак да се пуши... из кръчми и барове

Хората на Валери Симеонов внасят законопроект за промяната
Обновена: 13 апр 2018 18:29 | 13 апр 2018 18:15,
91
Мине се не мине време и пак да се пуши... из кръчми и барове
Снимка: Pixabay

От НФСБ ще внесат законопроект с предложение за промени в Закона за здравето, с които да отпадне забраната за тютюнопушене в заведенията. Това обяви пред журналисти вицепремиерът и председател на НФСБ Валери Симеонов.

Той уточни, че предстои законопроектът да бъде обсъден с останалите партньори от Обединените патриоти, а след това и с коалиционния партньор ГЕРБ.

Според Симеонов трябва да се възстанови старият режим, т.е. в заведения за хранене да може да се пуши в определени помещения, оборудвани с вентилационна система.

Още по темата

"Законопроектът защитава правата на непушачите, но и дава възможност на пушачите да го правят в съответните места. Не крия, че това го подготвяме за предстоящия туристически сезон. Правим го с твърдата убеденост, че това трябва да стане, защото е полезно за държавата", настоя вицепремиерът.

По думите му в момента забраната за пушене на обществени места масово не се спазва, дори в Народното събрание и други институции.

Аз съм непушач, мразя пушачите, но от друга страна съм представител на бизнеса и съм наясно какви щети нанася тази наредба, която отгоре на всичкото не се и спазва, отсече Симеонов.

Очаквам подкрепа от всички нормални депутати в българския парламент, каза той.

На въпрос как се приема това предложение от Министерството на здравеопазването Симеонов заяви: "Последната ми грижа е какво мисли здравното министерство. Здравното министерство е елемент на изпълнителната власт. Здравното министерство ще изпълнява законите, които са приети от Народното събрание".

Симеонов каза още, че партията му е готова и със законодателни промени, които забраняват оповестяването на хазартни игри и спечелените печалби.

"Имаме два текста, които променяме. Единият е свързан със Закона за хазарта - чл. 10, в който въвеждаме разширение. До момента той беше "забранява се пряката реклама на хазартни игри..." - и "непряката" въвеждаме. Допуска се обявяване само на "наименования на игрите"- това ще го оставим, за да не спасим Спорт ТОТО-то. "Регистрирана търговска марка на организаторите" ще го оставим и ще оставим тегленият на тиражите, за да имат хората възможността да участват в този процес, да са сигурни, че това е прозрачно и няма злоупотреби.

Но премахваме оповестяването на резултатите от игрите и спечелените печалби. Там се води една отвратителна реклама, мащабна, която отнема голяма част от рекламното време на много телевизии, с която фактически на народа му се внушава, че не е нужно да работи, не е нужно да се труди, да се образова и изучава, а е нужно само да търка картончета и това е формулата на успеха в живота", обясни националистът.

По думите му основната причина за искането на промяна в тези закони е деморализирането на нацията.

"Когато малките деца ги възпитаваме в това, че не е нужно да полагат никакви усилия, достатъчно е да си купят за 2 или 3 лв. едно картонче, да спечелят 20-30-500 000 лв. и това се промива и набива от сутрин до вечер, това променя мисленето на хората, променя и ценностната система на нацията. Тук не трябва да правим компромиси. Става въпрос за едни над 230 млн. лева, които се въртят като доходи от определени фирми, от които само половината по закон трябва да се върнат във вид на печалба. Говорим за едни лесни печалби, които рушат ценностната система на нашия съвременник", коментира вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
2
 
! Отговори
пещерен коптор преди 5 години
До Анонимен 71И аз съм в такава злокобна ситуация. Но при мен и отстрани пушат. А аз, за нещастие, имам сърдечно и бъбречно заболяване. Може да си представите системното изтезание и увреждане, което тези прости, простаци и престъпници ми причиняват. Да, те са всъщност НАПЪЛНО СЪЗНАТЕЛНИ УБИЙЦИ. Ако убиеш човек с нож - те осъждат, но ако убиваш човек с ОТРОВАТА НИКОТИН - не ти правят нищо!! Пушенето трябва да се криминализира. Дори защото пушачите натоварват бюджета с леченията си на рак и ТБЦ
71
1
 
1
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Много хора четат, но не асимилират. Къде е казано да се пуши така, че да се засягат работниците ?? Симеонов има предвид вентилация, която на момента да всмуква (вертикално) дима, подобно на тоалетните. Естествено е, че не може, ако пречи на персонала. А кой е казал пък, че собственика не може да компенсира (с обща бизнес аргументация) служителите си с някакви суми (вредни) за дима ?
70
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Това, че някои хора казват, че те са собственици на обекта и сами решават на кого да предлагат услугата и искат с лека ръка да отстранят непушачите от бизнеса си, ясно сочи, че тези хора се интересуват само от парите. Човек твори и създава ценности най-вече заради хората, които ще ги черпят. Това е най-важния духовен смисъл. И парите са важни, но поне да не ги отсяваха непушачите с толкова лека ръка...
69
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам съседи под мен и над мен които пушат на балконите си.Димът влиза при мен.Отвратително е.
68
3
 
