Родители на деца с увреждания: Борисов отказва диалог!

"Ние не искаме нищо друго, просто да съществуват"
Обновена: 16 апр 2018 06:24 | 15 апр 2018 22:50,
30
Родители на деца с увреждания: Борисов отказва диалог!
Снимка: архив, Булфото

За поредна година премиерът Бойко Борисов отказва да влезе в диалог с протестиращите майки на деца с увреждания, разказа пред "Дарик" Вера Иванова, председател на Конфедерацията за защита правата на децата и майка на 23-годишен младеж със специални потребности. Предишните пъти е получаван писмен отговор от Министерски съвет, че казусът се препраща към ресорните институции, но този път дори такъв отговор няма. Протестът им тази година тръгва от президентството и започва в 11 ч.

Вера Иванова разказва повече подробности: "Сборният пункт на протеста е пред президентството, тъй като паркингът, който Столична община осигури за децата и хората с увреждания е от тази страна. Протестът си е насочен изцяло към Министерски съвет. Въпреки нежеланието от страна на г-н Бойко Борисов за какъвто и да било диалог с нас, още миналата година пуснахме официално писмо с покана за среща, но това е единственото писмо, на което нямаме отговор. На всички други искания, когато се обръщаме към Министерски съвет, получаваме отговор. Обикновено ни препращат към Министерството на труда и социалната политика, към Министерството на здравеопазването. Този път, конкретно за срещата, дори нямаме отговор".

По-различното този път е, че шествието ще стигне до Националния дворец на културата, обясни Вера Иванова. 

"Тъй като там три дни има пресконференции във връзка с Европредседателството и тя е свързана със социалните политики. Затова ние ще отидем натам, за да се види каква е реалната социална политика", коментира още тя.

Попитана как си обяснява липсата на отговор от кабинета на Борисов, тя отговори: "Защото е конкретно и много ясно. Не мога да разбера толкова ли е сложно управляващите да го проумеят?! Ние не искаме нищо друго, освен нормален живот, просто да съществуват. В момента политиката е такава, че нашите деца са обречени. След 18 г., според управляващите, те вече не трябва да съществуват - всичките помощи се спират, няма услуги, няма интеграция, няма абсолютно нищо. Те са обречени! Като се случи нещо с родител, който изцяло се грижи за детето, след седмици него го намират загинал в дома си. Това също се дължи на нашата антисоциална политика. Рядко изключение е социални работници да са видели нашите деца. Има огромна администрация, огромно кипене на безсмислена дейност - бележки, бумащина, отчети, асистентствата, които ни превърнаха в писари и отчитане на безсмислена дейност. Ако в 9 ч. сме нахранили детето, в 9:10 ч. трябва да го отчетем на социалните. Това го няма в нито една европейска държава, само тук сме унижавани по този начин".

А ето какво трябва да се запише в закона за личната помощ за лицата след 18 г. според Вера Иванова: "Този закон обхваща и децата, и тези, които са над 18 г. Законът е лична помощ за всяко едно дете/лице с увреждане според индивидуална оценка на специфични потребности и нужди до края на живота му. Защото това е важното, това е начинът тези деца и хора да ги има и след, като нас, родителите, ни няма".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
0
 
