Преди 6 г. САЩ искаше и Гергана. Тя днес: Ще се борим за Желяз!

Законът за екстрадиция е абсурден, категорична бе тя пред Bulgaria ON AIR
13 апр 2018 11:00,
99

Покъртителна е огромната несправедливост, която се случва с Желяз. Той няма да е последният, ако този договор за екстрадиция не се промени. Това подчерта пред Bulgaria ON AIR Гергана Червенкова, чието искане на САЩ за екстрадиция преди 6 години разтърси обществото. Счетоводителката тогава бе обвинена в пране на пари и незаконна търговия с лекарства по интернет.

Припомняме, че САЩ и Интерпол поискаха ареста на още четирима българи заради незаконна търговия със Сирия. Обвиненията срещу тях са подобни на тези срещу Желяз Андреев, който в момента е на свобода с мярка "подписка".

Още по темата

Арестуването на Андреев преди няколко дни предизвика огромен обществен отзвук, а в няколко града в страната се проведоха протести в негова защита. В София стотици се събраха пред Съдебната палата, присъства и самият Желяз Андреев.

"Българското правосъдие няма много основания да откаже екстрадиция. Договорът за екстрадиция е абсурдно подписан и всеки един може да бъде изпратен в чужда държава без доказателства. Няма никаква защита на българския гражданин", настоя Гергана.

Заедно със своето семейство тя преминава през истински ад, който приключва с нота на американското посолство с нови данни, сочещи че тя не е виновна. Решението на съда спира екстрадицията й.

"Ако ги пратят в Америка наистина няма да се справят, там е страшно като адвокатски хонорари. Винаги ще носим в нас този кошмар, стресът няма как да не повлияе. Изкара ни от собственото ни битие. Научи ни, че трябва да бъдем съпричастни към страданието и болката на родителите на Желяз. Семейството е много силен мотив да издържиш. Към края вече виждахме, че нямаме повече алтернатива, опитвах се да го приема", сподели Гергана Червенкова, която прекарва два месеца в ареста.

"Виждах, че направихме всичко, което ни беше по силите. Бяха угаснали всички светлинки и чакахме да я изпратят. Щеше да се случи, ако Америка не беше оттеглила искането. Опитвах се до последно да държа децата в неведение", разказа Димо Червенков - съпругът на Гергана.

От началото на годината двамата живеят в чужбина, прибрали са се за Великден и правят всичко възможно да окажат подкрепа на Желяз.

Приятелката на обвинения Андреев се е свързала с Гергана и мъжа ѝ, а те са я посъветвали как да постъпи.

"Желяз да вярва, ние няма да го дадем! Ще застанем зад него, той трябва да бъде силен. Близките му трябва да вярват. Всички ние го обичаме като човек и гражданин, ще се борим", завърши през сълзи Гергана Червенкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Не на САЩПо-добре е техните граждани да не се съдят в България защото тука ще получат минимална присъда.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз предлагам в България да закрием съд и прокуратура, присъдите да се произнасят от джурналисти след сълзливо интервю, а може и разни групи във фейсбук да гласуват с палчета. Той не знаел, сега му било тежко, ревове, тръшкания, а каква е истината не е важно. Мексиканските наркокартели да си отварят кол центрове в България, тук и наркотици да продаваш по телефона, после като кажеш че не си знае че е престъпно и пуснеш няколко сълзи, всично е наред.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един ден ще погнат и хора от парламента и тогава отново ще се борят русофилите само и само за да покажат че са против Сащ.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да им дадем Цветанов, и без това е абсолютен *** и ходи да измолва прошка от Тръмпа
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този договор е от 1924 г., но чак сега започна да се говори за него. Ти да видиш.
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не мога да разбера какви са тез инфантилни лигавщини и писане на простотии. Договора за ектрадация между България и САЩ е напълно формален и стандартен, според него двете страни могат да поискат ектрадация на гражданин на другата страна, ако има данни за извършено от него престъпление. В крайна сметка, целта на един процес е да установи дали има престъпление или не, иначе всеки може да си твърди, че е невинен. Утре някой ще продава наркотици по телефона и ще реве, че не знаел какво прави.
7
6
 
12
 
! Отговори
ОХЛЮВ преди 6 години
Не съм запознат, но защо толкова дни ни занимавате с тия - ако са виновни да си понесат отговорността, ако ли не -държавата да ги защити ако има изобщо държава.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май е време да разпускаме съдилища, прокуратури и т.н. и да решаваме всичко направо на площада и по телевизията. И без това нищо не вършат и се огъват пред всеки, поне едни пари да спестим.
5
6
 
14
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
Тези които защитаваме са Български граждани не турски. Защитаваме ги от американският произвол да поставят собствените си закони над други граждани и това при условие че те не позволяват екстрадиране на собствени граждани
4
4
 
9
 
! Отговори
ДАНО преди 6 години
Дано някога със същия плам защитаваме и тези които Боко в разрез със закон,съд и морал дава на сатрапа Ердоган
3
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте ни занимавали Баба Ванга е казала не се продавайте на краварите за пари, който се е продал е престъпник и предател.
2
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България всички са невинни. Това е нация от Светци, начело с Премиера.Как не се сетих по-рано.
1
3
 
14
 
! Отговори
Не на САЩ преди 6 години
Спиране на действието на закона върху Български граждани. Само ако и САЩ се съгласят техни граждани да бъдат съдени у нас.