Желяз извън ареста: Защо аз като служител от най-ниско ниво бях задържан!

Протестите с настояване да не бъде екстрадиран ще продължат
15 апр 2018 15:45,
217
Желяз извън ареста: Защо аз като служител от най-ниско ниво бях задържан!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Желяз Андреев има надежда, че казусът му може да бъде решен по дипломатически път. Младежът беше задържан след искане от САЩ, които обвиняват мъжа, заедно с още четирима българи, в търговия със Сирия, докато върху страната е наложено ембарго.

Протестите с настояване страната ни да не изпълни искането за екстрадирането му ще продължат, защото все още нищо не е ясно, разказаха Желяз Андреев и приятелят му Димитър Мурджев. Двамата са завършили културология в СУ.

Андреев попадна в черен списък на САЩ с хора, нарушили ембаргото им със Сирия и американското правителство поиска страната ни да го екстрадира. Желяз е с мярка за неотклонение "Подписка".
 
"Един от въпросите, на които още не мога да си отговоря е защо аз като служителя от най-ниско ниво бях задържан. Разбирам, че това са процедури, които МВР трябваше да следва, както и прокуратурата, но има много въпроси, на които не мога да си отговоря", казва Андреев пред "Дарик"

По отношение на собствениците на фирмата, в която е работил, той разказа, че в САЩ при първоначално обявени присъди за тях в рамките на 40 до 50-60 години, впоследствие те са се признали за виновни по част от обвиненията и са получили присъди от 1-2 години затвор.

Още по темата

"Не мога да си го обясня по друг начин, освен като добра сделка с прокуратурата в САЩ", казва младият мъж. По думите на Андреев възможно най-добрият сценарий за него е обвинението да отпадне, без да се налага той да ходи в САЩ.

На въпрос как това би могло да се постигне и дали може да се случи по дипломатически път, той каза: "Надявам се, но не съм сигурен, че може да бъде постигнато по дипломатически път. В крайна сметка съдът е този, който решава дали може да оттегли едно обвинение или не".  
 
"Компаниите трябва да информират своите служители за всяко действие, закон на държава, който евентуално те биха прекрачили. Такова нещо при нас тогава липсваше. На нас просто ни беше казано, че трябва да се обаждаме на клиентите и да оставим всичко друго. Не е мое задължение вечер, като се прибера от работа, да гледам новини и да знам коя държава има ембарго към друга държава и какво се случва по света.

Пред нас в момента има мъгла, в която се случва нещо. Интересно е, когато мъглата се вдигне какъв ще бъде резултатът. Чуваме, че въпросът може да бъде решен на дипломатическо ниво, но това съвсем не е сигурно и ние продължаваме да бъдем подготвени за всеки един сценарий", каза Андреев.
 
"Битката предстои, нищо не е приключило. Протест ще има, тепърва нещата предстоят. Затова моля хората да не приемат, че всичко е решено, нищо не е решено все още", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Истината е, че цялата дейност, която са извършвали е престъпна в нарушение на законността."Истината е, че прокуратурата решава това, а не форумен *** като тебе. Затова човека вече е на свобода.
166
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Желяз върна ли възнаграждението което е получил като комисионна по ембарговите сделкит или вече си купи апартамент с нея и няма как?
165
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ахахаххаха, вече почна направо по "Наръчник на пропагандиста" :DЧовече, защо проектираш собствените си професионални амбиции върху другите?
164
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е, че цялата дейност, която са извършвали е престъпна в нарушение на законността. В един от коментарите по долу много професионално е обяснено начина на работа в съответната фирма.Но някой никак не го устройва истината, защото боли. И ще продължаваме да се възмущава е колко зле живеем. Медиите както винаги се оляха и самозабравиха.
163
4
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
До 165:България е роб на ЕС и Америка.. Какво остава за нейните граждани?
162
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ не са ми идоли, достатъчно съм живял там, че да ги познавам добре.Такива като теб ура-патриоти са ми пределно ясни. Целият им живот е лозунги, неудачи и вечно търсене на враг. Собственото ви битие е най-голямото ви наказание :D
161
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"То на тоя народ няма какво и да му обиждаш, то се вижда."Вижда се единствено продажното ти лице след като си свали маската. Ти дори не си от този народ, ти си някакъв отритнат отшелник, който не заслужава да цапа тази земя. Отивай при идолите си в САЩ, ако не те върнат обратно с шутове още на границата си де...
160
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Момчето е свободен гражданин на република България, а не американски роб. Затова и прокуратурата го освободи, тъй като няма основание за ареста му.
159
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защо някъде във Флорида, ще се съставя едно дело, което по-всяка вероятност ще излезе стотици хиляди долар и рискува международне конфликт, за да хване един ЖелязЗащото, когато става въпрос да се стигне до разплитане на случай, тия парите не ги интересуват.
158
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То на тоя народ няма какво и да му обиждаш, то се вижда. Решава съдебни дела при Слави и вее чужди знамена на националния си празник.
157
1
 
3
 
! Отговори
FBI преди 6 години
само си пишете. прочетете обвиненията и частите продадени под въпрос. пълна глупост. от всичките единствения човек който знайно и ИЗИСКАЛ ФАЛШИВ сертификат е ХРИСТОВА. тя е казала на арабина че и трябва това. другите само са пратили фактури по емайла... като изцяло не очаквам никаква екстрадация ама нали държавата ни е *** това е голям случай.
156
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И още нещо - ще ми обяснили някой, защо някъде във Флорида, ще се съставя едно дело, което по-всяка вероятност ще излезе стотици хиляди долар и рискува международне конфликт, за да хване един Желяз ?Искам точен и конкретен отговор, а не някаква простотия (но от простаци, какво ли да очаквам ) !
155
3
 
10
 
! Отговори
американски трол преди 6 години
Готов съм да предам и майка си ако американското правосъдие поиска екстрадирането й.
154
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 151БРат, повечето хора в този форум, не са чели 45 страници общо през живота си ...
153
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Българският народ, ако можеше да мисли, досега да сме Швейцария, а не да ни управляват тия, дето сега ни стрижат."Сега пък смени тактиката и почна да обиждаш народа си. На това му се казва усърдно лизaнe на американски подметки.
152
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
149 - Това е безмислено в България. Всеки си е изпрал много хубаво парите.
151
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Българският народ, ако можеше да мисли, досега да сме Швейцария, а не да ни управляват тия, дето сега ни стрижат."Сега пък смени тактиката и почна да обиждаш народа си. На това му се казва усърдно *** на американски подметки.
150
3
 
3
 
! Отговори
СПОКО ,БЕ... преди 6 години
ЯНКИТЕ ШЕ СИ ГО ПРИБЕРАТ ЖЕЛЯЗ, БЕ...ХА,ХА,ХААААААААААААА...САМО , КАТО РЕЗНАТ ПАРИТЕ НА "КРУШОВИЦАТА" НА СИНЧЕТО Й..../например/...Тя ,самата ше го докара у Щатите на гръб...!!!!!!!!!!!!!!!Там--си знаят работата---НЕМА ЛАБАВО!
149
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Желязко, кво ти трабваше да идваш в София да се правиш на тарикат.Да си беше стоял в Добрич, да продаваш водопроводни части в местнана желазирия.
148
4
 
16
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Няма ниско-високо ниво! Американската правосъдна система е една от най-добрите. Ако няма вина - ще го оправдаят. Въпроса не е политически - обикновена контрабанда. След като е търгувал ембаргови стоки международно, трябва да е редко ***, за да не е наясно с риска..