! Отговори
Ядосан преди 6 години
Значи искат хем да взимат 1000+ лв. хем и да не държат отчет на никого за нищо.Ами да, след като получаваш, трябва и да дадеш. Аз като ходя на работа получавам пари, само че се отчитам относно това какво съм свършил за тези пари. Ако не искам да ходя на работа и да се събразявам с някого, то няма и 1 стотинка да видя.Впрочем нито вие безработните майки, нито болните ви деца давате каквото и да е на тази държава, но претенциите ви са ОГРОМНИ. Слушам само - искам, искам, искам... Ами не може.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господин Борисов.Е в ДРУГА ДЪРЖАВА И НЕ ОБЪРНА ВНИМАНИЕ НА ПРИЗИВА НА МАЙКИ С БОЛНИТЕ СИ ДЕЦА.СРАМ,СРАМ И ПОЗОР.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко,баща ти колко те е бил че да се комплексираш и озлобееш така?
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко,всичко се връща. Няма да избягаш от възмездието!
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сланинестия , се покри като мишок. Убийства, обири, грабежи, бягства от затворите, катастрофи ежечасно с жертви, министрите му убиват с моторни шейни, корупция на всички нива и навсякъде , а той никакъв го няма.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българи, не разбрахте ли най-накрая, този *** мрази Българския народ? Сам си е признавал колко е злобен и разбира, че омразата към него е огромна. И на инат, наказа инвалиди, болни деца, раково болни, пенсионери, работещи, особено научните среди, защото умственото му ниво е на павиан. Удоволствие му доставя да измъчва, особено слаби и беззащитни. Тези котьо гласуват и го подкрепят не усетиха ли, как всичко поскъпва стъпаловидно. Корупцията му е прояла държавата тотално, разруха и грабеж.
18
1
 
9
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ ТАЧИ! преди 6 години
БОРИСОВ Е ВДАДЕН ЗА СРЕЩАТА СИ С ХАШИМ ТАЧИ. КАКВО ЩЕ СЕ РАЗБЕРАТ ДА ДЕЛЯТ ОТ НАРКОТИЦИТЕ. ДРЕМЕ МУ НА БОКО ЗА ХОРАТА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ. ЗА НЕГО СА ЛОШ МАТ'РЯЛ. И ДОСАДНА ПОДРОБНОСТ ОТ ПЕЙЗАЖА. И ТОЧКА.
17
5
 
3
 
! Отговори
Дръндер преди 6 години
Съгласен съм с призива Борисов оставка. Обаче като пишете статия за родители на деца с увреждания защо слагате възрастни с увреждания на снимката? Нещо контекста се губи!
16
2
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Оставка, оставка, оставка, оставка...!
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Министрите ги интересуват само далаверите - саниране, огради за милиони, далавери с монополни дружества, така наречените възобновяеми източници. Когато става въпрос за народа няма пари - за детски, за хора с увреждания, за обикновенните квартали, градове и села и не на последно място за пенсионерите. Евала Бойко ефенди
14
1
 
12
 
! Отговори
по повод заглавието преди 6 години
Той ,Б.Б , води диалог само с тези , които могат да са заплаха за режима
13
5
 
24
 
! Отговори
lol преди 6 години
еми нека тия отново да гласуват за него и хайката му. явно им се харесва така
12
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Менгеле Щом имаш излишни пари ходи лично им плащай не по 1000 ми по 1 милион ако искаш.Аз ако съм на тяхно място бих се самоубил.То па един живот .
11
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правят инвалиди после 'някой да ни дава пари щото са специални"
10
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами и той е с увреждания. Морални.
9
7
 
14
 
! Отговори
Менгеле до социал преди 6 години
Мога да ти отрежа краката и едната ти ръка. Така и ти ще получаваш на готово!
8
15
 
15
 
! Отговори
Муро с...**ро преди 6 години
До социалЗначи моята болна майка може да живее с 200 лв. пенсия, а тези с 600 не могат, така ли?
7
10
 
20
 
! Отговори
социал преди 6 години
Сега получават по 950 лв. за дете, затова децата на всички "тъмнолилави" с с епилепсия. Държавата плаща и медицинските осигуровки на родителя, който не работи. Тези пък, които са се уредили и като личен асистент получават и по 200 лв. заплата. Когато детето навърши пълнолетие, ще получава около 400 инвалидна пенсия + другите добавки стават около 600. Ето това искат, да смучат от нашите данъци до безкрай.
6
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама той премиера оправя международното положение,а вие го занимавате с "дребнотемия".Не виждате ли,че държавата е на автопилот и няма кой да ви обърне внимание.Не разбирате ли,че в тая държава само един човек взема решенията,а той не се свърта у нас,камо ли да ви обърне някакво внимание.
5
5
 
15
 
! Отговори
... преди 6 години
Ама какво искат тези? Естествено е след 18 години "детето" да стане пълнолетен човек и да получава помощи на негово име. Така е по цял свят.