Желяз извън ареста: Защо аз като служител от най-ниско ниво бях задържан!

Протестите с настояване да не бъде екстрадиран ще продължат
15 апр 2018 15:45,
217
Желяз извън ареста: Защо аз като служител от най-ниско ниво бях задържан!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Желяз Андреев има надежда, че казусът му може да бъде решен по дипломатически път. Младежът беше задържан след искане от САЩ, които обвиняват мъжа, заедно с още четирима българи, в търговия със Сирия, докато върху страната е наложено ембарго.

Протестите с настояване страната ни да не изпълни искането за екстрадирането му ще продължат, защото все още нищо не е ясно, разказаха Желяз Андреев и приятелят му Димитър Мурджев. Двамата са завършили културология в СУ.

Андреев попадна в черен списък на САЩ с хора, нарушили ембаргото им със Сирия и американското правителство поиска страната ни да го екстрадира. Желяз е с мярка за неотклонение "Подписка".
 
"Един от въпросите, на които още не мога да си отговоря е защо аз като служителя от най-ниско ниво бях задържан. Разбирам, че това са процедури, които МВР трябваше да следва, както и прокуратурата, но има много въпроси, на които не мога да си отговоря", казва Андреев пред "Дарик"

По отношение на собствениците на фирмата, в която е работил, той разказа, че в САЩ при първоначално обявени присъди за тях в рамките на 40 до 50-60 години, впоследствие те са се признали за виновни по част от обвиненията и са получили присъди от 1-2 години затвор.

Още по темата

"Не мога да си го обясня по друг начин, освен като добра сделка с прокуратурата в САЩ", казва младият мъж. По думите на Андреев възможно най-добрият сценарий за него е обвинението да отпадне, без да се налага той да ходи в САЩ.

На въпрос как това би могло да се постигне и дали може да се случи по дипломатически път, той каза: "Надявам се, но не съм сигурен, че може да бъде постигнато по дипломатически път. В крайна сметка съдът е този, който решава дали може да оттегли едно обвинение или не".  
 
"Компаниите трябва да информират своите служители за всяко действие, закон на държава, който евентуално те биха прекрачили. Такова нещо при нас тогава липсваше. На нас просто ни беше казано, че трябва да се обаждаме на клиентите и да оставим всичко друго. Не е мое задължение вечер, като се прибера от работа, да гледам новини и да знам коя държава има ембарго към друга държава и какво се случва по света.

Пред нас в момента има мъгла, в която се случва нещо. Интересно е, когато мъглата се вдигне какъв ще бъде резултатът. Чуваме, че въпросът може да бъде решен на дипломатическо ниво, но това съвсем не е сигурно и ние продължаваме да бъдем подготвени за всеки един сценарий", каза Андреев.
 
"Битката предстои, нищо не е приключило. Протест ще има, тепърва нещата предстоят. Затова моля хората да не приемат, че всичко е решено, нищо не е решено все още", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
27
 
17
 
! Отговори
Max преди 6 години
В закона е записано: "Непознаването на закона не те оневинява" Така, че мойто момче тези неща ги разправяй в селския Хоремаг!!!
6
27
 
18
 
! Отговори
бааа го преди 6 години
Абе Жилезко,като прибираше хилядарките в края на месеца не рИвеше,нали?
5
33
 
8
 
! Отговори
виновен е преди 6 години
Той ако е чист няма да избяга от САЩ ! Щом е избягал ,значи е виновен ! А и не е нужно от новините да научи ,че към Сирия има ембарго ! Началниците на фирмите изрично предупреждават служителите си и им казват към кои държави САЩ е наложила ембарго ! Така ,че нека да не се прави на ощипана мома и да не се оправдава ! СТИГА СМЕ ТОЛЕРИРАЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ ! СЕГА АКО Е НАПРАВИЛ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В САЩ ,УТРЕ ЩЕ НАПРАВИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И В БЪЛГАРИЯ ,А ТОВА ЩЕ СЕ ОТРАЗИ ВЪРХУ НАС !
4
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Един юноша бледен" не е гледал телевизия.?
3
1
 
41
 
! Отговори
ТАКА де.... преди 6 години
Защото си бушон,Желязееее......
2
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога не работете с араби, турци и иранци. Никога.
1
38
 
19
 
! Отговори
поредната простотия преди 6 години
Не е мое задължение вечер, като се прибера от работа, да гледам новини и да знам коя държава има ембарго към друга държава и какво се случва по света...................................Абе аз като необразован човек знам ,че Сирия е ембаргова държава , този не знаел ,че Сирия е ембаргова държава !? Върнете го в САЩ да си изтърпи наказанието ! Съвсем умишлено е сключвал сделки с ембаргова държава !