9
 
! Отговори
до 63 преди 6 години
До HandelКато работодател си ДЛЪЖЕН ДА ОСИГУРИШ БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД НА ПЕРСОНАЛА СИ , не да го караш да диша дим.С ГАЗОВИ МАСКИ ЛИ ЩЕ АБОТЯТ СЕРВИТЬОРИТЕ И БАРМАНИТЕ ?
67
5
 
6
 
! Отговори
бг преди 6 години
Категорично съм против тази безпринципна позиция на Симеонов. Доказано е ,че пушенето причинява рак и освен това е пристрастяваща наркомания-нарича се никотиномания. Абсолютно неморално е да принуждаваш персонала на заведението 8-10 -12 часа да дишат цигарен дим!!! Това ли е патриотичното възпитание ?! Това ли са заветите на Левски и Ботев?!
66
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пушачите са толкова вглъбени в навикът си, че психиката им изкривява реалността. Цигарите не са вредни, масово хората пушат и имат здрави деца, какво толкова. Пушат пред децата, но нали прозореца е отворен, но зимата не е, е нищо. Кожата им е сивкава, е не точно. Не смърдят, е изкъпали са се, парфюма, но смърдят и ме това ме кара да се отдръна с погнуса. Но масата от тях ще кажат, че не е така. Хора в 21 век сме, напред към здравето. Пушачи се, излезте навън изпушете си цигарата, но мислете за з
65
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е стъпка назад. Означава, че отида ли в някое заведени ще дишам тази отрова, защото съм аутсайдер и повечето хора пушат. Тъкмо хората посвикнаха Каквато и вентилация да има смрадтта е смрад, помещението става токсично, а хората които работят там бавно намаляват продължителността на живота си. Това е гавра. Преди за да отидеш в помещението за непушачи минаваш през помещението за пушачи, за 1 минута съм се усмърдяла цялата.
64
2
 
2
 
! Отговори
върнете Росен преди 6 години
възстановете Росен Плевнев на страниците на този вестник.В Сирия падат бомби, и Росен като виден строител може да бъде изпратен там да им поправя мостовете и подпорите.
63
1
 
9
 
! Отговори
АТАКА преди 6 години
Треа да изпуши тоя народ !Валери има право !
62
9
 
6
 
! Отговори
Carlos преди 6 години
няма дори и 1 % вероятност да отпадне забраната за пушене,това са поредните простотии на Валери Симеонов.....
61
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега разбрахте ли най-накрая, че тези *** работят за еврейските корпорации? Забраниха партитата в Сл.бряг на открито, но затова пък разрешиха пушенето, за да продължават да ни редуцират по всякакви параграфи. Смачкаха средната класа и български бизнес по Черноморието, за да разрешат на мултинационалните тютюневи компании да ни тровят. Подкрепяте тези фалшиви патриоти, без не виждате играта им. Предпочитам да вечерям на силна музика на плажа, отколкото някой досадник да ми пуши под носа.
60
4
 
15
 
! Отговори
Handel преди 6 години
До 123: Пак обяснявам. Това си е МОЕ - частно заведение, библиотека, публичен дом и т.н. Кеф ти влиза, кеф ти не влизаш. Ако не си пушач и не искаш да влизаш = ами не влизай, никой не те задължава. Аз ще те загубя като клиент, но това си е моя работа.
59
0
 
6
 
! Отговори
Handel преди 6 години
До БС: Ами, господине, те англичаните затова и се махнаха. Може би сте го чували.
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има държави, в оито пущенето не е забранено, но пак не се пуши в повечето ресторанти, половината кафенета и доста от баровете.Защо не става тук ? Ъ ? Кажа, уа *** ?
57
2
 
4
 
! Отговори
БС преди 6 години
До HandelИма една малка подробност господине. EU поставя условията как един собственик на бизнес ще прави бизнес. Аз живея в UK и те ми поставят условия как да правя моя бизнес и какви данъци да плащам, иначе се разкарвам от тук.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В чалготеките ходят чалгари е нормално ...
55
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Канада по обективни причини и в къщи не можеш да пушиш. Просто всяка жилищна сграда, къща или блок (за офиси, адмивистративни и т.н. да не говорим) има пожараизвестителна система с датчици за пушек, който се задейства от цигарите и опищява всичко. Така че пуши се само вънка и толкова!
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АКо не ти се пуши, не влизаш в заведение з апушачи. Този закон, не го спазват 95% от заведенията и клиентелата им не с оплаква ? ЗАЩО ?
53
6
 
15
 
! Отговори
123 преди 6 години
HendelIQ-то ти е ниско, затова такива безумни изводи правиш!КАК непушачът влияе нездравословно в едно заведение на пушача ? Никак!А пушчаът ВЛИЯЕ нездравословно в едно заведение на непушача. ДА - с димът, който съпровожда пушенето на цигарата. Задължение на държавата е да пази здравето на своите граждани, т.е. трябва санкция с/у тези, които увреждат здравето на други. Това е! Затова има забрана да се пуши на такива места!